Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Hristiyan Ortodokslarca ‘Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü’ olarak kabul edilen ve kutsal sayılan yıl dönümünde bugün ayin gerçekleştirildi.

88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010'dan itibaren Hristiyan Ortodokslar'ın ayin yapmasına izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nda, bu yıl 5. kez ayin için toplanıldı.

Ayin öncesi manastıra gelen ziyaretçiler, sabah saatlerinden itibaren giriş kartlarının kontrolü sonrasında manastırın içerisine alınmaya başlandı. Ayini geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yönetmek üzere manastıra gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, manastır yolunda kendisini kemençe çalarak karşılayan yöresel sanatçılara içinde para bulunan birer zarf verdi. Burada kemençe sanatçıları ile bir süre sohbet eden Bartholomeos, beraberindeki eski Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ile birlikte manastıra geldi.

Saat 10.30 sıralarında başlayan ayini Yunanistan, Rusya, Gürcistan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yaklaşık 200 kişilik Ortodoks hiristiyan katıldı.

Ayin, yaklaşık 1,5 saat sürerken, Bartholomeos ayinde yaptığı Türkçe konuşmada ilk kez geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimle Türkiye’de cumhurbaşkanının halk oyu ile seçildiğine vurgu yaptı. Bartholomeos, yeni cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başarılar dilerken, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de hizmetlerinden ötürü teşekkür etti.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Bu hafta devletimizin zirvesinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. İlk kez halk oyu ile seçilen yeni 12. Cumhurbaşkanımız ay sonunda görevine başlayacaktır. Yine 12 yıl sonra yeni bir başbakan görev alacaktır. Hep birlikte tarihi süreçlerden geçmekteyiz. Tüm bu gelişmelerin halkımıza hayırlı olmasını dilerim. Bu vesile ile seçilmiş sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan beyi candan kutluyorum. Yoğun ve uzun siyasi yaşantısında halkın oyu ile seçimdiği bu yüce makamda başarılı olmasını huzurlarınızda diliyorum. Görevi sona eren sayın cumhurbaşkanı Abdullah Gül beyefendiye hizmetlerinde ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmasında Ortadoğu’da yaşanan savaşları ve zulümlere de vurgu yaparak çağrıda bulunan Bartholomeos “Bu kutsal mekandan tüm siyasi taraflara ve özellikle din adına temsil gücü olan önder ve yöneticilere çağrıda bulunuyoruz. Gelin dünyamızı ve bu coğrafyayı daha fazla hırpalamayalım. Birbirimiz daha fazla sayalım ve sevelim. Fedakarlıklarda bulunalım ve ödünler verelim. Yeter ki genç insanlar aileler anneler ve babalar acı çekmesin ve ağlamasın. Farklılıkları tanıyalım ve destekleyelim. Bugünkü ayinimizde ayrıca ülkemiz insanları komşu ülkelerin acı çeken yerinden edilen tehditle acılar çektirilen halkları için de dua ettik. İnşallah dualarımız kabul görür” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ayin nedeniyle manastır içinde ve dışında, Valilik, jandarma, özel güvenlik, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile sağlık ekiplerince önlem alındığı gözlendi.