Trabzon’da engellilerin topluma kazandırılması konusunda yeni bir proje hayata geçiriliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen EDES Programı kapsamında Trabzon Valiliğince Koordine edilen, Anadolu Tüm Engelliler Derneğinin Ortaklığıyla Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen ENGELSİZ EMPATİ projesi ile sosyal kabul için empati ve farkındalık oluşturmak amacıyla Engelsiz Trabzon ideasına bir adım daha atıldı.

Engelli bireylere karşı tutum ve davranışlar konulu seminerlerin hizmet sağlayıcı kurum yetkilileri ve çalışanlarına verilmesi, hizmet sağlayıcı kurumlarda çalışan kişilerle engelli bireyler arasında çeşitli drama oyunları ile empatik ilişkinin kurulması, çeşitli engellere sahip bireylerin hizmet veren kurumlarından yararlanmalarını sağlamak, çeşitli engele sahip bireyler ile normal gelişim gösteren bireylere kaynaştırma futbol, masa tenisi, koro, ziyaret faaliyetlerinin yapılması projenin temel faaliyetleri arasında olduğu belirtildi.

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Engelli Meclisi Genel Sekreteri Yusuf Şafak “Bu projeyle birlikte hizmet sağlayıcı kurumlarda görev yapan yetkili ve çalışanın engelliler hakkında bilgi sahibi olması, empati oyunları sayesinde engellilerin hissettiklerini öğrenerek onlara karşı davranış şekillerinin olumlu yönde gelişmesi, yakın çevresindeki engelli birey ve ailesinin olumlu yönde etkilenmesi projenin nihai hedefleri arasındadır” dedi.

BİLGİ IŞIK GİBİ SESİ DE AYDINLATIR

300’e yakın gönüllü öğrencinin görme engelliler için kitap okuduğunu, görme engellilerin bilgiye erişiminde son yıllarda teknolojinin de desteğiyle sesli kitaplar oldukça önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Şafak, “ders kaynakları başta olmak üzere Türk ve Dünya Klasikleri birbirinden değerli eserler öğrencilerimizin sesiyle yeniden hayat buluyor. Görme Engellilerin eğitim hayatında yaşadığı en belirgin sorunlardan biri yazılı kaynaklara erişememektir. Bu projeyle birlikte bu sorunun çözümüne ciddi bir katkı sağlanacaktır. Trabzon Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzün Kurumsallığında oluşturulacak İnternet Sitesi’ne görme engelliler ulaşıp ücretsiz olarak sesli kitapları dinleye bilecektir. İlimiz ve bölgemiz için Hedef grup düşünüldüğünde ilkler arasında gelen bu projemiz ülkemizdeki uygulamaların çoğalması açısından da önemlidir. Öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarını arttırması aynı zamanda oluşturdukları eserlerin görme engelli akranları için nedenli faydalı olacağı ve bu yönde bilinç değişikliği ve farkında oluş düzeylerinin artacak olması projenin önemli çıktılarındandır. Bu projede emeği geçen fikir ve eylem aşamasında katkı sunana tüm gerçek ve tüzel kişiliklere ayrıca gönüllülere teşekkür ederiz.

TOPLUMDA DAHA GÖRÜNÜR OLUYORLAR

10-16 Mayıs Engelliler Haftası Olarak Kutlanmakta, son yıllarda ülkemizde engelliler alanında son derece olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Sosyal devlet olgusu; bireyler ve kurumsal kültür ilişkisi düşünüldüğünde toplum nüfusunun %12.29’unu oluşturan 8,5 milyon ve üzeri bir kitlenin toplumda uzlaşması, bütünleşmesi ve engelli bireyler adına sosyal hayatta daha görünür olmalarına etkin kılmaktadır. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın Engellilerin Desteklenmesi (EDES) Hibe Programı geliştirilmiş Doğu Karadeniz Bölgesinde projelere oldukça ciddi destek verilmektedir.

EN FAZLA PROJE YÜRÜTEN İL TRABZON

Son 3 Yıldır bu programda Trabzon olarak en fazla proje üreten ve yürüten il olmamız Engelsiz Trabzon hayaline bizi biraz daha yaklaştırmaktadır. Bu bağlamda emeği geçen Bakanlığımız başta olmak üzere Trabzon Valiliği ve İlgili Kurumlara ve Projeleri hayata geçiren gerçek ve tüzel kişilere teşekkürü bir borç biliyoruz. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu yıl programda yer alan 2 projeyle ilgili bilgilendirme yapmak istiyorum. 2013 yılı EDES Hibe programı kapsamında aile ve sosyal politikalar bakanlığının finanse ettiği Trabzon Valiliğince Koordine edilen ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce yürütülen (Yürüyorum Bağımsızım Okuyorum Özgürüm) adlı proje etkinlikleri kapsamında görme engelliler için Braille okuma yazma ve beyaz baston bağımsız eğitim uygulamaları birinci kademe eğitici eğitimleri tamamlandı bu kapsamda 9 Kamu Kurumundan ilgili personele birinci kademe eğitici eğitimi Trabzon Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde eğitimler verilmiştir.

ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM VE AİLELERE PSİKOLOJİK DESTEK

Proje kapsamında ayrıca hafta sonları görme engelli eğitim çağındaki çocuklar için eğitim uygulamaları ve de ailelerine yönelik psikolojik destek hizmetleri sunulmaktadır. Ağustos ve Ekim ayları süresince görme engelli yetişkin kadın-erken bireylere Braille okuma yazma ve beyaz baston bağımsız eğitimi verilecektir. Projemiz bu alanda özellikle eğitici eğitimi modülünde bir ilki gerçekleştirmiştir. Son yıllarda engellilere yönelik temel hak ve hürriyetlerde iyileştirmeler ve sosyal devletin gerekliliği olan kurumsal hizmet kültürü yaratılması noktasında projenin çarpan etkisi düşünüldüğünde model bir projedir. Bu proje kapsamında Toplumda engelli doğumlara neden olan risk nedenlerinin bilinmesini sağlayarak engelli doğum riskinin en aza indirilmesine yönelik çalışmalar yapılması, Engellileri sağlık alanında gerek duyduğu bilgilere tek merkezden ulaşabilecekleri ‘Engelli Sağlık Danışma Merkezleri’ kurulmasının yararlı olup olmayacağının araştırılması, Engellilerin mevcut engel durumlarının genetik olarak çocuklarına aktarma risklerinin ortaya konularak genetik bozuklukların geçişini önlemeye yönelik çalımlalar yapılması proje hedefleridir” dedi.