Toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen Ortahisar Belediyesi 2022 Yılı Performans Programı görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.


Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Yılmaz, 2022 Mali Yılı Performans Programının komisyonda oybirliğiyle kabul edildiğini dile getirerek, komisyonun program hakkında hazırladığı raporu okudu. Raporun okunmasından sonra Ortahisar Belediyesi’nin 21 birim müdürlüğüne ait harcama giderleri ayrı ayrı okunarak meclis üyelerinin konuyla ilgili görüş ve eleştirileri dinlendi.
Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve birim müdürleri meclis üyelerinin performans programıyla ilgili görüş ve eleştirilerini dinleyerek kendilerine yöneltilen soruları cevapladı.
“KREDİLER GÖREV SÜREMİZ İÇİNDE ÖDENECEK”
Performans programıyla ilgili eleştirilere ve sorulara cevap veren Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, belediyenin Vakıfbank ve İlbank dışında herhangi bir bankaya borcu olmadığını ve bütün kredi borçlarının görev süresi sona ermeden ödeneceğini kaydederek, “Tabi 2020 yılında yaşanan pandemi süreci bütün kurumları etkilediği gibi bizi de etkiledi. “O nedenle bazı projelerimiz ile ilgili yeni bir değerlendirme yapmak zorunda kaldık. Bir de şehrimize yapılan altyapı projelerinden dolayı üstyapı konusunda proje paydaşı olduk. Bu doğrudan bizim yetki alanımızda olmasa da bu proje bittiğinde kaldırımlarımız, caddelerimiz ve sokaklarımız daha güzel bir hale gelecek. Bütün bu çalışmaları yaparken ilaveten de borçlanmamaya çalıştık. Faiz giderlerimizin artması kredilerimizden dolayı oldu. Bu kredilerimizin üzerine bir kredi eklenmediği gibi bu kredilerimizin geri ödemesi de görev süremiz içinde tamamlanacak. Sadece İlbank ve Vakıfbank’tan kredimiz var. Bunlar tamamlandığında başka bir borcumuz ya da faiz ödememiz olmayacak. Faiz ödemelerinin artması şundan kaynaklanıyor. Bizim SKG ve vergi giderlerimizde yapılandırma olmasına rağmen orada bir faiz yükü de var. Yani biz geçen yıl kredi kullanmadık. Peki, faiz ödemlerindeki bu fark niye, 5,5’tan 9,5’a çıkıyor. Bu tamamen SKG ve vergi ödemelerimizden kaynaklanıyor. Bu konuda da yapılandırma dışında atacağımız bir adım yok. Şu anda ilave borçlanmadan Akvaryum ve Seyir Terası projemizi yapmayı planlıyoruz. Ayrı bir borç yükü oluşturmak istemiyoruz.” diye konuştu.
Personel alımıyla ilgili soruya cevap veren Genç şöyle konuştu: “Biz personel sayımız itibarıyla Sayıştay tarafından da belirtildiği üzere yeni bir personel alamıyoruz. Dolayısıyla buradaki artışlar geçici çalıştırmaya dönük artışlar, bunlara ilave de yapabiliriz. Bunlar daimi bir personel alımı değil. Özel kalemden basın müdürlüğü dışında atanan bir memur kadrosu söz konusu değil.”
ÜNİFORMA KONUSUNDA HASSASİYET GÖSTERİYORUZ
Belediye personelinin giydiği üniformaların temiz ve yeni olmasına gayret ettiklerini ifade eden Genç, “Ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olan ve bakım maliyeti itibarıyla yük getiren taşıt politikamız yerine belki İlbank’tan imkân kullanabiliriz diye düşünüyorum. Personelimizin kullandığı üniformalara gelince, bizim sözleşme gereği yılda iki defa kıyafet temin yükümlülüğümüz var, yazlık ve kışlık olmak üzere. Ama personelimiz bizi temsil ediyor, dolayısıyla eski, püskü üniformalar hiçbir zaman istemeyiz. Bu konuda çok hassasiyet gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
 
HAYIRSEVERLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Pandemi süreci dolayısıyla sosyal yardımların artırılacağını belirten Başkan Genç, “Projelerimizi inşallah bu yıl tamamlayacağız. Önümüzdeki yıl şehrimizi hizmetinde olacak akvaryum projemiz dışında Seyir Terası projemizi de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Basın Müzesi sözümüzü de inşallah hayata geçireceğiz. Önümüzdeki yıl Mehmet Akif Ersoy Yüzme Havuzu Spor Kompleksimizi hizmete alacağız. Buradaki tenis kortlarımız hizmete alındı. Parklarımızı özellikle önemsiyorum. Tarihi eserlerle ilgili çalışmalarımızı da inşallah sürdüreceğiz. Bu minvaldeki çalışmalarımızın yanı sıra pandeminin getirdiği ekonomik olumsuzluğu gidermeye dönük çalışmalarımız da oluyor. Sosyal yardım anlamında 10 bin TL’lik rakamı birazcık daha artırabiliriz. Bu 10 bin rakamının büyük bir kısmı hayırsever vatandaşlarımıza aittir. Buradan da onlara teşekkür etmek istiyorum. İyilik Kapısı merkezimize sağ olsun hayırsever vatandaşlarımızın çok büyük desteği oluyor. Şehrimizde kültür, sanat ve spor alanında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kültür ve Sanat Merkezi proje hedefimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu konuda Murat Başkanımızla fikir birliği içindeyiz. Bütün bunları daha kurumsal bir bazda şehrimize kazandırmak istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Genç, “Ben öncelikle Mali Hizmetler Müdürlüğümüze, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımıza ve üyelerine teşekkür ediyorum. Burada teklifleriniz, önerileriniz, eleştirilerinizle birlikte katkı sağladınız. Bundan dolayı da bütün meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.” cümleleriyle konuşmasını tamamladı.
“EKONOMİK TEDBİRLER ALINMALI”
Performans programıyla ilgili söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Berrin Erkuloğlu, belediye kaynaklarını yönetmek için vatandaşların taleplerinin doğru okunması gerektiğini kaydederek, “Hepimizin bildiği gibi ülke olarak ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Biz de bu anlamda kaynaklarımızı doğru yönetmek adına vatandaşlarımızın taleplerini doğru okumalıyız. Bu anlamda ekonomik tedbirler sunmamızın şart olduğunu düşünüyorum.” dedi. 
MHP Grup Başkanvekili Ümit Akbaytürk programla ilgili, “Hayırlı olsun” diyerek, hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
“YETER Kİ, ŞEHRİMİZ KALKINSIN”
CHP Grubu adına söz alan meclis üyesi Cüneyt Zorlu ise Ortahisar’ın nüfusuna oranla programı genel itibarıyla yetersiz bulduğunu kaydederek, ”Bütün eleştirilerimiz ve düşüncelerimiz Ortahisar’ın daha güzel ve daha yaşanabilir olması içindi. Bizim nüfusumuz birçok ilden fazla o nedenle bu performans programının yetersiz olduğunu düşünüyorum. Daha fazla bütçe, daha fazla faiz, daha fazla personel ama bunun karşılığında yetersiz hizmet olarak bunu görüyorum. Ama kerhen de olsa desteğimi vereceğim. Yeter ki, şehrimiz kalkınsın.” dedi.
“HAZIRLIK SÜRECİ OLDUKÇA BAŞARILI”
AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Canım ise, pandemi süreci nedeniyle performans programının çok gerçekli bir yaklaşımla hazırlandığını belirterek, “Hayırlı olmasını temenni ediyorum. Görev alan herkese teşekkür ediyorum. Performans programlarında stratejik planda yer alan orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflere ilişkin yıllık hedefler ile söz konusu hedefleri gerçekleştirmek üzere belirlenen faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacı yer almaktadır. Genel itibarıyla değerlendirdiğimizde hepimizin malumu içinde bulunduğumuz pandemi süreci itibarıyla performans hedeflerimizde gerçekçi bir yaklaşım sergilendiğini görüyoruz. Bu yönüyle hem hazırlık, hem de uygulama süreci oldukça başarılı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.