Serginin açılışına, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Suat Oyman, Kanuni Anadolu Lisesi idarecileri, öğretmenleri ve öğrencileriyle birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.
“CUMHURİYETİMİZİ SİZ TAÇLANDIRACAKSINIZ”
Serginin açılışında konuşan Başkan Genç, Atatürk’ün koyduğu hedef olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyetler seviyesine çıkarma bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi. Genç, şöyle konuştu: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 83. yıl dönümünde bu güzel Atatürk Alanı’nda anıyorum, ruhu şâd olsun, mekânı cennet olsun inşallah. Mustafa Kemal Atatürk’ün hepimize emanet ettiği bu cumhuriyeti çağdaş, muasır medeniyetler seviyesine çıkarma vazifemizin bilinciyle gerek bizler, gerekse bizden sonra gelecek nesil olan sizler, bu emaneti ilelebet muhafaza edeceksiniz.  Ve cumhuriyetimizi daha da güzel yerlere çıkararak taçlandıracaksınız. Bugünün anısına uygun olarak Meydan’da, Atatürk Alanı’nda, Atatürk’ümüzün bugünün anlamına ve önemine uygun olarak güzel fotoğraflarını sergilemek istedik.  Bundan dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Ve bu vesileyle birlikte Kanuni Anadolu Lisemize, idarecilerimize, öğretmenlerimize ve gençlerimize de çok teşekkür ediyorum.”


“TRABZON NUTKU ATATÜRK ALANI’NA KOYULACAK”
Atatürk’ün 1924 yılında şehri ziyaretinde söylediği Trabzonlularla ilgili nutkunun Atatürk Alanı’nda orijinal hali ve günümüz Türkçesiyle koyulacağını kaydeden Başkan Genç, “Sizlerin hafızasında yer edinmesini istediğim bir hususu da bugünün önemine binaen paylaşmak istiyorum. Sevgili gençler Atatürk şehrimizi üç kez ziyaret etti. 15 Eylül 1924 tarihli ziyaretinde Trabzonlulara hitaben bir nutku var. (Biliyorsunuz Atatürk vasiyetini de Atatürk Köşkü’nde yazdı) Atatürk’ün Trabzon nutku da var. Biz bunu tarihi kayıtlardan orijinal metniyle beraber temin ettik. Hem orijinal metnini, hem de günümüz Türkçesiyle tercüme edilmiş metnini bir anıtsal eserle birlikte hazırlıyoruz. Çalışmamız bittiğinde bu güzel eseri de Atatürk Alanı’nda uygun olan bir yere bütün Trabzonluların görmesi için (Trabzonlularla ilgili çok veciz, çok güzel sözleri var, çok övgü dolu sözleri var) koyacağız. Biz Trabzonlular olarak bu sözlerden bir iki cümlesini biliyoruz. Ama bu bir nutuk. Yani bir sayfayı aşkın bir nutuk... İnşallah, bu nutku da buradaki alana koyarak halkımıza sunacağız.”
“İLELEBET BAĞIMSIZ TÜRK YURDU OLARAK…”
“Bu hususu da hatırlattıktan sonra İstiklâl Savaşı’na çok zor şartlarda önderlik yaparak 1. Dünya Savaşı’ndan sonra bitap düşmüş bir milleti tekrar ayağa kaldırıp, bağımsızlık meşalesini yakarak Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştiren ve bu toprakları ilelebet bağımsız Türk yurdu olarak bize bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. İştirak ettiğiniz için sizlere de çok teşekkür ediyorum. Ve bu anlamlı serginin kurdelesini sizlerle birlikte kesmek istiyorum.” ifadelerine yer verdi.