MÜSİAD Genel Merkez Turizm Komite Teşkilat Başkanı Ümit Hotaman, “Özellikle korona virüs sonrası daha da yaygın hale gelecek olan karavan turizmi, bölgemizin çekim merkezi olması adına Trabzon için atılmış önemli bir adımdır” dedi.
Trabzon’un turizmden daha fazla pay alması için geliştirilen projelere bir yenisini de MÜSİAD ekledi. MÜSİAD Trabzon Şubesi, Türkiye’de standartlara uygun tek Karavan Park Projesinin yapımı için çalışmalarını sürdürüyor.


GENEL BAŞKAN GÖREVLENDİRDİ
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, projeyle ilgili MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ali Kaan uhdesinde, projenin öncülüğünü yapan MÜSİAD Genel Merkez Turizm Komite Teşkilat Başkanı Ümit Hotaman’ı ve MÜSİAD Trabzon Başkan Yardımcısı Teşkilat Başkanı Mehmet Üçüncüoğlu’nu görevlendirdiği kaydedildi.
PROJE BAKAN YARDIMCISINA İLETİLDİ
Projeyle ilgili bilgi veren MÜSİAD Genel Merkez Turizm Komite Teşkilat Başkanı Ümit Hotaman, MÜSİAD Trabzon Şubesi olarak Türkiye’de dünya standartlarına uygun ilk Karavan Park projesi için harekete geçtiklerine dikkat çekerek, “Bu manada çeşitli yer tespitleri ile kapsamlı bir proje çalışması yaparak MÜSİAD Genel Merkezine ulaştırdık. MÜSİAD Genel Başkanımız Sayın Abdurrahman Kaan, projeye yakın ilgi göstererek konuyu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’a aktardı. Sayın Bakan Yardımcısı Alpaslan’da projemizi çok beğendi ve hayat geçmesi adına bakanlığın üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti bu projenin hayata geçmesiyle birlikte şehrimizdeki mevcut turizm hareketliliği daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de ilk olacak projeye Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun da yakın ilgi gösterdiğini belirten MÜSİAD Şube Başkanı Ali Kaan, “Turizme büyük önem veren Sayın Murat Zorluoğlu ile görüşmemizde bu projenin şehrimiz ve bölgemiz için önemli bir adım olacağını ve imkânlar dâhilinde gereken tüm desteği vereceğini belirtmiştir” ifadelerini kullandı.
TRABZON PİLOT İL OLACAK
Karavan Park Projesinin Trabzon’dan Türkiye’ye yayılacağının da altını önemle çizen MÜSİAD Genel Merkez Turizm Komite Teşkilat Başkanı Ümit Hotaman, “Karavanlarda uzun süreli yaşanabilmesi için tasarlanan ve yurt dışında 'karavan parkı' ismi verilen projeyi hayata geçirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Türkiye'de de bunu şehrimizden başlatıp, Trabzon’umuzu pilot il yapıp tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz.
Bu manada bölgemiz ve ülkemiz adına büyük bir kazanım olacak. Karavan Park Projemizin hayata geçmesi konusunda desteklerini esirgemeyen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Nadir Alpaslan’a, MÜSİAD Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan’a, MÜSİAD Trabzon Şube Başkanımız Ali Kaan’a ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’na çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK
Karavan Park projesinin biri sahilde diğeri de yaylalarımızın birinde olmak üzere 15-20 dönümlük Sahil ve Yaylada Olmak üzere iki ayrı alanda planlandığını belirten MÜSİAD Turizm Komite Teşkilat Başkanı Ümit Hotaman, “Türkiye nüfusunun 4'te 1'i potansiyel karavan müşterisi. Otel fiyatlarının artması ve daha özgür bir şekilde tatil yapmak isteyenlerin karavana yöneldiği resmi rakamlarla tespit edilmiştir. Ekonomik durumlar diğer alanlara nazaran karavan turizmini etkilememekle beraber geçen yıla oranla bu yıl yüzde 30 artış olduğu gözlemlenmiştir.  Türkiye'nin kişi başı turizm geliri hedefine ulaşması için karavancıların getireceği turizm gelirinden mahrum kalmaması gerek. Türkiye'de 250'ye yakın kamp alanına ihtiyaç var. Avrupa'da Sadece bir firma günde 180 adet lüx karavan yapmaktadır. Buradan Yola çıkarsak Türkiye gibi güvenilir ve Sağlıklı Bir Ülke Olarak Ne Kadar Bir Turist Gelebileceğini Öngörebiliyoruz.
Herkes karavancılığa sıcak bakıyor
Projemiz onaylandığında ve uygun alanlar bulunduğunda 15-20 dönümlük iki ayrı alanda kısa sürede harekete geçeceğiz. Yerlerle ilgili yetkili makamlarla görüşmelerimiz devam ediyor.
Özellikle yurt dışında önemli oranda bir karavan turizmi hareketliliği var, Türkiye bu turizm hareketinden maalesef istediği payı alamamaktadır. Bu hareketliliği önce bölgemize çekmeyi hedefliyoruz. Bölgede turizm çeşitliliğini arttıracak, çağın gereksinimi olan Karavan Parkını Trabzon’a kazandırmaktan ve Türkiye’ye örnek il olacak olmamızdan büyük memnuniyet duyacağız ve Trabzon’un ardından bunu tüm Türkiye’ye yaymak için gayret göstereceğiz” diye konuştu.
DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK
Karavan Projesinde neler olacağından da kısaca bahseden Ümit Hotaman, şunları kaydetti: ‘Şehrimize yapmayı planladığımız Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu tarafından belirtilen Kamping Standartlarına uygun ‘Karavan Park’ projesinde standartlar dâhilinde yapılması gereken her şeyi düşürüyoruz. En az 30 üniteli yapılması uygun görülen bu Karavan Park’ın içinde standartların gerektiği Karavanların çekileceği alanlar, eğlence alanları hijyen koşulları, tuvaletler, duşlar, elektrik su ve benzeri ihtiyaçların giderilebileceği istasyonlar, özel hijyenik mangal bölümleri, spor sahaları, sosyal aktivite alanları, çocuk oyun alanları, bolca yeşil alanlar, çamaşır yıkama kurutma ütüleme yerleri, yemek yapmak için mutfaklar, misafirlerin yiyeceklerini muhafaza edebilecekleri duşlar, özel eşyalarını koyabilecekleri kasalar, sağlık ve ilk yardım hizmeti verilebilecek donanımlar, soğuk ve sıcak sağlıklı içme ve kullanma suyu, araba yıkama yerleri, kimyasal WC ve atık su tankları, çöp kovaları, yangın söndürme tertibatları, girişlerde güvenlik, 24 Saat Güvenlik, bebek odası, dinlenme odası, internet bağlantıları, toplantı odası, kampçıların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri satış yerleri restoran, büfe kafeterya gibi tesisler ve bunlar gibi karavan parkı kullanacak kişilerin ihtiyaçlarını A’dan Z’ye karşılayabilecekleri tüm detaylar yer alacaktır. Şehrimize kazandırmayı hedeflediğimiz ve şimdiden büyük heyecan duyduğumuz Karavan Park projesini destek verenler sayesinde dünyaya örnek bir şekilde hizmete sokmayı planlıyoruz’.