ALMANYA'NIN DORTMUND ŞEHRİ  TRABZON İLE TÖRENLE KARDEŞ ŞEHİR OLDU 

Haber : Ömer Altıntaş  / Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com  

Trabzon Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sireau, Almanya Trabzon Fahri Konsolosu Dr. İhsan Alioğlu, Dortmund Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, Dortmund Uyum Meclisi Başkanı Aysun Tekin, Uyum Meclisi eski Başkanı Adem Sönmez, Dortmund Trabzon Derneği Başkanı Ramazan Kabataş, Dortmund Büyükşehir Belediyesi Uyum Ofisi Başkanı Reyhan Güntürk, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Alman ve Türk kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, STÖ temsilcileri, Alman medya mensupları ve çok sayıda davetli hazır bulundu.
Programın açılış konuşmasını yapan Almanya’nın Trabzon Fahri Konsolosu Dr. İhsan Alioğlu, Almanya ile Türkiye arasındaki tarih boyu yakın ilişkilere dikkat çekerken, bu ilişkilerin günümüzde de üst düzeyde devam ettiğini kaydetti.

ALMANYA FAHRİ KONSOLOSU DR.İHSAN ALİOĞLU KONUŞMASINDA ;“TRABZONLULAR DORTMUND’TA MEMLEKETLERİNDE GİBİ YAŞIYOR”

Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sireau, konuşmasında 590 bin nüfusa sahip olan Dortmund’ta 180 bin civarında yabancı yaşadığını ve yabancılar arasında Türklerin çoğunlukta olduğunu belirtti.

Sireau, “Bu insanlar maden sanayi zamanında Dortmun’un kalkınmasına ve şu an başarılı bir yapısal değişim geçirmesine önemli ölçüde katkı sağlamışlardır. Onlar, ortak sosyal ve ekonomik hayatımızın mimarlarıdır. Şehriniz Trabzon’dan Dortmund’ta birçok insan gelmiştir ve şu an kendi memleketlerinde gibi Dortmund’ta yaşamaktadırlar. Halen geldikleri ülkeyle sıkı ilişki içendedirler. Buda Dortmund’luların geldikleri Türk şehri ile proje kardeşliği anlaşması imzalamamıza sebep oldu. 2008 yılında Trabzon ile proje anlaşması yaptık. O zamandan beri yapılan görüşmelerde tek bir şey öne çıkmaktadır: İnsanın insanla karşılaşması. Bu karşılaşmalar kardeşliğimizi derinleştirmek için çok iyi şartlar oluşturmaktadır” dedi.

TRABZON BELEDİYE BAŞKANI DR.GÜMRÜKÇÜOĞLU ;“BU KARDEŞLİK BARIŞ, SEVGİ VE UYGARLIĞI GELİŞTİRECEK”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da her iki kent arasında yıllar önce başlayan kardeş şehir olma sürecini kamuoyuna aktardı. Trabzon ve Dortmun’un kardeş şehir anlaşması çerçevesinde sıkı birliktelikler içinde olduğunu ve bu birlikteliklerin ilerleyen yıllarda daha da artacağına inandığını vurgulayan Gümrükçüoğlu, “İki şehirde kardeş şehir anlaşmasının sadece kâğıt üzerinde kalan bir anlaşma olmadığını gösterdi. İki şehir arasında eğitim ve sportif anlamda çalışmalar başladı, sürdürülüyor. Önümüzdeki dönemde bu ilişkilerimiz kültür-sanat faaliyetleriyle devam edecek. Bu çerçevede tüm Avrupa ve Almanya’yı davet edeceğimiz Trabzon tanıtım günleri hazırlanıyor ve bu hususta pozitif yaklaşımlarından dolayı Sayın Sierau’ya teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yılların, Dortmund-Trabzon kardeşliğinin, barış, sevgi ve uygarlığın yaşandığı, geliştirildiği yıllar olacağına inanıyorum ”diye konuştu.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de, Türkiye ve Almanya’nın iki önemli kenti arasında imzalanan anlaşmanın önemine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ile Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Sierau, ilk ayağı 1 Haziran 2014’te Dortmund'ta imzalanan Trabzon-Dortmund kardeş şehir protokolüne imza koydu. Alkışlar eşliğinde gerçekleştirilen imza töreni ile iki kent arasında yıllar önce başlayan kardeş şehir olma süreci tamamlanırken Trabzon, 1990’lı yılların başından itibaren kardeş şehir uygulamasına son veren Dortmund’un uzun yıllar sonra kardeş şehir uygulamasına geçtiği ilk kent oldu