ÇAMBURNU ÇÖP MERKEZİNDE ARTIK ELEKTRİK ÜRETİLİYOR 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Trabzon'un Sürmene İlçesi Çamburnu Kutlular çöp depolama alanında metan gazından enerji üretim için yapılan santral törenle hizmete girdi. Günlük 800 ton katı atığın depolandığı alandan çıkan metan gazını depolayarak enerjiye dönüştürülen santral saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretiyor.
 
Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nda düzenlenen törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün,Ortahisar Belediye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç,Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi,Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu,Yomra Belediye Başkanı Ahmet Tekke,Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen,Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Tekke,Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr.Mehmet Aşık,Rize Belediye Başkan Yardımcısı ve ilçe belediye başkanları, şirket yetkilileri ile çalışanları katıldı.
 
10- 15 BİN EVİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK
 
Törende konuşan şirket işletmecisi 2 M Elektrik A.Ş. ortaklarından Mustafa Doğru, tesis sayesinde ayda 10- 15 bin evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirterek şöyle dedi:
 
"Rize ve Trabzon’un evsel atıkları burada depolanıyor. Günlük ortalama 800 ton katı atık geliyor. Bu çöpler depolandıktan sonra da bilindiği üzere metan gazı salgılanıyor. Bu metan gazını elektriğe dönüştürüyoruz. Saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretim kapasitemiz var."
98-004.jpg
 
HEDEF ÜRETİMİ ARTIRMAK
 
Elektrik üretimi için yapılan çalışmaları da anlatan Doğru şöyle konuştu:
 
"Bu alanda oluşan metan gazlarını toplamak için yaklaşık 4 bin metre boru döşedik, ayrıca gaz emme sistemi oluşturduk. Elektriği ulusal şebeye verebilmek için yükseltici trafolar, elektrik şalt sahası ve yaklaşık 1 buçuk kilometre enerji nakil hattı tesis ettik. İncelemeler sonrasında kapasitenin artabileceğini öngörüyoruz." 
 
EKONOMİYE 25 MİLYON DOLARLIK KATKI
 
Tesis sayesinde bölge ekonomisine 25 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de şunları söyledi:
 "Ülke ekonomisi ve çevre duyarlılığı açısından çok önemli bir tesisi açıyoruz. Burada vahşi depolamadan düzenli depolamaya geçiş dönemi yaşandı. Bu sayede çevredeki kötü koku azalmış oldu ve artık gazdan da elektrik üretiyoruz. Ortalama 10 yıl süreceği düşünülürse bölgemiz ve ülke ekonomisi için yaklaşık 25 milyon dolarlık katkı söz konusu olacak. Hayırlı uğurlu olsun."
 
Konuşmalar sonrası kurdele kesimiyle tesisin açılışı yapıldı.

TOPLANTIYA GEÇİLDİ

Toplantıda Söz Alan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün Yıllardan beridir çevrede yaşayan halkımız bu çöpün kokusunu çekmekte bu halkımızı azda olsa mükafatlandırmak için halkımıza ya katkı yapalım yada Elektrik Ücreti almayalım dedi. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz bunun mümkün olmadığını örnek teşkil edeceğini ve önünün alınamayacağını ifade etti. 

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen Mahalle Halkına sera kurup o serada buradan çıkan sıcak havanın bedava verilip seracılık yaptırılmasını istedi.

2016 Yılı Tahmini bütçesi oy birliği ile kabul edilirken Borcunu ödemeyen Rize Belediyesi ve diğer İlçe Belediyelerine uyarı geldi.  Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün Ayrıca Çöp Merkezinin Ömrünü doldurduğunu ama hala burada yeni çöp depolama yeri açılmakta olduğunu tüm karadenizin çöpünü vahşi olarak Çamburnu Çöp Merekzine doldurulduğunu bu depolamanın bize biteceğini yeni depolama yeri tahsis edildiğini söylemiştiniz ama biz bir hazırlık göremiyoruz dedi. 

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu hemen müdahale ederek en kısaa zamanda bu çöp merkezine dolum işi bitecek dediler . Başkan Üstün ne zaman kısa zaman 1.5 yıl içinde bu alana daha çöp depolamayacağız yeni yerimizde tevzi çalışmasına başlayacağız dedi.