Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Mısır'ın ilgili makamlarına gönderdiği mektup ile ülkede alınan idam kararlarının uygulanmamasını ve idama mahküm edilen kişilere af getirilmesini istedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda idam kararlarını veren Minye Ağırceza Mahkemesi ve Kahire Valiliği'ne Türkçe ve İngilizce birer mektup gönderen Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi'nin tüm kardeş Mısır halkının yanında olduğunu ifade etti.

Mektupta siyasi gerekçelerle verilmiş olan idam kararlarının uygulanması halinde Mısır'daki gerginliklerin daha da artacağı hissini taşıdıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Mısır'da barış ve demokrasiye giden yolun özgürlük, insan hakları ve adaletten geçtiğine inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Kahire Valisi Mustafa Jalal Al-SAİD ve Minye Ağırceza Mahkemesi Başkanı Said Yusuf Saad Sabra'ya gönderdiği mektuplarda şunları kaydetti:

"Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi olarak tüm kardeş Mısır halkının yanındayız. Mısırlı kardeşlerimizin demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler, hukukun üstünlüğü, fırsat eşitliği ve refah yönündeki talep ve beklentilerini içtenlikle destekliyoruz. Mısır halkının her hangi bir dış müdahale olmaksızın kendi geleceğini en sağlıklı şekilde belirleme hakkına, bu hakkı kullanabilecek yetenek ve iradeye sahip olduğunu biliyoruz ve kendilerine güveniyoruz. Siyasi gerekçelerle verilmiş olan idam cezalarının sadece Mısır halkını değil, bütün insanlığın vicdanını sızlatacağı ve tüm İslam dünyasının tepkisini çekeceği açıktır. Bunun Mısır'daki gerginlikleri daha da arttırabileceği ve intikam hislerine dönüşebileceği endişesini taşıyoruz. Mısır'da barış ve demokrasiye giden yolun özgürlük, insan hakları ve adaletten geçtiğine inancımız tamdır. Dolayısıyla Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi olarak amaç ve hedefimiz sadece kardeş Mısır halkıyla dayanışma içinde olduğumuzun altını çizmektir. Mısır'ın demokratik mücadelesine, umutlarına, hayallerine, istikbaline gölge düşürecek, insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınacak olan Minye Ağırceza Mahkemesi'nin verdiği idam kararlarının uygulanmaması ve bu kişilere af getirilmesi, Belediye Meclisi'nde tecelli eden millet idaresinin ortak arzusudur."