Ortahisar Belediyesi meclis salonunda yapılan toplantıya Av.Ahmet Metin Genç başkanlık yaptı.

Başkan Genç toplantı öncesi gündem dışı Araklı Taşönü mevkiinde yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisinin tamamlandığını belirterek, Katı Atık dönüşümü ile alakalı EVRA geri dönüşüm Genel Müdürü Ahmet Zeki Kaya bilgiler verdi. Sinevizyon eşliğinde yapılan bilgilendirme sonrasında Kaya "Çok büyük bir emek var arkasında. Büyük bir araştırma yaptı Trab-Ri-Kab” ifadelerini kullandı.

Daha sonra meclis üyelerinin sorularına geçildi.

CHP Grup başkanvekili Turgay Şahin şu soruları yöneltti; 

"Oraya gelen çöpten ücret alacak mısınız?

Kapasite artarsa büyütecek misiniz veya yeni tesis mi açacaksınız?

Geri dönüşecek ürünler nerede kullanılacak?

Tek başına olmaz dediniz okullar belediyeler yardımcı olacak dediniz. Ben Turgay olarak ne yapabilirim?

Sonuçta buradan kazanç elde edeceksiniz. Nasıl kazanç sağlayacaksınız?"


Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu şunları söyledi;

"Genel müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu tesisin çalışabilmesi için gerekli hammadde konusunda araştırma yapıldı mı? Gelecek çöp biyolojik midir? Ne kadarını kazandıracaklar. Kâğıdın ve metalin bireysel olarak toplandığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu hammaddenin toplandığı belediyelere ve kişilere para olarak geri dönüşü olacak mı?"

Ortahisar Belediye Meclisi Başkanvekili Nusret Onur, “Bunun kapasitesinin 25 yıl olduğunu söylediniz 25 yıl sonra ne olacak. Muazzam bir tesis var. 25 yıl sonra kapattık mı diyeceksiniz?” dedi.

CHP’li Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu, “Sizin atıklarınız ne olacak? Bu konuda sorumluluğunuz ne olacak?” dedi.

EVRA Genel Müdürü Zeki Kaya soruları cevaplayarak su ifadeleri kullandı:

“Yılda 7500 saat kapasitemiz var. Geri kalanını stoklayıp enerjiye dönüştüreceğiz. Biz sisteme yaklaşık 10, 10.5 megavat destek vereceğiz. Devlet bize 10 yıl destek verecek. Devlet bize megavat başına destek verecek. Bu destek olmazsa olmaz zaten. Belediye lehine çıkacak bir giderimiz yok. 

Çamburnu’nu biliyorsunuz, doldu artık. Bizim tesisimiz yapılabilecek en iyi tesis. Bizim arazimiz bölge olarak çok kötü. Peki 25 yıl sonra ne olacak? Buranın kapasitesi nüfus artışına göre planlandı. 25 yılın sonunda makinelerde revizyon olacak ama 25 yıl sonra bu sistem çalışacak ama alanını genişletmemiz gerekli olacak ve 50 yıl belki de daha fazla çalışacak.

Çöpün analizini yaptık. Bizim çöpümüz çok kötü. İçinde ne ararsan var. Çöpümüzün yüzde 55’i organiktir. 450-500 tona yakın su taşıyoruz aslında. Atığın geri kazandırılması. Çöpün geri kazandırılması yüzde 5'i geçmiyor. Kağıt veya petse ayrı değerlendirilip ilgili fabrikalara gönderiliyor.

Tesisin çöpü ise toplamında yüzde 65’i su. Bizim su arıtma tesisimiz var. Türkiye'nin en iyisi. Bakanlık bizi 7/24 izliyor. Onlarca belgeniz var. Bizim dışarıya verdiğimiz bir emisyon var. Arıttığımız su berrak şekilde doğaya vereceğiz. Geriye kalan ne oluyor? Geri dönüştürülemeyen ürünler var. Bir de tesisten çıkan, bir yakmadan kalan atık var. O da en fazla yüzde 35. Onu da işleyerek bir kısmını enerjiye çeviriyoruz”

Belediyeler ne kadar kazanacak sorusu üzerine ise Kaya “Ana sözleşmede şöyle der: Ürettiğiniz enerjiden TRABRİKAB 8 ve 10 megavata yüzde 15 pay alacak. 10 ve üzerinden yüzde 20 pay alacak. Ne kadar çok üretirsek belediyelere katkımız olacak” dedi.