Başkan Gümrükçüoğlu Kaşüstü ve Çukurçayır Beton Mezarlığı
Haber : Ömer Altıntaş   www.trabzonhaber24.com


 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ; 37. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu ve 10 km Koşusu ile 22. Halk Koşusu ve Yürüyüşü ile ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan toplantısı sonrası Basın Mensuplarına içini döktü ,deyim yerinde ise Ağladı. Toplantıda Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut,TSYD Başkanı Kenan Taşkın www.trabzonhaber24.com Editörü Ömer Altıntaş ,AA,İHA ve Diğer Basın mensuplarıda vardı. Başkan Gümrükçüoğlu sizde Basın Mensupları olarak Görevinizi yapmadınız Belediyelerde . Gümrükçüoğlu Basın Mensuplarına Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın şehircilik kurultayında özellikle İstanbul’da yüksek yapılı binalar ile ilgili olarak yaptığı tespitler esnasındaki konuşması, Trabzon Belediyesinde Toplantı salonunda dev ekrandan yansıtıldı. Başkan OFG de Trabzon’da yüksek katlara karşı. Bunun için mücadele ediyor. Cumhurbaşkanın bu konudaki açıklaması, Başkanın elini güçlendirdi ve belki de ilk kez bir belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Basın Mensuplarına bu kadar yakın oldu. Cumhurbaşkanının konuşması dev ekrandan tekrardan izletilerek derin anlamlı ve direkt muhataplarının adresine giden bir mesaj oldu. Peki, OFG; böyle bir hamleyi niye yaptı. Kendi yüksek katlara karşı olduğunu söylemesine rağmen, ilçe belediyelerinden yüksek katlı imar izinleri hala sürmekte. Büyükşehir de bu izinleri bekletiyor. Başkan OFG, son olarak Cumhurbaşkanını açıklamalarını fırsat bilerek böyle bir hamle yaptı. Yaptı ama dün grup toplantısında Beşikdüzü’nden yine yüksek katlı bir yapı için tartışma açıldı. Bir Arap yatırımcının Beşizdüzü’nde çok yüksek katlı bina yapma girişimi, bakalım, büyükşehir meclisinden geçecek mi? Öte yandan Yalıncak’da da benzer bir gelişme var. İddiaya göre Ankaralı bir yapımcı firma ile Arap ortağı Yalıncak’ta konut yapımı için bir hayli yüksek maliyetli yatırıma girdi.  Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Basın Mensuplarına Allah'ını seven bu şehre kötülük etmesin yazsın bunları ne olur Yüksek kat artık hayal oldu ne dedi Cumhurbaşkanı bu düpe düz yolsuzluk Lejant kalkmalı Eski siteme dönmeliyiz . Adamlar hemde belediye başkanı bu konuşmayı alkışlıyorlar . yinede istediklerini yapıyorlar. Trabzon'da artık dikey değil yatay Bina yapılacak Cumhurbaşkanımız ne diyorsa o . 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu,bakın bu şehirde yaşayan çocuklarımız biz ölüp gideceğiz arkamızdan bizlere beddua edecekler bu şehri beton mezarlığına çeviren her kimse allah belasını versin diyecekler . Gümrükçüoğlu siz Basın Mensuplarınada çok görev düşüyor ne olur yazın bunları kim yüksek kata müsade ediyorsa bende ediyorsam yazın bu görev sizin Size Allah rızası için yalvarıyorum dedi. 

BAŞKAN ORHAN GÜMRÜKÇÜOĞLU ; 

Adam 10 kata kadar izin almışsa plan notları kaldırıldığında 7.katta ise inşaat orada dursun, son 3 katını yapmasın. Eğer 10 katı yapmışsa bunu da heba etmeyelim. Şehrin geleceğini tehdit etmeyelim. Gidelim Kaşüstü'ne bir tane park yapmak isteyelim. Bakalım nerede yeşil alan bulacağız? Yeşil alanlar vadilerin, derelerin içlerine atılmış. Yani hiç yararlanılamayacak yerlere atılmışlar. Ne yapılmış orada? Bir büyük beton mezarlık. Buna rağmen aldığımız kararları uygulamayanları da kamuoyuna havale ediyorum. Mevzuata uyulmadığı takdirde büyükşehir belediyesi olarak inşaatı mühürlediğimizde müteahhit ilçe belediye yetkilisini arayarak "Abi benim inşaatı mühürlediler" diyorsa, yanlışın nereden başladığı ortadadır. Ülkenin cumhurbaşkanı söylüyor. Dikey yapılaşmada küçük alandan yapabildiğin kadar kâr mantığı güdülüyor. Gelin size yüksek bina gezdireyim. Hani bunun yeşil alanı? Buna kim uymuş, hiç kimse" diye konuştu.


SİZ NE YAPTIĞINIZI ZANNEDİYORSUNUZ ,KİME KIYAK YAPIYORSUNUZ ?

Gümrükçüoğlu şöyle devam etti: "Ne demişiz? Turistik otel yapılacaksa bunu bir kamu hizmeti olarak görüyorum. Yerinde yeşil alan bırakılarak yüksek kat yapılmasına karşı değilim. Fakat bu kararlara rağmen halen daha mevzuata uyulmadığını görüyoruz. Ne diyor yetkili, "Sen yap ruhsarı yetiştiririz." Bu işin asıl paydaşı belediye. Çünkü ruhsatı veren o. Eğer belediye yasanın gereklerini yerine getiren proje onaylarsa hiçbir sorun olmaz. Şimdi inşaat ruhsatlarını ilçe belediyesi veriyor. Biz eğer yanlış bir şey görmüşsek ilçe belediyesine yazıyoruz, bunu düzelt diye. Eğer 90 gün içerisinde düzeltmeye gidilmezse o zaman yaptırıma gidiyoruz. Ben lafımı açık konuşuyorum. Lafta yeşili artıracağım değil de icraatını görmek isterim. 50 yıl sonra kattrilyonlar harcanarak şehre nefes aldırabilecek alanlar yaratmak için yine kentsel tasarımlar yapacağız. Yazık değil mi milli servete? Hangi bina nerede biliyoruz. Hepsine yazdık, gerekli işlemleri uyguladık. Ama uyan olacak. 2014'te büyükşehir olunca edinilmiş haklarda mutabık kalmadık mı? Şimdi ne yaptığınızı zannediyorsunuz? Bugün Kaşüstü bir beton mezarlığıdır. Aynı Çukurçayır gibi. Çukurçayır'da zamanın da aynı şekilde katledilmiştir. Ruhsatı veren ilçe belediyesi, hesap büyükşehir belediyesine soruluyor. Cumhurbaşkanı, başbakan geliyor, "Orhan bey nedir bu binanın hali" diyor. Şehrin silüetinden biz sorumlu olacağız. Ama bir ilçe belediye başkanı çıkıp diyecek ki "Yüksek katlara siz karışamazsınız." Benden hesap soruluyorsa katların yüksekliğini tayin etme hakkımı neden kullanmayacağım? Kendinin yetkisinden fazla kime ne kıyakçılığı yapıyorsun? Bu şehrin sorumlusu sadece büyükşehir belediyesi değil tüm belediyelerdir."