Trabzon’da Gazipaşa Caddesinde bir pastanenen kaldırıma attığı masa ve sandalyelerin zabıta ekipleri tarafından kaldırılması sonrası oluşan gündem maddesi, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine taşındı. Pastanenin işgaliye için ilgili belediyeye hiç başvurmadığını ifade eden Başkan Murat Zorluoğlu, “Hiç belediyeye müracaat etmeden sadece beli süre geçirmiş olmak, bir dükkanın önü o şekilde işgal edilemez. Bu mümkün değil. Buna müsade etmeyiz” dedi. 


Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı toplantıları bugün başladı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Koronavirüs pandemisi nedeniyle her toplantıda geçen ayın faaliyetleri ile ilgili yaptığı bilgilendirmeyi bu ay yapmadı. Gelecek ay bu bilgilendirmeyi yapacağını ifade eden Başkan Zorluoğlu, ardından meclis üyelerine söz verdi. 
İYİ Partili Üye Davut Çakıroğlu, Trabzon’da kaldırım işgallerine dikkat çekerek, Gazipaşa Caddesinde otomobil park alanlarının kaldırılarak kaldırımların genişletilmesini istedi. Çakıroğlu, “Bizim şehir olarak işgal altında olan kaldırımlarımız var. Bunların bir tanesini hem yerel medyada hem de sosyal medyada etkili şekilde yansıdı. Yapılması gereken sayın başkanım herkese eşit mesafedeyiz. Parti rozetlerimiz burada yok. Bizim partilimizde yanlış yapıyorsa yönetmelik ne gerekirya uygulanmasından yanayım. 
Gazipaşa Caddesinin, Gazi Mustafa Kemal ismine yakışır hale gelmesi için  park olarak kullanılan alan,  sadece 2 şerit akışı sağlayacak şekilde,  kaldırımların yol içine genişletilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. 
banner1766
Mevcut kaldırım 1 metredir. Üzerinde çok fazla ticaret alanı var. Sadece Gazipaşa’da değil Meydan, Uzunsokak’ta trafiğe kapalı olan sadece yaya aksına açık olan caddelerimizde yürüyecek alan kalmamış. Bunlar işgal altında. Belediyenin tanıdığı alanların dışına çıkılıyor. Ortahisar Belediyesinin Zabıta Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesinin Zabıta müdürlükleri bir araya gelerek mevki, görev alanı tanımına uymayarak ortak bir şekilde bu işgal altında ki kaldırımlarda çiçekçi olur, pastacı olur adı ne olursa olsun hepsi hikaye getirilip kaldırımların şehre iade edilmesi gerekir” dedi. 
Gazipaşa’da yaşanan duruma dikkat çeken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “ Doğrusu Büyükşehir Belediyesi olarak bütün gücümüzle kanun dışı yapılmış her şeyle mücadele ediyoruz. Bunu yaparken hiç bir ayrım gözetmiyoruz. Bunun en büyük şahidi sizler siniz. Özellikle Ortahisar’da, Büyükşehir ve Ortahisar sorumluluk alanları vatandaş tarafından bilinmez. Bilinmesi de beklenemez.  Toplantıdan önce Ortahisar Belediye Başkanımızla tekrar prensip mutabakatı yaptık. Bu konuda daha etkin mücadele noktasında birimlerimiz gerekli çalışmayı yapacaklar. Bizler gereken talimatları verdik. 
Gazipaşa Caddesi ile ilgili var olan işgalle ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. 
Bir dükkanın, önünden geçen kaldırımın üzerinde bir işgal yapabilmesi hukuken mümkündür. Ancak bunun için o dükkanın ilgili belediyesine müracaat etmesi, ilgili belediyenin oraya gidip gerekli incelmelerde yapması. Eğer kaldırım gerekli vasıflara uygunsa işgal yapması ve belli bir bedel ödemesiyle mümkündür.  Hiç belediyeye müracaat etmeden sadece beli süre geçirmiş olmak, bir dükkanın önü o şekilde işgal edilemez. Bu mümkün değil. Buna müsade etmeyiz. Burada zabıtanın yaptığı doğrudur. Gazipaşa Caddesinin o halde otopark yapılması, tek yöne düşürülmesi ayrı konudur. 
Ama işgal meselesi onlardan tamamen ayrı hukuki meseledir. Burada her hangi bir yanlış yapılmamıştır. Zabıtanın yaptığı sonuna kadar doğduğu. Eğer yine aynı şey yapılırsa zabıta aynı müdaheleyi yapılıp, gereken ceza uygulanacaktır. Elma ile armut bir birine karışmasın. Bizim Gaziaşa’da düzenleme ilk etapta müdahale etmek istediğimiz mesele. Ulaşım Master planı bitiyor zaten. Bir dükkanın önüne masa sandalye konulup insanların geçişi engelenmesi apayrı bir konudur. Bu karıştırılmasın” dedi. 
Hatırlanacağı üzere burada bulanan bir pastane önüne atılan masa ve sandalyelerin kaldırılmasıyla bir anda şehrin gündemine gelmişti. Siyasilerin konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarla burada işgali savunur pozisyonda yer almışlardı.