Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı yoğun tedbirler sonucu maddi kayıplar asgariye indirilirken, herhangi bir can kaybı ve yaralanma olayı da yaşanmadı.

Trabzon 19 Ağustos Salı gecesi yağan yağmur 1929 yılından beri merkezde tüm zamanların en şiddetli yağmuru oldu. Saat 21.00 sıralarında Trabzon'da metre kareye saatte 75 kilogram yağış düştü.1 saat süren şiddetli yağış ile çeşitli yerlerde su baskınları meydana geldi. Özel yetişmiş deneyimli personelden oluşan Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri ilk andan itibaren daha önceki afet planlarına göre 150 noktada 300 personelle çalışmalarını sürdürdü. Acil olan işlerin hepsi saat 02 civarında bitirildi. Ondan sonra da 300 kişilik ikinci bir ekip yıkama temizleme çalışmalarına başladı. Gün açtıktan sonra da üçüncü bir ekip devreye girerek kalan şikayetler ve tamamlanmamış olan bazı işlerin bitirilmesi sağlandı. 19 Ağustos’u 20 Ağustos’a bağlayan gecede yağan şiddetli yağmur sonucu yapılan yoğun çalışmalar sonucu mal kayıpları asgariye indirildi.

Trabzon şehir merkezinde 18 Eylül Perşembe günü öğle saatlerinde başlayan şiddetli yağmur ve dolu yağışı etkili oldu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi şiddetli yağmur öncesi tüm hazırlıklarını yaparken, yağış sonrası su baskınları olan yerlere zamanında müdahale etti. Meteorolojiden alınan bilgiye göre 20 dakika içerisinde m2’ye 35 kg yağmur düştü. Yağmurun dolu ile birlikte şiddetli bir şekilde yağması sonucu bazı yerlerde ani su baskınlarına sebep oldu. Aniden bastıran yağmur ve dolu zaman zaman vatandaşların ve araçların zor anlar yaşamasına sebep olurken, Trabzon Büyükşehir Belediyesi 47 araç ve 148 personel ile su baskını olan yaklaşık 120 ayrı yere müdahale ederek oluşabilecek can ve mal kaybının önüne geçti.

Şiddetli yağmur daha çok Akçaabat ve Trabzon merkezde etkili olurken, yapılan müdahalelere, Karayolları, DSİ, Ortahisar Belediyesi de destek verdi.

19 EYLÜL AKŞAMI YAĞAN ŞİDDETLİ YAĞMUR NEDENİ İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OF'TA SABAHLADI


Trabzon'da yoğun sağanak yağmur Of, Hayrat, Çaykara, Dernekpazarı ve Köprübaşı ilçelerinde etkili oldu. Resmi verilere göre, tarihinin en büyük yağışına mahsur kalan Of'ta metre kareye 142 kg yağmur düşerken, ilçede su taşkınları ve heyelanlar yaşandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin 24 saat aralıksız olarak çalışmalarını sürdürdüğü Of'ta herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olayı yaşanmadı. Of, Hayrat, Çaykara, Dernekpazarı ve Köprübaşı ilçelerinin yoğun şekilde etkilendiği sağanak sırasında Of'ta metrekareye 142 kg, Hayrat'ta 92 kg, Çaykara, Dernekpazarı ve Köprübaşı'nda ise 75 kg yağmur düştü. Yoğun sağanak yağış nedeniyle Hayrat, Dernekpazarı ve Köprübaşı ilçelerinde kısmi su taşkınları ile bazı heyelanlar meydana gelirken Çaykara'da yağıştan önce alınan yoğun tedbirlerle su baskınının önüne geçildi. Büyükşehir Belediyesi 19 Eylül günü yağan yağmur nedeni su kuyuları ve TOKİ binalarının bodrumlarının su ve hezeyanlarla ile dolmasına neden olan dere yataklarını ıslah ederek 23 Eylül akşam saatleri ile 24 eylül akşam saatleri arasında yağan şiddetli yağmurda söz konusu yerlerin tekrar su baskınına uğramasının önüne geçti. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı 35 kişilik ekiple Of’un ana caddelerini yıkayarak temizledi.

23-24 EYLÜL TARİHLERİNDE ŞİDDETLİ YAĞMUR DEVAM ETTİ


Trabzon merkezde ve Of’ta şiddetli yağmur 23 Eylül Salı günü gecesi ile 24 Eylül akşam saatleri arası devam etti. Tüm tedbirlerini alan ve 300 kişiden oluşan Büyükşehir ekipleri il genelinde 120 ayrı noktaya müdahale ederek herhangi bir olumsuzluğun yaşanmasını önüne geçti. Söz konusu tarihleri arası Trabzon merkez ve Of’ta metre kareye saatte 20 ila 70 kg yağmurun düştüğü kaydedildi. Yetkililer sonbahar mevsimi ile birlikte baskın yağışların devam edebileceğini kaydederek, vatandaşlardan dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

ÖZEL YETİŞMİŞ EKİPLER ZAMANINDA MÜDAHALE ETTİ


Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin şiddetli yağmurlar sonucu ortaya çıkabilecek olumsuzluklara zamanında müdahale edebilmek oluşturduğu özel ekipler hazır kıta bekletiliyor. Yetişmiş personelden oluşmuş ekipler şiddetli yağmur sonrası meydana gelen olumsuzlukları bertaraf etmek için kısa süre içerisinde olay mahalline ulaşarak müdahale ediyor. Gelişmiş araç ve makine parkı ile su baskınlarını olduğu yerlerde tahliyelerde bulunan ekiplere gerekli görüldüğü zamanlarda Karayolları, Devlet Su İşleri ve ilçe belediyeleri de yardım ediyor. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal şiddetli yağmurlar nedeni ile gerek merkezde gerekse ilçelerde mesai yapan personeli ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yapılan etkin müdahalelerle uzun yılardan sonra en şiddetli yağışların yaşandığı Trabzon’da herhangi bir can kaybı olmazken, mal kayıplarının da asgariye indirilmesi ile birlikte selin yaralarının kısa sürede sarılması vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.