Bunlardan birisi 20 yıl önce dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Sayın Koray Aydın’ın projelendirdiği Güney Çevre Yolu diğeri ise Erzincan-Trabzon Demiryolu Projesidir. 
Güney Çevre Yolu; hem Trabzon’un güneye doğru büyümesine, ticaretin gelişmesine katkı sağlayacak hem de Trabzon’un şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak yenilikleri de içermektedir. Güney Çevre Yolu güzergahının tünellerle geçilmesi halinde hem kamulaştırma maliyetleri düşecek hem de madeni zenginlikleri sayesinde kendini finanse edebilmiş olacaktır.. 20 yıl önce projesi yapılan Güney Çevre Yolu hususunda, şehrimizin gelişimine büyük katkı sağlayacak olmasına rağmen 18 yıldır iktidarda olan AK Parti hiçbir çalışma yapmamıştır. Bu da yetmezmiş gibi Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı sayın Murat Zorluoğlu, Trabzon için geç kalınmış olan Trabzon ulaşım master planı hazırlandığını ve 2035 yılında projenin tamamlanacağını belirtmiştir; ancak Güney Çevre Yolu bu kapsama dahi alınmamıştır. Bu acı gerçek de Trabzon’u hayal kırıklığına uğratmıştır. Güney Çevre Yolu Projesi mutlaka şehrin ulaşım master planına dahil edilmelidir, Trabzon’un geleceği için olmazsa olmaz olarak görülmelidir.
Trabzon’un kalkınmasında büyük öneme sahip olan 2. proje de Erzincan-Trabzon Demiryolu Projesidir. Son günlerde, Erzincan-Trabzon Demiryolu Projesi güzergahının  Rize’ye kaydırıldığı söylemleri gündemi meşgul etmektedir. Fizibilite çalışmaları üzerinden şehirleri karşı karşıya getirmek doğru değildir. Elbette, Rize’nin de demiryolu ile buluşmasına itirazımız yoktur; ancak Trabzon Limanı’nın daha işlevsel hale gelmesi ve şehrin büyümesi bakımından Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi’nin ivedilikle gerçekleştirilmesi son derece elzemdir. Erzincan-Trabzon Demiryolu Projesi yapılarak Trabzon Limanı GAP’a bağlanmalıdır. Bu demir yolunun yapılması İpekyolu ve Ortadoğu’nun Karadeniz’e açılan kapısı olan Trabzon Limanı için de önem arz etmektedir. Bu proje ile Trabzon yük taşımacılığının lideri haline gelecektir.
Her seçim zamanı Trabzon-Erzincan Tren projesini gazetelere çarşaf çarşaf ilan verenlerin bu konuda sesini duyamaz olduk.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Eylül 1924’deki Trabzon ziyaretinde, “Trabzon’umuzu az zamanda dahile demiryolu birleştirmek, güzel rıhtım ve limanla teçhiz edilmiş görmek, nuhbei amalimdir.” sözleri; hala gerçekleşmeyi beklemektedir. Ancak Erzincan-Trabzon Demiryolu’nu Trabzon’a verilmiş sözümüz var diyerek yapacaklarını belirten AK Parti iktidarı bu konuda kayda değer bir adım atmamıştır. 18 yıldır iktidar olan AK Parti’ye çağrımızdır: Trabzon için hayati önemi olan bu iki proje daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmelidir. Bürokrasi açısından bu denli güçlü olan şehrimizde bir an evvel bu projeler için çalışmalara başlanmalıdır.”