Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, 3600 ek göstergenin meclise sunulacağı tarihi Ocak ayı olarak açıkladığını hatırlatan Dilber, “Bakan Ocak ayında düzenlemeye sunacaklarını söylüyor ama henüz sendikalarla görüşme yapılmadı, nasıl planlanacağı üzerinde bir mutabakata varılmadı.  Sayın Cumhurbaşkanı da bunun 2022’nin sonunda yani 2023’ün başı itibariyle uygulanacağını söylüyor. Ortada bir karmaşa keşmekeş var. 3600 ek gösterge sıcak gündem olduğu için konuşuldu sözler verildi. Ancak ne işlem yapılacağı meselesiyle ilgili içerik belli değil. Sendikalarla oturup bir şey konuşulmuş değil. 2022 yıl sonunu beklemek bu meseleyi seçim malzemesi yapmak demek olur. Bunun adı işi sulandırmaktır” dedi.

3600 EK GÖSTERGE’NİN 2023’ÜN BAŞINA ERTELENMESİ ANLAMSIZDIR

Ocak’ta meclise sunulacak 3600 ek göstergenin bir yıl sonra yürürlüğe gireceğinin Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından söylenmesinin ayrı bir çelişki olduğuna vurgu yapan Dilber, “Bir yıl sonra uygulamaya geçecek konuyu niye bir yıl önce gündeme alıyorsunuz?  Yani karmaşık  bir durum var. Bize göre 3600 ek gösterge meselesi biraz sulandırılıyor. Bazı şeylerin üzerini örtme gibi kullanılıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Planlamanın açık şeffaf anlaşılır bir şekilde yürütülmesi lazım. Bizim daha önce hazırladığımız kanun teklifini iletmiştik. Bunu alıp yasalaştırsalar problem çözülmüş olacak. Ciddi bir kararlılık varsa kısa sürede yol alınabilir. 2023’ün başına ertelenmesi anlamsızdır.  İstenirse 1 Ocak 2022’de uygulamaya geçilebilir” dedi.
3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarını, emekli ikramiye ve maaşların hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. Hesaplama metodu olan ek gösterge rakamları, unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi 2 bin 500 olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alabiliyor.

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinde belirleyici unsurlardan biridir. Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor.