Çalışma programını yarıda bırakıp mezarlığı ziyaret eden Kaya, 1. Dünya savaşı sırasında Rus işgaline uğrayan Trabzon'dan yola çıkan ve yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan binlerce insanın defnedildiği Bekirli köyündeki mezarlığın içler acısı halini görüntüleyerek yetkililere mezarlığa sahip çıkılması çağrısında bulundu.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ordu programı hazırlıkları kapsamında bir grup milletvekiliyle birlikte Ordu’nun ilçelerini ziyaret ederek meslek odaları ve STK’ların temsilcileri, muhtarlar, esnaf ve üretici vatandaşlarla bir araya geldi.

Ziyaretleri esnasında Ordu’nun Perşembe İlçesine bağlı Bekirli Köyü’nde “Kimsesiz Trabzonlular Mezarlığı” diye anılan bir mezarlığın olduğunu öğrenen Kaya, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş ile birlikte bölgeye giderek mezarlıkta incelemelerde bulundu.

“YÜREK BURKAN MANZARAYA DUYARSIZ KALMAMALIYIZ”

Ordu’da Kimsesiz Trabzonlular Mezarlığı olduğunu öğrenince konuya duyarsız kalamadığını ve yerinde inceleme yapmak üzere hemen Bekirli Köyü’ne geldiğini söyleyen Kaya, “Burada bir kimsesizler mezarlığı var. Mezar başlarında Kayalardan yapılmış yüzlerce mezar taşı var, üzerinde isimler yazmıyor. Hangi mezarın kime ait olduğu belli değil. Bölgede yaşayan insanların ve tarihçilerin anlattıklarına göre; 1916-1918 yıllarında 1. Dünya Savaşı sırasında işgal nedeniyle Trabzon’dan göç eden, muhacir olarak yollara düşen kadın, yaşlı ve çocuklarımızın mezarlarıymış bu mezarlar. Burada mezarlarda insanların ikili-üçlü yattığı söyleniyor. Ben de duyunca çok üzüldüm. Mezarlık ve mezarlar İlgisizlik, bakımsızlık nedeniyle harap şekildeler. Burada sadece dikili kayalar var, bu kayaların her biri bir mezar. Mezarlık kötü bir durumda ve bakımsızlık içinde. Bu yürek burkan manzaraya duyarsız kalmamamız lazım.” dedi.

CHP’li Ahmet Kaya açıklamalarında şunları söyledi:

“3.500’E YAKIN TRABZONLU HEMŞEHRİMİZE MEZAR OLMUŞ”

“Savaşın ağır koşullarında gençlerimiz, eli silah tutan insanlarımız Rus işgaline karşı vatan savunması yaparken, kadınlarımız, çocuklarımız ve yaşlılarımız güvenli bölgelere gitmek üzere yola çıkmışlar. 3-5 aylık Muhacirlik yolculuğu sırasında hastalanan, aç kalan ya da yorgun düşen insanlarımız maalesef buralarda rahmetli olmuşlar. Çok büyük bir dram yaşanmış. Burası 3.500’e yakın Trabzonlu hemşehrimize mezar olmuş. O nedenle yöre insanları buraya , ‘Kimsesiz Trabzonlular Mezarlığı’ adını vermiş.”

“MEZARLIĞA GEREKEN ÖNEM VERİLMELİ”

“Allah kimseye, hiçbir millete savaşı ve bu çaresizliği yaşatmasın. Bu yürek burkan manzara karşısında duyarsız kalmamız lazım. Burada yatan o savaş mağduru insanlarımıza rahmetler diliyorum. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Trabzon Valimize çağrıda bulunuyorum. Burayla ilgili bir çalışma yapılmalı ve Trabzonlu hemşehrilerimizin mezarlarının bulunduğu bu mezarlığa gereken önem ve değer verilmelidir. Daha önce sanıyorum heyetler gelmiş çalışmalar yapılmış fakat sonuç yok, bir adım yol alınamamış.”

“ŞEHİTLİK, ANIT VE MÜZE YAPILABİLİR"

“Kimsesiz Trabzonlular Mezarlığına, burada yatan hemşehrilerimizin anısını yaşatacak bir şehitlik, anıt ve müze yapılabilir. Ayrıca, mezarların kimlere ait olduğunun tespitiyle ilgili üniversitelerimizden tarihçiler ve araştırmacılar tarafından bir çalışma yapılmalıdır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda yaşamını yitiren hemşehrilerimizin ve burada yaşananların hikayesi bir kitabeye dönüştürülerek burayı ziyaret edenlere aktarılmalıdır. 

“BİZ SAHİP ÇIKARIZ”

“Buraya sahip çıkmak başta biz Trabzonlular olmak üzere, tarihine ve ecdadına saygı duyan herkesin görevidir. İktidar yetkililerine sesleniyorum buraya sahip çıkın, mezarlığımızın bakımını yapın. Siz yapmayacaksanız biz gerekeni yaparız ve Ecdadımızın mezarlarına sahip çıkarız."