Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuat alanına ilişkin olarak kurulan ve merkezi Trabzon’da bulunan ‘ALO 181 Çağrı Merkezi’ne vatandaşlarca yapılan aramalar, ağırlıklı olarak Kentsel Dönüşüm ve çevre uygulamalarına ilişkin oldu. 
 
Haziran ayında Kentsel Dönüşüm konusunda 3 bin 872 kişi, Bakanlığın dönüşüm kapsamında sağladığı finansal destekler hakkında bilgi almak istedi. Finansal desteklerden sonra en fazla arama depreme dayanıksız bina olarak bilinen "riskli yapı’’ konusunda yapıldı. Bakanlık Kentsel Dönüşüm kapsamında anlaşmalı bankalardan çekilecek 100.000 liralık kredi faiz tutarının yarısını karşılıyor, aynı zamanda hak sahibinin tercihine göre 18 aya kadar kira yardımı seçeneği de bulunuyor.
 
Söz konusu destekler belirli şartların sağlanması durumunda kiracılar için de geçerli olabiliyor. Vatandaşlarca yapılan çevresel şikayetleri de ilgili birimlere ileten Çağrı Merkezi’ne Haziran ayında yapılan şikayetler sonucunda 715 bin 727 lira para cezası kesildi. Ceza tutarları İzmir ve Tekirdağ’da 100 bin TL üzerinde gerçekleşti. Vatandaşlarca yapılan şikayet ve ihbarlar sonrası Kocaeli, Konya, Antalya, Adana, Balıkesir, Diyarbakır ve Sakarya gibi illerde de cezai yaptırımlar uygulandı.
Haziran ayında 16 bin 362 çağrının ulaştığı merkeze 14 bin 80 arama bilgi almak amaçlı yapıldı.
 
YAZ DÜĞÜNLERİ İLE BİRLİKTE GÜRÜLTÜ ŞİKAYETLERİ DE ARTTI
 
ALO 181 kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yaz mevsimiyle birlikte artan düğünler ve diğer etkinlikler sonrası gürültü konusunda yapılan aramaların diğer aylara göre arttığı belirtildi.
 
Merkeze, 2 bin 126 arama "gürültü ve emisyon’’ konu başlığı altında yapılırken, en fazla şikayet İstanbul, Antalya, Ankara, Bursa, Aydın, Kayseri, Kocaeli, Muğla, Samsun, Mersin, Amasya illerinden geldi. Toprak ve su kirliliği, atık su arıtma, atık yönetimi, ayrıştırma ve geri kazanım faaliyetleri ile ilgili olarak merkeze 406 arama gerçekleştirildi. Yapılan aramaların bütününe ilişkin 347 çağrıyla ilgili inceleme devam ediyor.
 
Vatandaşlara SMS, elektronik posta ve telefon yoluyla geri bildirimde bulunulan Çağrı Merkezi’nden memnuniyet oranı yüzde 87 olarak gerçekleşti.