Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından sunulan 32 milyon lira bedelli, somon üretiminde dışa bağımlılığı sona erdirmeyi hedefleyen kapalı devre yumurta üretim tesisi projesinin imzası Bakan Varank ve Başkan M. Suat Hacısalihoğlu tarafından atıldı. Başkan Hacısalihoğlu ayrıca Trabzon iş dünyasının Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin 2022 yılı yatırım programına alınmasını Bakan Varank’a iletti.

AKÇAABAT ŞİNİK OSB’DE 12 FABRİKANIN AÇILIŞI YAPILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon’da programı kapsamında ilk olarak KTÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Törenine katıldı. Bakan Varank, daha sonra Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek burada toplam yatırım bedeli 111 milyon lira olan 12 fabrikanın resmi açılış törenini gerçekleştirdi.

HACISALİHOĞLU: DOĞU KARADENİZ’DE YATIRIM ŞARTLARI ZOR, ÖZEL DESTEK TALEP EDİYORUZ

Akçaabat Şinik OSB’deki törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Şinik OSB ve ilimizdeki diğer organize sanayi bölgelerine bugüne kadar verdiğiniz destekler nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AR-GE ve inovasyon, tasarım, yazılım başta olmak üzere her sektörde yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi ve ihracatı konusunda stratejik planda yaptığınız düzenlemeler Türkiye’nin her yerinde hızlı şekilde uygulanmaya çalışılıyor. Sonuç odaklı çalışmalarınızı iş dünyası olarak takdir ediyoruz. Özel sektör de sizin bu gayretinizi örnek alarak çalışmaya devam ediyor. 2013 yılında Başbakan olarak TTSO’yu ziyaret eden Sayın Cumhurbaşkanımıza Şinik OSB’yi anlattığımızda bu tepelerdeki binalar yoktu. Şimdi tepeler iş adamlarımızın gayretiyle fabrikalarla doldu. Karadeniz Bölgesi gerçekten çok zor bir bölge. Burada sanayi yatırımının ne şartlarda olduğunu görüyorsunuz. Burada 5 bin metrekarelik arsa üzerine bir binanın maliyetiyle, çevre düzenleme ve istinat duvarlarının maliyeti hemen hemen aynı oluyor. Bu bakımdan bu tür yerlere özel bir destek verilip verilemeyeceği konusunu Bakanlığımızın değerlendirmesini talep ediyoruz.”

“YATIRIM ADASININ 2022 YATIRIM PROGRAMINA ALINMASININ MÜJDESİNİ BEKLİYORUZ”

Başkan Hacısalihoğlu, Karadeniz Bölgesi’nin Trabzon başta olmak üzere bir ticaret merkezi olduğunu da vurgulayarak, “Küreselleşen ticaret sisteminde karlılık oranının düşmesiyle firmalarımız artık üretime dönmeye başladı. Şehrimizdeki 4 adet OSB’nin tamamında talepler çok fazla ve dolmak üzereler. Bu konuda genişleme alanlarını talep etmiştik. Ayrıca şehrimizde en büyük proje olan Yatırım Adası Endüstri Bölgesi bildiğiniz üzere 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmıştır. Kasım ayında altyapı projesi bitecektir. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin 2022 yılında ekonomik şartlara bağlı olarak bir ilk ödenek ayırılarak 2022 yatırım programına alınmasının müjdesini bekliyoruz. Şehrimize bugüne kadar özellikle Yatırım Adası başta olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımız ve sizin verdiğiniz desteklere şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca bu zor şartlarda bu fabrikaları burada kuran, bu imalatları yapan tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

BAKAN VARANK: ŞİNİK OSB’DE 50 MİLYON DOLARLIK İHRACATA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akçaabat Şinik OSB içerisinde yatırım bedeli 112 milyon lira olan 12 fabrikanın resmi açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu fabrikalarla beraber OSB’mizdeki işletme sayısı 27’yi bulmuş oldu. Makineden gıdaya, metal işlemeden mobilyaya kadar pek çok sektörde üretim yapan bu yeni fabrikalarımız 500 kişilik ilave istihdam sağladı. Bundan sadece iki sene önce 8 fabrikada 100 kişinin istihdam edildiği Şinik OSB’de, kısa süre içerisinde bin kişilik istihdama ulaşılmış olacak. Yine ihracatta da bu yatırımlarla beraber 50 milyon dolar seviyesini görmeyi bekliyoruz. Bölgedeki bu yatırım iştahının artarak devam edeceğini düşünüyorum. Hâlihazırda Şinik OSB’mizin 2. etap çalışmalarının başlamış olması da bunu teyit ediyor. 2. etabın tamamlanmasıyla parsel sayısı 48’den 76’ya çıkacak. Yeni yatırımlarla birlikte 1200 kişilik ilave istihdam sağlanmış olacak. İnşallah biz de kredi desteği olsun, diğer talepler olsun bu etabın süratle faaliyete geçmesi için üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Sadece Şinik için değil, diğer OSB’ler için de bütün taleplerin en kısa sürede yerine getirilmesi için talimatları verdim. Diğer taraftan yaşanabilir bir dünya için, her yatırımda olduğu gibi bu yatırımda da sürdürülebilirlik ve çevrenin korunması hususunu göz ardı etmedik. OSB’mizin temiz su arıtma ve biyolojik arıtma tesisi ihtiyaçlarını DOKA aracılığıyla karşıladık. Ayrıca bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz yatırımlar için teşvik belgeleri düzenleyerek sanayicimize destek olmayı ihmal etmedik. Buradaki yatırımların bir kısmına TKDK aracılığıyla destek veren Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza da teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi Trabzonlu girişimcilerimiz de bizi mahcup etmedi. Verdiğimiz desteklerin karşılığını ülkemize fazlasıyla kazandırdı. Ben bu vesileyle Akçaabat Şinik OSB’de resmi açılışını yaptığımız 12 fabrikamızın ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Son 19 yılda Trabzon’daki OSB’lerimize yaklaşık 170 milyon lira kredi kullandırdık. Böylelikle OSB’lerin üretimdeki parsel sayısı iki katından fazla arttı. 2002’den bu yana OSB’lerimizdeki istihdam 3 katına çıktı. Diğer taraftan Trabzon’da rekabetçiliğin anahtarı olan ar-ge kapasitesini artırmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İçerisinde kuluçka merkezlerinin de bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesinin inşaatına 26 milyon lira hibe desteği sağladık. Bugün itibariyle Trabzon’da bulunan Ar-Ge merkezlerimizin sayısı da 2’ye çıktı.”

Konuşmaların ardından Bakan Mustafa Varank, törene katılan protokol üyeleri ve sanayicilerle birlikte fabrikaların açılış kurdelesini kesti. Varank ve beraberindeki heyet, Şinik OSB’deki tesisleri de gezerek yapılan üretimler hakkında bilgi aldı.

KUYUMCULUK TASARIM MERKEZİ AÇILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank daha sonra Ayasofya’daki Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nin açılışını yaptı. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında finanse edilen ve TTSO’nun proje ortakları arasında yer aldığı Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nin açılışını protokol üyeleriyle birlikte yapan Bakan Varank, “Trabzon'da kuyumculuk el işçiliğini daha ileriye taşımak üzere gerçekleştirdiğimiz bir proje. Pahada küçük gibi gözükse de işlevsel olarak değerli. Proje önümüzdeki dönemde Trabzon'a kuyumculuk anlamında çok değer katacak" dedi. Varank, açılışın ardından merkezi ziyaret etti ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

TTSO’NUN TÜRK SOMONUNA DEĞER KATACAK PROJESİNDE İMZALAR ATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde düzenlenen DOKA Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı imza törenine katıldı.

Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada Trabzon ve bölge için çok önemli olan yatırım bedeli 55 milyon liranın üzerinde 6 projenin imza törenini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakan Varank öne çıkan projelerle ilgili bilgi verirken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının yürüteceği “Kapalı Devre Sistemle Biyoteknoloji Uygulanmış Yumurta Temininde Dışa Bağımlılığa Son” isimli projemizi anlatmak istiyorum. Bu projede 32 milyon lirayı aşan bir yatırımla 3 bin 600 metre kare alanda devasa bir somon balığı yumurtası ve yavrusu üretim tesisi kuracağız. Oluşturacağımız 5 adet kapalı devre ünitede yılda 12 milyon adet balık yumurtası ve 8.7 milyon adet yavru balık üretimi yapılacak. Proje tamamlandığında balık yumurtası ithalatını yıllık yüzde 50 azaltmayı, Türk Somonu üretimi ve ihracatını ise yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede her yıl 3 milyon dolar yatırımcımızın cebinde kalacak. Bir diğer projemiz de, Sürmene Belediyesi tarafından uygulanacak Trabzon Gemi İnşa Kapasite Geliştirme projesi. 6 milyon liralık yatırımla Sürmene Çamburnu tersane alanında yeni bir rıhtım yapacağız. Rıhtım sayesinde gemi inşa sanayiinde faaliyet gösteren firmalarımızın altyapı ihtiyaçlarını gidererek üretim kapasitelerini artıracağız. Proje tamamlandığında yıllık 20 adet gemi üretilmesi ve 50 milyon dolarlık ihracat yapılmasını hedefliyoruz. Sonraki projemiz de, Akçaabat Belediyesi tarafından uygulanacak “Akçahasat” isimli proje. Akçahasat projesiyle ilçede yetişen hurma, çilek, zeytin, aronya, kivi gibi ürünlerin üretim ve depolama işlemlerinin yapılabileceği bir tesis kuracağız. Burada üretilecek ürünler sahil şeridinde oluşturulacak 5 büfe ve elektronik ortamda satışa sunulacak. 15 kadının istihdam edileceği proje ile yıllık yaklaşık 1 milyon liralık satış hacmi oluşturmayı hedefliyoruz. Son olarak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak “Botanik Atölyeler İle Öğren, Üret ve Sat” adlı projeye değinmek istiyorum. Trabzon Botanik Park’ta yer alan atıl durumdaki atölyeleri düzenleyip eğitim amaçlı kullanacağız. Burada verilecek eğitimlerden sonra sepet, ahşap oyma ve teraryum gibi alanlarda üretimler gerçekleştirilecek. Amacımız sosyal yardıma ihtiyaç duyan dezavantajlı gruplardan oluşan vatandaşlarımıza 740 saati bulan eğitimler vererek istihdam edilmelerini sağlamak. Bugün imzalarını atarak uygulamaya başlayacağımız tüm bu projelerdeki hedefimiz Trabzon’u bölgesinin ve ülkemizin önemli merkezlerinden biri haline getirmek. Trabzonlu vatandaşlarımıza ve işletmelerimize layık oldukları hizmetleri sunabilmektir. Şüphesiz yaptığımız yatırımlarla Trabzon, ülkemizin parlayan yıldızlarından biri olarak yoluna devam edecek.”

Konuşmalarından ardından Bakan Mustafa Varank ve proje sahibi kurumların başkanları arasında sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.

İŞADAMLARIYLA BİRARAYA GELDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon ziyaretinin son bölümünde KTÜ Sosyal Tesisleri’nde iş dünyası temsilcileriyle ve işadamlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi. Bakan Varank, iş dünyasının talep ve çözüm önerilerini dinledi.