TESOB Başkanı Metin Kara, TESOB yönetim kurulu üyeleri ile esnaf ve sanatkâr odaları başkanlarının katıldığı toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ahilik ve Trabzon’un son 6 yılda Ahilik dalında Türkiye çapında kazandığı 5 büyük ödülle ilgili film gösteriminin ardından TESOB Başkanı Metin Kara, konuşma yaptı.

“PANDEMİYE RAĞMEN ÜRETEN VE ÜLKESİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN ESNAF VE SANATKÂRIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Pandemi nedeniyle 2020 yılında Başkanlar Kurulu toplantısını gerçekleştiremediklerini anımsatan Başkan Kara, şunları söyledi:

“Son iki yıl hepimiz için çok zor geçti. Pandemi nedeniyle esnaf ve sanatkâr kardeşlerimiz işyerlerini uzun süre kapalı tutmak veya kısıtlı çalıştırmak zorunda kaldı. Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışan, üretmeye ve ülkesini kalkındırmaya devam eden esnaf ve sanatkâr kardeşlerimize buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Dileğimiz, hala yeni dalgalarla devam eden pandemi sürecinin bir an önce sona ermesi, toplumsal yaşama, ekonomiye, insan sağlığına daha fazla zarar vermeden normalleşmeye geçilmesidir. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya çağırıyorum. Aşı olmak Covid – 19’a yakalanmanız halinde süreci daha kolay atlatmamızı sağlayan önemli bir yoldur. Ayrıca normal yaşama dönmemiz için ihtiyacımız olan toplumsal bağışıklık da aşı ile yakalanabilir. Pandemi sürecinde tabii ki unutmamamız gereken kişiler de sağlık çalışanlarımızdır. Yaşamlarını hiçe sayarak Covid – 19’a karşı adeta savaşan tüm sağlık çalışanlarımıza; doktorlarımıza, hemşirelerimize, yardımcı sağlık personeline, hastanelerimizdeki tüm görevlilere en içten teşekkürlerimi iletiyorum.Kendi sağlıklarını riske atarak, ailelerinden sevdiklerinden ayrı kalarak pandemiye karşı savaştılar. Kendilerine minnettarız.”

“PANDEMİDE TALEP VE ÖNERİLERİ YETKİLİLERE İLETTİK”

TESOB Başkanı Metin Kara, “Pandemi döneminde Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak her zaman esnafımızın yanında yer almaya özen gösterdik. Odalarımızdan gelen talepleri ve çözüm önerilerini 17 maddelik rapor haline getirerek, Valiliğimizden milletvekillerimize ve ilgili kamu kurumlarına kadar birçok yere ilettik. Bu raporları dönem dönem yenileyerek ilgili kurumlara iletmeye devam ettik. Ayrıca esnaf ve sanatkârımızın taleplerinin bu süreçte gerçekleştiğini görmek de bizleri mutlu etti. Bu vesileyle bu zor dönemden geçmemiz için her zaman çeşitli destek ve teşviklerle katkılarını esirgemeyen, devletin tüm imkânları ile esnaf ve sanatkârın, iş dünyasının yanında olan başta Sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm bakanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.

“MÜCBİR SEBEP VE DİĞER NEDENLERLE ÜYELERİMİZİN YÜZDE 60’I KAPALI KALDI”

TESOB Başkanı Metin Kara, bugün TESOB’a üye 28 bin esnaf ve sanatkar olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Pandeminin başlangıcında 26 bin 245 esnafımız vardı. Pandemi nedeniyle mücbir sebep kapsamına alınarak geçici olarak faaliyetlerini durduran esnaf sayımız il genelinde 7 bin 327’dir. Faaliyet kolları mücbir sebep kapsamında olmamakla birlikte piyasadaki durgunluk nedeniyle; tuhafiyecisi, terzisi, ayakkabıcısı, kuyumcusu, lokantacısı, kırtasiyecisi, özel eğitim kurumları ve bunlar gibi işyerini açamayan esnaf ve sanatkârımızla birlikte bu sayı toplam üye sayımızın yüzde 60’ına yani 16 bine yaklaşmıştır. Kapalı olan işyerlerinde çalışan yaklaşık 35 bin kişiyi de göz önüne aldığımızda bu salgından etkilenen esnaf ve sanatkârımızla çalışanlarımız 50 bin kişiyi geçmiştir. 1 Temmuz itibarıyla normalleşmeye döndük ama rakamlar yine artıyor. Tedbirlerimizi alarak yaşama ve hayata devam edeceğiz.”

“HALKIMIZA ESNAFA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISINDA BULUNUYORUM”

Başkan Kara, TESOB olarak pandemi döneminde hem esnaf ve sanatkâra hizmet akışının aksamaması hem de personelin sağlığı için her türlü tedbirin alındığını belirterek, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Çalışma alanlarımızı pandemi tedbirlerine göre yeniden düzenledik. Topyekûn verilen pandemi savaşına TESOB da katıldı. Filyasyon ekiplerinin halkımıza daha verimli hizmet vermesi adına Sağlık Müdürlüğü’ne araç desteği sağladık. Esnaf odalarımıza bu süreçte her türlü desteği de kısıtlı olanaklara rağmen sağlamaya devam ettik. Son iki yıldır Ramazan ayında Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız ortak çalışma ile esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara çeşitli destekler verildi. Esnaf ve sanatkârlarımızla birinci derece yakınlarına çeşitli eğitim kurumları ve sağlık kuruluşlarından sağladığımız indirim kampanyalarına yenilerini ekledik. Ayrıca son dönemlerde meydana gel sellerde zarar gören afet bölgelerine esnaf odalarımız ve kooperatiflerle birlikte maddi yardım yapıldı. Bu kampanyaya destek veren tüm odalarımıza başkanlarımız şahsında teşekkür ediyorum. Pandemi nedeniyle piyasanın sıkıştığı zor günlerde vatandaşlarımızın alışverişlerinde yerel esnafına, bakkalına sahip çıkması adına, Bakkallar ve Sebzeciler Odamızla birlikte ‘Alışverişini Yerelden Yap, Bakkalına Sahip Çık’ sloganıyla bir kampanya düzenledik. Buradan bir kez daha tüm vatandaşlarımıza, Trabzon’daki kamu kurum ve kuruluşlarına, ‘alışverişinizi yerelden yapın, Trabzon esnafına sahip çıkın’ çağrısında bulunuyorum.”

“KREDİ – KEFALET KOOPERATİFİNDEN 117 MİLYON LİRALIK DESTEK SAĞLANDI”

TESOB Başkanı Metin Kara, başkanlığını yürüttüğü Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla esnafa ‘can suyu’ olarak nitelendirilebilecek destek vermeye devam ettiklerini de vurgulayarak, “Mart 2020 – Temmuz 2021 tarihleri arasında destek kredisi, işletme ve yatırım kredisi olmak üzere esnaf ve sanatkarımıza 117 milyon liralık destek sağlanmıştır. Ayrıca kredi limiti de 225 bin liradan 275 bin liraya yükseltilmiştir” dedi.

“ŞEHRİMİZDEKİ TURİZM HAREKETİNE KAYITSIZ KALMADIK”

TESOB Başkanı Metin Kara, “Turizm, son yıllarda şehrimizin lokomotifi olmuş durumda. Başta hizmet sektörü olmak üzere tüm sektörleri olumlu yönde etkileyen turizm hareketi, pandemi nedeniyle dünyanın her bölgesinde olduğu gibi şehrimizde de yavaşladı. Ancak geçen yıla oranla bu yaz, normalleşme adımlarıyla birlikte şehirde bir canlanma oldu. Umuyoruz ki bu hareket artarak devam edecek ve turizm pandemi öncesi döneme en kısa zamanda ulaşacaktır. Şehrimize böyle büyük bir katkısı olan turizm hareketine bizler de asla kayıtsız kalmadık. Esnafımızın iş kapasitesini ve turistlerle iletişimini artırmak için Arapça ve İngilizce eğitimleri düzenledik. Turizmde kaliteyi artırmanın en önemli kurallarından biri de denetimleri düzenli biçimde yapmaktır. Pandemi öncesinde tarife ve kayıt dışı denetimlerimizi 2 ekiple tüm il genelinde sürdürüyorduk. Pandemi nedeniyle ara verilen bu faaliyetimize turizm sezonu öncesi yeniden başlayacağız. Ayrıca turistlerin hizmet memnuniyeti açısından WhatsApp hattımızı kurarak insanların bize daha kolay ulaşmasını sağladık. Çok olumlu dönüşler aldığımız bu projemize önümüzdeki dönem yeniden devam edeceğiz.

“YENİ PROJELERE DEVAM EDİYORUZ”

Başkan Kara, “Bugüne kadar esnaf ve sanatkarımızın yararına sürdürdüğümüz birçok projemiz oldu. Bunları bir kez daha tekrar ederek zamanınızı almayacağım. Ancak yeni projelerimizle ilgili sizlerin bilgilendirmek istiyorum” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Proje ofisimiz ile yeni projeler gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Avrupa Birliği tarafından desteklenmek üzere bir projemiz daha ön değerlendirmeyi geçti. Şimdi projemizin tamamını yazıp Bakanlık’a sunacağız. Projemiz kapsamında toplam 35 işsiz gence CNC ( SİENSİ ) makinesi üzerinden eğitimler vererek Trabzon ilinde ahşap hediyelik eşya üretmelerini sağlayacağız. Bu projemizde turistlerin ilimize daha fazla döviz bırakmalarını sağlamak için yerli üretim ve tasarımlar yapmayı planlamaktayız. Projemiz 12 aylık süreli ve 325 bin Euro bütçelidir. Projemiz tam olarak kabul edildiğinde bunun bilgisini siz değerli başkanlarımıza vereceğiz.”

“MESLEKİ EĞİTİME ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”

2022 yılını TESOB olarak mesleki eğitime destek yılı olarak belirlediklerini ve bu alanda tüm faaliyetleri planlamaya başladıklarını belirten Başkan Kara, “Meslek lisesi müdürlerimiz ile yakın zamanda kapsamlı bir toplantı yaparak yol haritamızı belirledik. Bundan sonraki süreçte de bu toplantılar devam edecektir. Mesleki eğitim ile ilgili olan bir diğer projemiz olan Esnaf Okulundan sizlere önce de bahsetmiştim. 2022 yılında projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Proje ile daha nitelikli esnaf ve sanatkârların yetişmesine katkı sunacağız. Esnaflarımızı daha vergi mükellefi olmadan önce bir eğitim programına tabi tutacağız. Eğitim konularımızı belirledik ve ilgili kurumlar ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu projeyi hayata geçirdiğimizde Türkiye’de örnek bir proje olacağını düşünüyoruz” dedi.

“AHİLİKTE ALDIĞIMIZ ÖDÜLLERDEN BÜYÜK GURUR DUYDUK”

Başkan Kara, Ahilik konusunda alınan büyük ödüllere de değinerek şunları söyledi:

“Toplantımızın açılışında eminim sizler de gururla izlediniz. Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, siz değerli oda başkanlarımızın da desteğiyle Ahilik konusunda adeta Türkiye’de bir tarih yazmıştır. Son 6 yılda Türkiye çapında 5 büyük ödül kazanarak, deyim yerindeyse kırılması çok zor olan bir rekora sahip olduk. Hepinizin hatırlayacağı gibi bu yolculuk 2016 yılında başladı. 2016 yılında terzilik yapan Emine Coşkuner ablamız Türkiye'de Yılın Ahisi seçildi ve ödülünü Kırşehir'de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden almıştı. 2017 yılında kayık ustası Ali Saraç ağabeyimiz, yine Türkiye'de Yılın Ahisi seçilerek ödülünü Başbakanımız Binali Yıldırım'dan aldı. 2019 yılında Çarşıbaşı'nda keşan dokumacılığı yapan Ayşe Saka kardeşimiz Türkiye'de Yılın Kalfası seçildi ve ödülünü Meclis Başkanımız Mustafa Şentop'tan aldı. 2020 yılında Trabzon'da hasır işlemeciliği ve imalatı yapan Barış Kahvecioğlu kardeşimiz yine Türkiye'de Yılın Kalfası seçildi. Trabzon'un tam bir esnaf ve sanatkâr şehri olduğunun kanıtı olarak bu yıl bir kez daha büyük gurur yaşadık. Trabzon'un yine bir coğrafi işareti olan kazaziye sanatının en genç temsilcilerinden 15 yaşındaki Yaprak Maral kızımız, Türkiye'de 2021 yılının çırağı seçildi. Yaprak kızımız da ödülünü Kırşehir'de 16 Eylül’de düzenlenen ve bizlerin de katıldığı törenle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı. Bir kez daha Trabzon esnaf ve sanatkârı olarak büyük bir gurur yaşadık. Bu gurur tüm Trabzonundur.”

“PERAKENDE YASASI ÇIKARILMALIDIR”

Başkan Kara, Perakende Yasasının çıkması için bir ara umutlandıklarını ancak bu çalışmanın yarım kaldığını belirterek, “Esnaf ve sanatkârlara yaşam hakkı tanınmıyor. Bunun değişmesi için elimizden geleni yapacağız. Perakende Yasası bir an önce çıkarılmalıdır” dedi.

Başkan Kara, sözlerinin sonunda 2022 yılının esnaf teşkilatları için seçim yılı olduğuna işaret ederek, aday olacak herkese başarı dileklerini iletti.

Başkan Kara’nın konuşmasının ardından söz alan Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası Başkanı Başaran Maraba, oda seçimlerinde tekrar başkan adayı olmayacağını vurgulayarak esnaf ve sanatkar odası başkanlarına veda etti. Maraba, “Başkan olmasam da teşkilatlarımız için çalışmaya devam edeceğim” dedi.

Toplantıda ayrıca oda başkanları söz alarak sektörleriyle ilgili talep ve önerilerini dile getirdi.

TESOB 2021 Yılı Başkanlar Kurulu toplantısı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.