KANUNİ'İN EVİ TÖRENLE AÇILDI 

Haber : Melek Çakır www.trabzonhaber24.com

Ortahisar Mahallesindeki Kanuni Sultan Süleyman Evi Trabzon Valiliği tarafından restore edildi.Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültürevi’nin açılışını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,Ortahisar Belediye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç beraber yaptılar.

SÜLEYMAN SOYLU 

“Trabzon bize tarihimizin, medeniyetimizin ve kültürümüzün bir mirasıdır. Milletler varlığını tarihleriyle ve tarih kökleriyle buluştukça geleceğe taşırlar. Milletler sadece günleriyle var olmazlar. Tarih ile gelecek arasında kurdukları köprü millet olma anlayışını her gün kuvvetlendirir. Özellikle bu coğrafyada birbirimizle olan münasebetimiz sadece günlük ihtiyaçlarımızın bir kaynağı olarak ortada durmakmaktadır. Bu coğrafyada birbirimizle olan münasebetimiz bize geleneğimizin, göreneğimizin ananemizin ve bize bu coğrafyada yaşadıklarımızın bir unsuru olarak ortada durmamaktadır.     
 Milletler vardır Kanunileri yoktur. Milletler vardır Fatihleri yoktur. Milletler vardır Yavuzları yoktur. Oysa bizim bir şehrimizin Kanunisi var ,Fatihi ve Yavuzu vardır.  Şükürler olsun ki Türkiye büyüdükçe ve zenginleştikçe köklerinden ayrılmamaktadır. Tam tersi zenginleştikçe ve büyüdükçe, köklerine vakıf eserlerine imaretlerine, köprülerine ve kendilerine bırakılan bütün miras eserlerine sahip çıkmaktadır. Biz zenginleşip büyüdükçe sadece Anadolu topraklarıyla ve Anadoluyla yetinmediğimizi burada ifade etmek istiyoruz.        

  Biz sadece burada biri cihan padişahının bu şehre ait olduğu hissettiren bir evin açılışını yapmıyoruz. Aslında tarihe ve yarınımıza imza atıyoruz. Biz kökümüzle buluşmak, kökümüzü yarına taşımak ve bizden sonra gelecek nesillere varlığımızı ve bizlere bırakılan mirası yarına taşımak adına bir imzayı hep birlikte gerçekleştiriyoruz. 
Bugün burada gelecek nesil ve geçmişimiz adına gerçekleştiren kıymetli Valiliğimizi ve emeği geçen herkesi, Kanuni’nin anlayışını dünyaya neler getirmek istediğimizi iyi anlatan, yönetim unsurlarını ve köklerimizi tekrar burada bizimle buluşturanlara minnetlerimizi, şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

TRABZON VALİSİ ABDİL CELİL ÖZ     

Şehzadeler şehri Trabzon’umuz hem tarihine sahip çıkma bakımından hem de tarihimizi gelecek nesilleri aktarma açısından tam bir açık hava müzesi konumunda olduğuna vurgu yapan Vali Abdil Celil Öz de, “ Ancak bu değerleri daha yoğun yaşatmak, önce gençlerimize sonra bütün vatandaşlarımıza ve ziyaretçilerimize anlatmak için bu tür yapılara, değerlere, kültür evlerine ve müzelere daha çok ihtiyacımız var.  
        Bunun yanında bu yıl bizler için anlamlı bir yıl. Trabzon işgalinin yüzüncü yılı, işgalden kurtuluşun 98. Yılı, fethin 555. Yılı ve aynı zamanda Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. Yıl dönümü. Dolayısıyla bu değerlere sahip olan Trabzon 1461 yılında yeniden Türk yurdu olmuş ve o günden bu yana değerlerine sahip sahip çıkmıştır.           Fatihin fetih ettiği, Yavuzun yönettiği Cihan Padişahı Kanuninin doğup büyüdüğü ve bu arada şehzade Abdullah gibi başka valilere, diğer devlet adamlarına, komutanlara, bilim adamlarına ve Gülbahar Hatuna ev sahipliği yapmış bu şehir sahip olduğu bu medeniyetini ileriye taşıma arzusuna her daim sahip olmuştur” dedi.