Hem Trabzon hem de ülke gündemi ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yapan Cora, çarpıcı ifadeler kullandı. 

Cora, özetle şu şekilde konuştu: 

Kızılcahamam kampından sonra önemli yasama faaliyetlerini gerçekleştirdik. Şehrimizin tüm yatırımlarını ve projelerini takip etmek için kamu kurum ve kuruluşları ile diyalog halindeyiz. Trabzonlu hemşerilerimizin taleplerine çözüm bulmaya çalışıyoruz. 

Çok zor günlerden geçtik. 7 yıldır milletvekiliyim. 5 yıl önce konuştuğumuz bir çok konuyu, artık konuşmuyoruz. 3 yıl önce konuştuğumuz, 2 yıl önce konuştuğumuz kovid salgınını bugün artık konuşmuyoruz. 

Bugün artık, yaşanan gelişmelerden sonra ortaya çıkan ekonomi ile alakalı sorunları konuşuyoruz. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid salgının ardından arz ve talep dengesinin bozulması, üretim çarklarının bozulması, ekonomik milliyetçiliğin başladığı süreçten geçiyoruz. 

TÜRKİYE ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI

Çin’de kömür var, kömürle alakalı belirlediği fiyat üzerinden bütün dengeleri değiştirebiliyor. Doğalgaz fiyatlarının, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi enerji maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. Enerji maliyetleri arttığında bütün sektörler etkileniyor. Türkiye daha çok etkileniyor. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı devam etmekte. 

Sorunun ana temel kaynağı Türkiye’den kaynaklanmadı ama Türkiye’yi etkiledi. 
Tüm bunlara rağmen Türkiye’de bir çok çalışmamız sekteye uğramadı. Bizim amacımız bu ortamda, çalışan kesimi enflasyona ezdirmeyecek tedbirler almak. 

TARIMDA TEŞVİK

Tarımda yaşanan bu küresel ölçekli krizin, Türkiye’ye yansımalarını göze aldığımızda daha fazla teşvikle çiftçimizin yanında yer alacağız. 

Maliyetler arttı ama, maliyetlerle fiyatlarda artmış olacak. Bu süreç böyle geçecek gibi görünüyor. Dünya oluşan enflasyonist ortamın kendine zarar vermeye başladığını farkettiği an durulma oluşacak.


 
Trabzon ile ilgili bütün yatırım ve projelerde önemli aşama kat ediyoruz. Her bir bakanlıkla istişare halindeyiz. Bakanlarımızı ziyaret ettiğimizde, Trabzon’un her köşesindeki yatırım ile ilgili talep ve isteklerimizi söylüyoruz. Trabzon’a o anlamda çok yakın ilgi söz konusu. İnşallah kısa süre içinde önemli açıklamalar yapacağız. Bunlarla ilgili somut adımlar attık. Biraz daha eteğe kemiğe büründüğünde açıklamaları yapacağız. 

SANAYİ BAKANI BAYRAM’DA TRABZON’A MÜJDELER GELİYOR

Trabzon ile ilgili bütün yatırım ve projelerde önemli aşama kat ediyoruz. Her bir bakanlıkla istişare halindeyiz. Bakanlarımızı ziyaret ettiğimizde, Trabzon’un her köşesindeki yatırım ile ilgili talep ve isteklerimizi söylüyoruz. Trabzon’a o anlamda çok yakın ilgi söz konusu. İnşallah kısa süre içinde önemli açıklamalar yapacağız. Bunlarla ilgili somut adımlar attık. Biraz daha eteğe kemiğe büründüğünde açıklamaları yapacağız. Sanayi Bakanımızı ziyaret ettiğimizde kendisinin yakın ilgisini gördük. Bayramda Trabzon'u ziyaret etmeyi planlıyor. O ziyarette bizi heyecanlandıran ifadeler kulanacaktır. Biz bunun işaretini aldık. Trabzonspor’un şampiyonluğu Türkiye’ye farklı hava da kattı. Bütün tebrikler görüldüğü yerde bize iletiliyor. Trabzonspor ile de bütünleşince, içselleştirince böyle bir durumla da karşı karşıya kalıyoruz. 

ŞEHİR HASTANESİ, NE ZAMAN YENİDEN İHALE EDİLECEK

Son ekonomik sorunlara bağlı olarak bazı yatırımlarda, tasviye, yeniden ihale etme süreci olacaktır.  Şehir hastanesi şu anda önce yavaşladı, sonra Sağlık Bakanlığı ile ilgili yüklenici firmanın görüşmesi oldu. Fiyat farkı konusunda anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı tasviye yolunu seçti. Keşke tasfiye olmadan, daha hızlı şekilde çözüme kavuşsaydı. Oluşan fiyatlardan, talepler örtüşmeyince bu yol tercih edildi. Yerinde tespitler yapılarak oluşan tasfiye komisyonu ile süreç tamamlanacak. Yaklaşık 40-45 gün sonra yeniden ihalesi olacak. Hiç bir iş yarım kalmadı. AK Parti döneminde hangi iş söz verildiyse yapıldı. Geçmişte Akyazı Stadı da büyük cenderelerden geçti. Mega projeler vaatle başlar. Sonra yasal alt yapısı, ardından yatırım planlaması ve daha sonra inşaat süreci başlar. Şehir Hastanesi ile ilgili kanun çıkarmak zorunda kalmıştık. Akyazı Sahasının olduğu yerde yapıldı. Şu anda inşaat başladı. Türkiye’nin en güçlü firmalarından birisi bu sorunu yaşıyor. Bu sorun aşıldığında devam edecektir. Bu bitecektir. Yine 2023’ün sonlarına doğru Şehir Hastanesi hizmete açılacaktır. Hedefimiz 2023 seçim öncesi açmaktı ama biraz sarkmış olacak. Trabzon ve Karadeniz bölgesi dev sağlık yatırımına kavuşacak.

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora asgari ücrete düzenlemenin gündemde olduğunu belirtti.

YAYLALARDA TOPLU ABONELİK

KTÜ’nün Çocuk Hastanesi için önemli kaynağın sözünü vermiştik, yatırım programına eklettik.  Otoparkı bitirdik hizmete açtık. Yaylalarda elektrik yoktu. Toplu abonelik olduğunda çok yüksek faturalar gelmekteydi. Toplu aboneliğin bireysel aboneliğe dönüşmesi için Cumhurbaşkanımızla görüştük. Geçen hafta yazı yayınlandı. Kırsalda, muhtarlık üzerine toplu abonelik olduğunda yapı kayıt belgesi aldığında, bu belge iptal edilmediyse, yıkım kararı yoksa, vatandaş başvurduğunda bireysel aboneliğe dönüşmesini önü açıldı. 


 

 
YAYLALARDA KAÇAK YAPILAŞMA
Yaylalarda yapılaşma ile ilgili sorunları sürekli gündeme taşıyoruz. Yaylalarda hayvancılığın geliştirilmesi için yasa çalışmasının lobisini Ankara’da devam ettiriyoruz.

(Yatırım Adası - Demiryolu)

Bizim mega projelerimiz Güney Çevre Yolu, Trabzon Gümüşhane arası yeni Zigana Yolu, Demiryolu, Yeni Havalimanı, 2. Devlet Üniversitesi, Şehir Hastanesi ve Yatırım Adası.. 
Hepsiyle ilgili bir çalışma yaptık. Şehir Hastanesi başlandı, süreç yaşıyor.. O işin içinde aksaklıklar, işi etkilemez. Parası var, bütçesi ayrılmış sadece firmadan kaynaklanan sorunlardan dolayı ve yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı sekteye uğradı ama devam edecek. 
Aynı yerde Akyazı Stadını biz 5 yıl önce tamamladık. Trabzonspor’un şampiyonluğuna sahne olduğu bir stat oldu. Böyle bir stat Trabzonspor’a hediye edildi. Trabzonspor’un kendi bütçesiyle böyle bir stat yapabilmesi mümkün değildi! 

YATIRIM ADASI İLE İLGİLİ KANUN ÇIKARILACAK

Zigana Yolu bu yılın sonunda bitecektir. Dünyanın en uzun çift tüplü tüneli bizim bölgemizde yapıldı. Yatırım adası ile ilgili biz kanun çıkardık. Kıyılarda Sanayi, Endüstri bölgesinin yapılmasını önünü açan düzenleme yaptık. Şimdi oranın projesi ihale edildi. Proje çizildi. Trabzon özelilkle uygun, beklentilerini karşılayacak projeydi. Şimdi sondaj çalışmaları yapılıyor. Keşfinin nasıl oluşacağına dair son çalışmaları. O tamamlandıktan sonra formül üretilecek. Ya yatırımcı gelecek hazır tesis olarak alacak ya da yatırımcı ben burayı kendim yapacağım, kendim işleteceğim diyecek. Uluslararası yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Farklı yerden bize burayla alakalı görüşelim, toplanalım, burayla ilgili sizin düşüncelerimizi aktarmak istiyoruz şeklinde gelen teklifler var. Biz bunların hepsini değerlendireceğiz. 

YATIRIM ADASI NASIL YAPILACAK

Yatırım Adası yatırım sürecinde. Finansal modeli çözülüyor. Öyle firmalar var ki bize teslim edin, bize bırakın üzerine şu kadar ulusal yatırım yapalım, şu kadar istihdam sağlamayı garanti ediyoruz diye yabancı da yerli firmalarda var. 

YENİ HAVALİMANI VE TRABZONSPOR TESİSLERİ

Yeni Havalimanı.. Yatırım Programına dahil edildi. İz ödeneği ortaya konuldu. Şimdi Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinin ön tarafında sondaj çalışmaları yapılıyor. Ulaştırma Bakanımız Havalimanını şehre kazandırmaya çalışıyor. Orada da yap işlet devret modeli masanın üstünde. Öyle bir çalışma da var. Orada da adımlarımızı attık.  Trabzonspor’un tesislerini Trabzonspor’un rızası dışında kamulaştırmamız olmaz. Ama kaçınılmaz durum olduğunda orada mecburen öyle bir adım atmak durumunda kalınabilir. En rantabl şekilde olaya yaklaşmamız gerekiyor. Bence şu anda görülen deniz dolgusu ile beraber kurtarılabilir mi Trabzonspor tesisleri bakılır. Çalışma yapılır gösterilir, uygundur denilir, rantablsa, uygun karşılanırsa kabul edilir. Biz daha önce açıklama yaptık, Trabzonspor’un açıklamasına üzüldüm. Orada proje var. Mehmet Ali Yılmaz Tesislerini kapsayacak mı, daha öteye denize doğru planlama mı olacak, zaman içinde ortaya çıkacak. Kısa vadede sonuç üretilmeye bilir. 

TRABZON ÜNİVERSİTESİNE TIP FAKÜLTESİ

2. Devlet Üniversitesi kuruldu.. Trabzon Üniversitesinde yeni fakültelere ihtiyacımız var. Üniversitenin ayakta kalması, İkinci Tıp Fakültesinin Trabzon Üniversitesi bünyesinde olmasının çok katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tıp Fakültesinin bu gelişime ters yaklaşım olmayacağını düşünüyoruz. Sonuçta tıpta, sağlık, sosyal bilimler içinde değerlendirilebilir. Mühendislik, Teknik Fakülteler KTÜ’de… Bunu Cevde Erdöl hocamızla da istişare halindeyiz. Kendi fikirlerine göre hareket edeceğiz.  Yaptığımız bir yatırım şehrimizin geleceğini doğrudan etkileyecek. Demiryolu Projesi ihale edildi, projesi tamamlandı. Erzincan, Trabzon Demiryolu yatırım sürecine alınıp inşa süreci başlayacak.

DEMİRYOLU PROJESİNDE SON DURUM

Karadeniz Bölgesinin ekonomik kültürel, sosyal iktisadi gelişimine katkı sağlayacak. Yeni vizyon katacak. Bölgeye bir nevi ekonomik level atlatacak projedir. Rantabl olmadığı kanaatinde değilim. Artık Deniz ticaretinin de tekrar yaygınlaşacağı dönemde, Deniz Ticaretinin Gemilerle taşınacağı noktada Demiryolu ile limanlara ulaşımı sağlanmalı.  Böyle bir durumda önemli bir ihtiyacı karşılaşacak. Demiryolu aşama aşama, biz bunu daha çok konuşacağız, daha çok ısrar edeceğiz. Bunu sürekli gündemde tutmalıyız, Demiryolunun hayata geçmesi için adımlarımızı atacağız. Demiryolu için Cumhurbaşkanımız Meydan’da mitingde açık bir şekilde söz verdi. Cumhurbaşkanımız verdiği her sözü tutan bir lider. Şimdi yapım ihalesi süreci var. Onla ilgili yaklaşık 30 milyarın üzerinde proje. Ekonomik koşulların oluştuğu anda gerçekleşmesini bekliyoruz. (İnşallah sizin dönemizide yapılır) sözüne*Ben uzun süre milletvekilliği yapmaya planlıyorum.'' diye yanıt verdi. 

GÜNEY ÇEVRE YOLU

Türkiye’de en fazla trafik yoğunluğunun yaşandığı yerlerden biri de Haçkalı ile Trabzon Üniversitesinin bulunduğu alan. Bu Karayolları Genel Müdürlüğünün raporlandırmalarında ortaya çıktı. Akçaabat Geçiş yolu adı altında ihalesini gerçekleştireceğiz. Ama aslında bu Güney Çevre Yolunun 1. Etabı. Darıca tarafından başlayacak, Yıldızlı’da tünele bağlanacak. Onun da bu yıl içinde ihalesi gerçekleşecek. Güney Çevre Yolu Komplike proje olabilir. Oluşacak maliyet, merkezi bütçenin ulaştırma bakanlığına ayırdığı ödeneklerde hedefleri zora sokacak durum oluşturabilir. Onun için Akçaabat Geçiş Yolu olacak. Güney Çevre Yolu daha yüksek, daha güneyde belirlenerek çizilmiş projesi var. Böyle projesi de tamamlandı. Sayın Bakanımızın bir talimatıyla ihalesi gerçekleşebilir. Bize söylenen yaz ayı içinde planlıyoruz diye.

2. SIRALARI BEĞENMEYİP İSTİFA EDENLER OLDU

Her nedense o muhalefet partisi temsilcileri 2. Sıraları beğenmeyip, istifa edenler oldu. Parti içi krizler ortaya koydu. Kontenjanları kabul etmeyenler oldu. Kendi içlerinde krizler yaşadılar. Madem AK Parti az milletvekili çıkaracak kendi 1. Sıra dışındakilere neden önem vermiyorsunuz. AK Parti hep 6 milletvekili çıkarmak için mücadele etti. Ben 2 dönem 6. Sıradaydım. 6. Sıra milletvekili CHP’nin veya diğer siyasi partilerin 1. Sırasıyla eş değerde olduğunu ifade etmiştim. Onlar kazanırsa, ben kazanamam demiştim. 2022 seçimlerinde AK Parti 6 milletvekili çıkarmıştı. Daha sonraki seçimlerde oyumuz çıkmıştı. Yine o dönem 6 milletvekili çıkardık. 2011’de milletvekili sayısı 8’den 6ya düştü. 3 tane, 2 tane çıkarırsın denilen ortamda açık ara 4 milletvekili çıkardık. 
AK Parti’nin hedefi 4 ve üzeridir. 6 milletvekili yakalamaktır. 

TURİZM İL MÜDÜRÜ NE ZAMAN ATANACAK?

Turizm İl Müdürlüğü ile ilgili çalışma yaptık. Bakanlığa ilettik. Yeni alınan karar gereği il müdürlerinin kendi ilinden tercih edilmemesi nedeniyle zorluk çıktı. Başka bir il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Zannediyorum kısa süre içinde atama gerçekleşebilir. Beklentilerimizi söyledik. Bunlara uygun profilin Trabzon’a gelmesini arzu ediyoruz. Trabzon’da sistem oturdu. Müdüre bağlı sistem yok.

TFF’DE YAPILAN SEÇİM

Siyasetin bir müdahalesi olsaydı, ben böyle bir açıklama yapmam mümkün olmazdı. Parti ilkeleri ile çelişir durum olurdu Burada haksız yere Cumhurbaşkanımızı yıpratmaya çalışanlara karşı mesajımı ortaya koydum. Yılmaz Büyükaydın ile Hacıkerimoğlu’nun başarılı yöneticilik yaptığını düşünüyordum. Devam etmeleri hususundaki karar Trabzonspor’un. Trabzonspor’un vereceği kararın önünde kimse duramaz. Sonuçta bir karar vermiştir ve bu karara Federasyon uymuştur. Biz Hacıkerimoğlu ile ilgili kanaatimizi, duygumuzu mesaj yayınladık. Mesajın arkasındayız. Ama takdir farklı şekilde olmuştur. Trabzonspor’da yöneticilik yapmış bir arkadaşımız oldu. Kendisi de çok sevdiğimiz, bir arkadaşımız.. Kendisine tebrik ediyor başarılar diliyoruz. Artık geriye dönüp bakmanın anlamı yok. 1 yıllığına seçilmiş yönetim. Dolayasıyla başkan daha çok kendi çalışabileceği ekibi tercih ettiğini düşünüyorum.