Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay ile üreticiler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, “Bu tür faaliyetlerin duyurulması, farkındalığın arttırılması çok önemli. Önemli bir başlangıç. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırma konusunda birkaç yıla dayanan bir çalışmanın bugün somut sonuçlara ulaştığını görüyoruz. Bu konuda hem kamuda, hem sivil toplumda hem de üreticide yavaş yavaş bir bilincin oluştuğunu görüyoruz. Bu alanda 2 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. 600 bin tonluk bir üretim var. Bu üretimin yüzde 10’unu ilimiz yapıyor. Bütün Doğu Karadeniz bölgesini düşünürsek büyük bir kısmını biz üretiyoruz. Bununla geçinen 10 binlerce nüfus olmakla birlikte ekonomimizin en temel değerlerinden birisidir. Trabzon’un tarımsal gayri safi milli hasılası 1 milyar 250 milyon lira. Dolayısıyla Trabzon hiçbir zaman tarım ve kırsal kalkınmasını, tarımsal üretimini göz artı etme hakkı ve lüksü olan bir şehir değildir. Çünkü bu alanda önemli bir nüfus barındırıyoruz. Örnek olarak yapılan 10 bahçe çalışması önemli bir adımdır. Önümüzdeki süreçte bu çalışmalara yönelik politikaları takip edip hep beraber uygulayacağız. Çiftçilerimizin farkındalığını arttırmak için gayret göstereceğiz” dedi.

Yapılan imece toplantısında konuşan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, “Hiçbir ithal mal katkısı olmadan, tamamen kendi öz kaynakları ile beraber ürettiğimiz ve yıllık 2 milyar Dolar döviz kazandırdığımız fındığa önem vermemiz gerektiğini görüyoruz ve bu manada da devlete örnek olsun diye TTB’nin koordinatörlüğünde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Ulusal Fındık Konseyi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın katkılarıyla bu projeyi yönetik. Doğu Karadeniz Bölgesi dönümünden 80-90 kilo aldığımız ağaçları var o ağaçları üreticilere örnek olsun diye bazı bahçeler alarak Trabzon’da 9 tane bahçe 90 kilo aldığımız fındığı 4 sene 5 sene bekleyeceğiz ama 200 kilo kadar alacağız. Hem üretici kazanacak hem de devlet kazanacak. Eğer bu şekilde yapılan bahçelere devlet el atarsa Türkiye’de ki fındık miktarı 1 milyon tona çıkabilir ve Türkiye’nin fındıktan kazanacağı döviz ise 3-4 milyar Dolara çıkar. Yaptığımız bahçelere tamamı ile maddi güce dayandığı için sınırlı sayıda yaptık. Bizim asıl amacımız bu bahçelerin devlete örnek olması ve devletin bu şekilde bahçeleri yenilemesi üreticilere daha yardımcı olması lazım. Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde projemizi çok olumlu buldular. Bu şekilde 80-90 kilo fındık gelen ağaçlar yerine 4-5 sene sonra 200 kilo fındık alacağız” diye konuştu.

Fındıkta verim ve kalitenin artırılmasında ana unsurun, üreticinin eğitimi ve bilgilenmesi olduğunu vurgulayan Köleoğlu, bunun için fındık üretiminde yapılması gerekenlerle hastalıklarla mücadele konularını içeren ve cepte taşınabilecek şekilde tasarlanan 100 sayfadan oluşan 10 bin adet kitapçık bastırdıklarını kaydetti.

Yapılan toplantı sonrası kura ile toplam 20 üreticiye jüt çuvallarından dağıtıldı.