Coşkuyla açılışı gerçekleşen etkinlikte Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve beraberindeki heyet folklor ekibiyle birlikte Türk bayrağı altında halay çekti, horon oynadı.


‘‘İYİKİ DİYARBAKIR’DAYIZ’’
Programda konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç‘’ Ortahisar’ımızın Yenişehir’imizle beraber ve dolayısıyla Trabzon’umuzun Diyarbakır’ımızla buluşması vesilesi ile öncelikle medeniyetler şehri Diyarbakır’da olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Bir örneği daha olmayan peygamberlere yurt olan insanlık tarihine rehberlik eden bu kadim topraklarda olmanın huzurunu, gücünü, anlamını tek kelimeyle tarif edersem ‘ Bugün iyi ki buradayım, iyi ki Diyarbakır’dayız ’diyoruz. İfadelerini kullandı.


‘’DİYARBAKIR TRABZON KARŞILIKLI UÇAK SEFERLERİ BAŞLIYOR’’
Diyarbakır’a bu program vesilesiyle ilk gelişleri olduğunu belirten başkan genç ‘’ Ama Allah nasip ederse Diyarbakır Trabzon birlikteliği çok anlamlı programlarla, festivallerle devam edecek. Buradan kıymetli Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz ederek bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Artık bundan sonra Diyarbakır’ımızdan Trabzon’a, Trabzon’dan Diyarbakır’a 2-6 Kasım tarihlerinde doğrudan uçak seferleri başlıyor. İnşallah bu erişimle beraber bazı buluşmaları da gerçekleştirmiş olacağız. Dedi.


‘BİZ BİRLİKTE TÜRKİYE’YİZ’’
2017 yılında Mardin Kızıltepe’de hamsi festivali yaptıklarını belirten başkan Genç şöyle devam etti.’’ Daha sonra Mardinli kardeşlerimiz Trabzon’da ‘’Bulgur Festivali ‘’ düzenledi. Akabinde Siirt’te olduk ve 2017’de başlayan bu birliktelik 2021’de Ortahisar’ımızda Fotono21 Diyarbakır Fotoğraf Derneği'nin Zerzevan Kalesi resim sergisiyle devam etti. Biz de Trabzon’umuzun güzelliklerini burada paylaşacağız. Biriz, beraberiz birlikte Türkiye’yiz.


‘’YENİŞEHİR İLE KARDEŞ BELEDİYE OLACAĞIZ’’
Zaman zaman bu kadim topraklarda gözü olan emperyalist güçlerin bu birlikteliği bozma uğruna yaptıklarını herkesin bildiğini ifade eden Genç ‘’İnsanlarımız çok acılar çekti. Bu birlikteliği bozmaya çalışanlara benim Diyarbakırlı kardeşim imkân vermedi. Bu oyunu bozdu. Bozmaya da devam edeceğiz. İşte ne mutlu bize kıymetli cumhurbaşkanımıza onun kararlı iradesine ve o iradeyi sahada icra eden kıymetli İçişleri Bakanımıza Süleyman Soylu bakanımıza buradan Yenişehir’imizden Diyarbakır’dan huzur iklimini ve kardeşlik ortamını tesis ettikleri için yürekten hep beraberce teşekkür ediyoruz. Şunu ifade etmeliyim ki Ortahisar Yenişehir belediyelerimizi de kardeş şehir yapmak için resmi adımları da atacağız. Dedi.


‘’HORON VE HALAY KARDEŞLİĞİ İLELEBET YAŞASIN’’
Başkan genç konuşmasını şöyle sürdürdü.
‘’Bilin ki burada sadece bu kıymetli hazirunla değil surların yansıttığı sayısız medeniyetle de beraberiz, Veysel’in bin yıllık bereketiyle de beraberiz, nazenin  türküleriyle de beraberiz, peygamberlerimizin tüm güzellikleriyle de beraberiz, ongözlü köprünün dirayetiyle de beraberiz ve daha nicesi bizimle beraber. Bundan dolayı mutlu ve gururluyuz. Şunu da ifade etmek istiyorum. Diyarbakır’ımız sadece bu kadim tarihiyle beraber değil bu topraklara gönül veren güzel isimleriyle de donanımlı nadide bir şehrimizdir. Hattat Hamit Aytaç, Ahmet Arif, Süleyman Nazif, Ali Emiri Efendi, Orhan Asena ,Celal Güzelses, Cahit Sıtkı Tarancı, Esma Ocak, Ziya Gökalp gibi değerlerin yaşadığı bir şehir Diyarbakır. Hepsini saygıyla ve rahmetle anmak istiyorum. Horon ve halayın kardeşliğinin ilelebet bu topraklarda hüküm sürmesini diliyorum. Diyarbakır’ımızı çok seviyoruz. Tüm heyete teşekkür ediyorum.

 “BU MİLLETİN BİLEĞİ BÜKÜLMEZ”
Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci de icra edilen etkinlik ile kültürün, sanatın, sporun iyileştirici ve kaynaştırıcı özelliğinin çok önemli olduğunu belirtti. Kaymakam Beşikci, "Pandemi döneminde de gördük ki insanlar yaklaşık iki yıldır kabuklarına çekilmek zorunda kaldı. Bu dönemde belki bir araya gelmeye, statlarda aynı maçı izlemeye, konserlerde beraber alkış tutmaya hasret kaldık. Kültür, sanat, spor, pandemi gibi bir zor dönemde bizleri birleştiren en önemli özellikler oldu. O yüzden bugün burada büyük bir keyif aldığım, büyük bir mutluluk duyduğum hatta biraz önce horon ile halayın bir araya geldiğinde bu milletin bileği bükülmez dediğim bir anı yaşatan değerli Ortahisar Belediye Başkanımıza, kıymetli misafirlere, siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

‘’81 İLDE EVİMİZ KARDEŞLİĞİMİZ VAR’’
  Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk ise ‘’Trabzon ile Diyarbakır’ın arasında hiçbir fark yoktur. “Muhtarlar olarak 81 ilde evimiz var, kardeşlerimiz var. Ben Trabzonluyum.  Trabzon’da ne kadar Laz isem Diyarbakır’da o kadar kürdüm. Diyarbakırlı’da burada ne kadar Kürt ise Trabzon’da o kadar Laz’dır. Hep söylenir ‘’Biz et ile tırnağız’’ ben bunu kabul etmiyorum tırnak kopar tedavi edilir. Kemik ile İlik gibiyiz. Kemik ve ilik bir birbirinden ayrıldı mı hayat biter. Onun İçin biz kemiğin içindeki ilik gibi bir birine bağlanmalıyız. Bundan yıllar önce bize söylense ‘Trabzonlu muhtar ile Muşlu muhtar bir araya gelecek, Bingöllü bir araya gelecek, Hataylı, Mardinli bir araya gelecek bir yönetim oluşturacak. Doğusuyla, Batısıyla, Kuzeyiyle, Güneyiyle’ belki kimse inanmazdı. Ama biz şu an Türkiye Konfederasyonu’nda Kuzeyiyle, Güneyiyle, Doğusuyla, Batısıyla bütün inançlarda, bütün siyasi görüşlerde bir aradayız ve tek yumruğuz. Hiçbir sorunumuz yok.” diye konuştu.
  Yapılan konuşmaların ardından plaket takdimleri yapılarak, Başkan Genç tarafından Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkanı Murat Beşikci’’ye Trabzonspor forması hediye edildi. Ardından fotoğraf Sergisi, kadın STK el emeği ve karikatür sergisi gezildi. Karikatür sanatçısı Tamer küçük’ün sergisi büyük ilgi görürken yöresel sanatçılar Ece Öksüz ve Cengiz Selimoğlu verdikleri konser ile katılımcıları coşturdu.
Türkiye'nin zenginlikleri, tarihi değerlerini bir arada yaşayabilmek ve yaşatabilmek adına düzenlenen etkinliğe; Diyarbakır Vali Yardımcısı Murat Yıldız, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkanı Murat Beşikci,Ak Parti Kadın Kolları MKYK üyesi Suna Kepoğlu Ataman, Miargem başkanı Halil MEMİŞ ,Ak Parti Yenişehir İlçe Başkanı Nupel Kaya,Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Adil Alemdağ ,Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Şahin, Ortahisar Belediyesi Meclis Üyesi Ömer Dayı, Hizmet İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan, davetliler ve vatandaşlar katıldı.