YATIRIM ADASI TRABZON’UN REÇETESİDİR
ŞEHRE ÇAĞ ATLATACAK PROJEDİR
 
 Bu yatırımla bölgemizde endüstri bölgesi kurulacak, bu alanlarda yatırımcılara önemli bir imkân tanınacaktır. Şehrin ticari faaliyetleri daha da artacaktır. Bu önemli yatırımın altyapısının ihale edilmesi hususunda şu ana kadar verdiğiniz desteği yine sizlerden bekliyoruz.”
 
****-
 
AK Parti Trabzon Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Av. Salih Cora, Sanayi ve Teknoloji bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye’nin her anlamda büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşadığını ifade ederek, “Bir yandan ülkemizin istikrarını, huzurunu, birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik saldırılar karşısında mücadele ederken diğer yandan da büyük Türkiye olma yolunda önemli atılımlara imza attık, reformlarımızı hayata geçiriyoruz” dedi.
“SANAYİ VE TEKNOLOJİ ALANINDA YAŞANAN OLUMLU GELİŞMELER
ÜLKEMİZİN AK PARTİ İLE BÜYÜDÜĞÜNÜN KANITIDIR”
Bir ülkenin gelişmişliğinin ve büyümesinin en önemli göstergelerinden birisinin sanayi ve teknoloji olduğunu vurgulayan Cora, “Son yıllarda sanayi ve teknoloji alanında yaşanan olumlu gelişmeler ülkemizin AK Parti iktidarıyla hızla büyüdüğünün en önemli kanıtıdır. Bu büyümüşlük, güçlü sanayi altyapımız, firmalarımızın üretim esnekliği, nitelikli insan kaynağımız ve yenilikçi AR-GE faaliyetleri sayesinde sanayi ve teknoloji alanında da kendisini göstermiştir” diye konuştu.
 
“BİLİM VE TEKNOLOJİDEN MAHRUM KALKINMA ÇABASI HEDEFE VARAMAZ”
Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın ilk şartının, teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmak olduğunu kaydeden Cora şöyle devam etti: “Ülkemizin millî teknoloji hamlesinin başarıya ulaşması, teknoloji üreten bir toplum hâline dönüşmemizle mümkündür. Bilim ve teknolojiden mahrum bir kalkınma çabasının hedefe varması mümkün değildir. Bu unsurlardan bağımsız bir kalkınma çabası hayalden öteye gidemez. Ülkemizi bu alanda geleceğe çok güçlü bir şekilde taşıyacak her türlü bilgi, birikim ve güce sahibiz. Şimdi de millî teknoloji hamlemiz sayesinde Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına sokarak sürdürülebilir başarı merdivenlerini tek tek çıkmaya hedefliyoruz.”
“SANAYİ VE TEKNOLOJİ ALANINDA BAŞARIYA ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUZ”
Özellikle 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nin, bütün hedeflerimizi çok açık bir biçimde ortaya koyduğunu ve ülkemiz için âdeta sanayi ve teknoloji alanında bir rehber niteliği taşıyacak bir belge hâline dönüştüğünü belirterek, “Bu konudaki çalışmaları şimdiden heyecanla takip etmekteyiz. Millî teknoloji ve güçlü sanayi vizyonuyla 2023 hedefimiz doğrultusunda, 2023 hedeflerimiz için yüksek teknoloji ve inovasyon, dijital dönüşüm ve sanayi hamlesi, girişimcilik, beşerî sermaye ve altyapı stratejileriyle sanayi ve teknoloji alanında başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Sunumunuzun ve özellikle strateji belgesinin de ana koridorlarını bu hedefler oluşturmaktadır” dedi.
“SANAYİ VE TEKNOLOJİ DEVRİMİNİN LİDER ÜLKELERİ ARASINDA YER ALMALIYIZ”
Dördüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılan değişim sürecinde sanayi ve teknolojik gelişmelerin ekonomik ferahlık ve insanlığın refahını doğrudan etkilediğinin de altını çizen Cora, “Türkiye olarak bu dönemi çok iyi kullanmalıyız. Son on yedi yıldaki başarılı büyümemizi sürdürerek sanayi ve teknoloji devriminin lider ülkeleri arasında yer almalıyız. Bu doğrultuda yedisinden yetmişine, kadınından erkeğine herkesin katkı vermesi gerekiyor. Herkesin katılımıyla kendisine özgü değerler üreterek sanayi ve teknoloji alanındaki büyümeyi sağlıklı bir şekilde yönetmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
“İNSANLIĞIN GELECEĞİ İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKELERDEN OLAN TEKNOLOJİK TEKELLEŞMEYE KARŞI BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Savunma sanayisi projelerinin, yerli üreticilere teknoloji üretme anlamında cesaret verdiğini de belirten Milletvekili Cora şunları söyledi: İnsansız hava araçlarımız, füze, radar sistemleri ve uydu gibi ileri teknolojilerde ürün geliştirme kapasitemiz bu alanda güçlü bir şekilde ortaya çıkmıştır. Savunma sanayisinde sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamakla kalmadık, ihracat yapar duruma geldik. Şu an 600 adet ayrı millî savunma projesi yürütülüyor. Bu noktaya gelmemiş olmasaydık gerek yurt içinde gerekse de güneyimizde terörden arındırarak oluşturmaya çalıştığımız güvenli bölge mücadelemizde başarıya ulaşamazdık. Bir milletvekili arkadaşımız, ekonomist olduğunu iddia eden bir milletvekilimiz sanayisizleşmekten bahsetmişti. Eğer sanayisizleşme gibi bir durum söz konusu olsaydı bu hedefleri gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı. Kritik ve önemli teknolojilerin yerli üretimi, yerli ürün kullanım düzeyi yüzde 20'lerden yüzde 68'Iere yükselmesi sağlanmıştır. Bu sayede Türkiye, bilimsel ve teknolojik tekelleşmeye karşı bir devrimi gerçekleştirmiştir. İnsanlığın geleceği için en büyük tehlikelerden olan bilim ve teknolojinin sadece birkaç ülke arasında toplanmasına karşı çok büyük bir adım atmıştır.”
 
“YATIRIM ADASI ŞEHRİN TİCARİ FAALİYETLERİNİ DAHA DA ARTTIRACAKTIR”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan Yatırım Adası ile ilgili destek isteyen Cora, “Trabzon'da yapılacak ve hayati derecede önemli olan bir yatırım konusunda görüşümü ifade etmek istiyorum. Daha önceki konuşmalarımda da vurgulamıştım, Yatırım Adası, Trabzon'un reçetesidir, Trabzon'a çağ atlatacak bir projedir. Bu proje istihdama büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu yatırımla bölgemizde endüstri bölgesi kurulacak, bu alanlarda yatırımcılara önemli bir imkân tanınacaktır. Böylelikle, Trabzon gibi Kafkas, Asya ve Körfez ülkeleriyle ticari ilişkileri üst düzeyde olan bir şehrin ticari faaliyetleri daha da artacaktır. Sanayi ve teknolojinin geliştirilmesi adına bu önemli yatırımın altyapısının ihale edilmesi hususunda şu ana kadar verdiğiniz desteği yine sizlerden bekliyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.