“DİJİTALLEŞME İLE ÜYELERİMİZİN İŞLEMLERİNİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ”

Üyelere kolaylık sağlanması açısından oda olarak dijitalleşme çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden Hacısalihoğlu, uygulama aşamasına getirilen Ticaret Sicil Randevu Sistemi’nin (SİRAS) çok yakında hizmete gireceğini belirtti. Hacısalihoğlu, “Bir süredir bu projenin üzerinde birlikte çalışıyoruz.  Faz 1 ve faz 2 aşamalarının tamamlanmasının ardından son noktaya geldik.  Birlikte toplantılar ve eğitimler yaparak hataları ortadan kaldırmaya özen gösterdik. Daha kolay, hızlı, hatasız ve daha kısa zamanda işlemlerin tamamlanmasını hedefledik. Şu anda standart formlar hazırlanıyor. Bu proje ile amacımız bir şirket kurulacaksa veya bir işlem yapılacak ise işlemlerinin bir günde tamamlanmasıdır. Önümüzdeki süreçte dijitalleşme çok daha fazla hayatımızda olacak. Bizler üyelerimize sizler de mükelleflerinize daha iyi hizmet için aynı hedefte birleşiyoruz. Bunun için beraber çalışıyoruz. Ticaret Sicil Randevu Sistemi Projesi hepimize kolaylık sağlayacak bir dijital sistem olarak hayatımızda yerini yakın zamanda alacak. SİRAS’ın yanı sıra Sicil Dijital Arşiv Sistemi (SİDAS), Dijital Kütüphane, Akreditasyon Sistemine Uygun Dijitalleşme Projeleri de üyelerimize önemli katkı sağlayacak projelerdir” dedi.

“BASİT USUL VERGİLENDİRME İLE İLGİLİ ÇEKİNCELER BAKAN’A İLETİLDİ”

Pandemi döneminde dünyaya örnek olacak bir hizmet geliştirildiğini kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, “Yerelde sorunu yaşayanlar olarak sorunun çözümünü de ifade ederek ortak sorunları belirleyip TOBB’a gönderdik. Bütün Türkiye’nin her köşesinden sorunlar TOBB’da toplandı. Bu sorunlar üst makamlarda veya yerelde çözüldü. Elbette bütün sorunların çözümü mümkün değil ama büyük oranda çözümler de sağlandı. Basit usulde vergilendirme ile alakalı düzenleme konusunda geçtiğimiz günlerde Ankara’da Ticaret Bakanımız ile yapılan ekonomi şurasında çekinceler dile getirildi. Önümüzdeki dönemde çözüm bekliyoruz”

“DIŞ TİCARETTE DAHA FAZLA GİRİŞİMCİYE İHTİYACIMIZ VAR”

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO’nun kanunlar ile belirlenmiş 70’e yakın görev alanı bulunduğunu hatırlatarak, bu görevlerin yanı sıra şehir ve ülke ekonomisinin geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Proje koordinasyon ofisimiz üyelerimizi hibe ve teşviklerden yararlandıran projeleri hazırlamaktadır. Aynı zamanda üyelerimizin işletmelerini yurt dışına açmasına da katkı vermektedirler. Bu ofis içerisinde bulunan Avrupa İşletmeler Ağı Projesi dünyadaki 700 merkeze bağlı network ağına sahiptir. Üyelerimizin ticari faaliyetlerinin geliştirilmesi için çalışmaktadır. 2008 yılından beri odamızda devam eden Avrupa İşletmeler Ağı Projesinin önümüzdeki beş yıl daha bu hizmeti vermesine olanak sağlayan sözleşmeyi yeniledik. Proje koordinasyon ofisimiz üyelerimizden gelen proje fikirlerini yazmaktadır. Bu alanda bir diğer çalışma da Trabzon Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) aracılığı ile yapılmaktadır. Üyelerimize çeşitli hibe ve teşvik fonları kazandırılırken aynı zamanda eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi gerçekleştirilmektedir. Bu ofislerde yabancı dili çok iyi derecede bilen elemanlar çalışmaktadır. Üyelerimizin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve dış ticaret alanındaki eksikliklerinin tamamlanması, bu alanda yeni üyelerin ve çalışanların yetiştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Dış Ticaret İstihbarat Elemanı yetiştiren bu ofisler aynı zamanda üyelerimizin yurtdışı ticaretlerinde ihtiyaç duyduğu bilgi ve hedef pazarlar konusunda da destek sağlamaktadır.  Dış ticaret alanında şehrimizde ve ülkemizde daha fazla girişimci ve yatırımcıya ihtiyacımız var. Bu açığı hep beraber kapatmaya çalışmalıyız” dedi.

Hacısalihoğlu daha sonra Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, Trabzon Biyoteknoloji, İnovasyon ve Yazılım Merkezi, Kongre Merkezi, Turizmin Tek Elden Yönetilmesi Projesi, Kapalı Devre Alabalık Yavru Üretim Merkezi Projesi hakkında da bilgi verdi.

PEHLİVAN: DİJİTALLEŞMEYE AYAK UYDURACAĞIZ

Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Pehlivan da pandemi döneminin üyelerinin ne kadar önemli bir görev icra ettiğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Pehlivan, “İcra ettiğimiz meslek çok önemlidir. 2021 yılına girdik. Mesleğimizin ve dünyanın ne kadar hızlı değiştiğini görüyoruz. Dijitalleşme muhasebenin rakibi değil. Dijitalleşmeye ayak uyduracağız. Bizler çalıştığımız Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile mükelleflerimize daha iyi hizmet vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Toplantının sonunda mali müşavirlik Belgesi alan Ömer Sel ve Şükrü Aygün’ün belgelerini TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Pehlivan ve Divan Başkanı Nejdet Albayrak birlikte verdi.