Ak Oarti Trabzon Milletvekili Av.Salih Cora'nın TBMM'de konuşma metni Tutanaklara böyle geçti ; 

    SALİH CORA (Trabzon) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, Trabzon'umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yılı münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle Gazi Meclisimizin siz kıymetli üyelerini, milletimizi ve hemşehrilerimizi saygıyla selamlıyorum.
    Trabzon, Anadolu'nun eski yerleşim yerlerinden birisidir. Her dönemde jeopolitik ve jeostratejik konumu itibarıyla ilgi odağı olmuş kadim bir şehirdir. Geçmişi milattan önceki dönemlere dayanmaktadır. Trabzon, İstanbul dışında bu coğrafyada iki imparatorluk kültürünün yeniden inşa edildiği tek şehirdir. Bu özelliği nedeniyle kültürün, sanatın, ticaretin ve eğitimin her daim beşiği olma özelliğiyle dikkat çeken bir şehir olmuştur. Trabzon'u tarihte ayrıcalıklı kılan bir diğer özelliğiyse gerek Roma gerekse Osmanlı hâkimiyetlerinde buraya vali olarak tayin edilenlerin genellikle hanedan ailesinden olmasıdır. Fatih'in fethettiği, Yavuz'un şehzadelik yaptığı, Kanuni'nin doğduğu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün defalarca ziyaret ettiği, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın en fazla yatırımı yaptığı Trabzon her dönem etkin bir şehir olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman'ın kılıcının üzerinde bulunan hamsi motifi, cihan sultanın bu şehre olan muhabbetinin en önemli göstergelerinden birisidir.
    Değerli milletvekilleri, büyük paylaşım savaşlarının ilki olarak tanımlayabileceğimiz Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti yedi düvele karşı savaşmıştır. Bu süreçte düşman tarafından işgal edilen şehirlerimizden birisi de maalesef Trabzon'dur. Şehir o dönemde, Trabzon'da yaşayan bazı ayrılıkçı gayrimüslimlerin sevinç naraları arasında, 18 Nisan 1916 tarihinde Ruslar tarafından işgal edilmiştir. Bu süreç yaklaşık iki yıl sürmüş, 24 Şubat 1918 tarihine kadar da milis güçlerimiz tarafından Ruslara karşı büyük bir mücadele ortaya koyulmuştur. Bu coğrafyanın insanları o tarihlerde çok ağır bedeller ödemiş, birçok ihaneti görmüş ama esarete asla boyun eğmemiştir. Bu topraklar için mücadele eden şehitlerimiz bizim için bizim haysiyetimizi ve itibarımızı korumuşlardır, biz onları ne yere ne göğe sığdırabiliriz. O günler milletimizin yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle topyekûn bir mücadele ettiği günlerdi. Tüm yokluklar içerisinde barutun kanla, kanın canla, canın vatanla namus ve bayrak uğruna destanlaştığı günlerdi. O gün ülkemizin bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan, esaret altında yaşamaktansa "Vatan sağ olsun." deyip şehit olmayı en yüce mertebe sayan bu aziz milletin evlatlarının verdiği kurtuluş mücadelesi her türlü takdirin üzerindedir.
    Değerli milletvekilleri, yine o tarihlerde, savaşamayacak durumda olan yaklaşık 350 bin Trabzonlu muhacirliğe mecbur bırakılmış, türlü eziyetlerin, sıkıntıların, acıların ve yokluğun en büyüğünü yaşamış, açlık ve sefaletle mücadele etmek zorunda bırakılmıştır. Tabii ki bunları unutmak mümkün değildir. Birçoğu göç ettiği topraklardan geri dönememiştir, geri dönenler de yağmalanan, yakılıp yıkılan bir yurtla karşılaşmıştır. Sadece evleri değil, tarihleri de yıkılmış, hatıraları yerle yeksan olmuştur.
    Değerli milletvekilleri, bunca yaşanan sıkıntıların, çekilen cefaların ardından her yanı şehit kanıyla sulanmış bu toprakları her türlü dâhilî ve haricî bedbahtlara karşı müdafaa etmek, ülkemizi muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmak, birbirini sevmek, aynı ülkede aynı ilkelerle, aynı ülkü birliğine sahip bir millet olmak temel arzumuzdur.
    Bu vatan üzerinde geçmişte olduğu gibi bugün de aynı hesapların, aynı oyunların içerisinde olanları biliyoruz. Biz her zamankinden daha bilinçli, daha uyanık, daha kuvvetli bir şekilde milletimizin hizmetkârı olmaya ve bu oyunları bozmaya devam edeceğiz. Davamız büyük ve güçlü Türkiye davasıdır. Bir oldukça, iri oldukça, diri oldukça, kardeş oldukça, hep birlikte güçlü Türkiye oldukça hiç kimse bizi deviremeyecektir. Birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.
    Kıymetli milletvekilleri, bu anlamlı günü kutlarken bir bilinci daha vurgulamak istiyorum. Kurtuluş günlerini hatırlarken amacımız başka milletlere hasmane bir duygu beslemek, kin ve nefret tavrıyla hareket etmek değildir.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    SALİH CORA (Devamla) - Bir dakika alabilir miyim?
    BAŞKAN - Evet, bir dakikada toparlayın Sayın Milletvekili.
    SALİH CORA (Devamla) - Ortak hafızaya dayalı bir tarih bilincini oluşturmaktır. Atalarımızın bu vatan için canları pahasına verdiği mücadeleyi, ödediği bedelleri hatırlamak, ecdadımızın aziz hatırasını yâd etmektir.
    Bu vesileyle, milletimizin, memleketimizin ulusal kurtuluş mücadelesinde eşi görülmemiş bir azim, inanç ve kararlılıkla hareket eden ve bu güzel toprakları bize ebedî vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, yine bu uğurda canını feda eden nice isimsiz kahramanları rahmetle, minnetle yâd ediyoruz.
    Bir kez daha Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıl dönümünü kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ, MHP ve İYİ PARTİ sıralarından alkışlar.)