Trabzon'da “Spor Müsabakaları Güvenlik Tedbirleri Toplantısı” 
Haber : Muzaffer Beşinci   www.trabzonhaber24.com  

İçişleri bakanı Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla Trabzon Valiliği'nde “Spor Müsabakaları Güvenlik Tedbirleri Toplantısı” yapıldı. Toplantıda konuşan Bakan Solu, özellikle 3 maça dikkat çekti. Bakan Soylu, “Üzüntü verici tarafı, özellikle dönem dönem spora siyaset karıştırma konusunda bir takım ideolojik grupların yoğunlaşmasını görüyoruz. Bu son derce spor açısından sakıncalı” dedi.

Spor Müsabakaları Güvenlik Tedbirleri Toplantısı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımı ile Trabzon Valiliği B Toplantı salonunda yapıldı. 81 ilin valisinin video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önemli açıklamalar yaptı. Özellikle 3 maça dikkat çeken  Bakan Soylu, “. Benim açımdan spor seyircisi olarak en üzüntü verici tarafı, özellikle dönem dönem spora siyaset karıştırma konusunda bir takım ideolojik grupların yoğunlaşmasını görüyoruz. Bu son derce spor açısından sakıncalı. Spor sahaları siyasetin değil, sporun yapılması gereken alan” dedi.  2017-2018 Spor Sezonun başlayacağına dikkat çeken Bakan Soylu, “Bu konuda sporu ana mercekten çıkarmadan hep birlikte meseleye yaklaşmak daha doğru olur. Gerek Spor Kulüpleri, yöneticiler, seyircilerimiz izleyenler, gerekse bu konunun tüm paydaşları açısından önemli bir döneme giriyoruz. Burada 6222 sayılı kanunla bir çok kurum yetkilendirilmiş. Bu yetki çerçevesinde hemen hemen her kurum elinden geleni yapmaya çalışıyor.

SPOR BAKANI BAK ; O  MÜSABAKALARA DİKKAT ÇEKTİ  Spor müsabakalarının her birinin kendisine ait önemli özelliği var. Bu özellikle bazen spor müsabakalarını, her hangi bir olaya sevk edilmeden sonuçlanmasını gerektiriyor. Ama bazı müsabakalar var ki cereyan eden, üzüntü duyduğumuz olaylar oluyor.  Özellikle 3 maça dikkat çekmek isterim. Güvenlik açısından. Bir tanesi Başakşehir – Konya, Antalya’da gerçekleştirilen Eskişehir Göztepe ve en sonda Samsun’da Beşiktaş – Konya kupa maçı. Bu 3 maçta da bizim şartlarımızın, genel çizginin dışında olaylar söz konusu. Allah’a şükürler olsun ki sonucunda bizi çok daha üzüntüye sevk edecek olaylar gerçekleşmedi. Bununla yetinemeyiz, gerek saha dışı, saha içi, kritik müsabakaların tamamen çetelelerinin tutulması, buna ait kolluk kuvvetlerinin alabileceği tedbirleri için değerlendirme ortaya koyularak adımların atılmalı” dedi.  

MANİPÜLASYON VE SPEKÜLASYON YAPILIYOR 

Soylu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tabi bir çok manipülasyon ve spekülasyon yapılıyor. Provokasyonlar yapıldı. Aynı kişilerin bu tip olayları orada sergilediği. Benim açımdan spor seyircisi olarak en üzüntü verici tarafı, özellikle dönem dönem spora siyaset karıştırma konusunda bir takım ideolojik grupların yoğunlaşmasını görüyoruz. Bu son derce spor açısından sakıncalı. Spor sahaları siyasetin değil, sporun yapılması gereken alan. Bir çok mesele ile karşı karşıyayız. Uyuşturucudan bir takım asayiş olaylarına kadar. Bunu sadece eğitimle, kurallarla çözemeyeceğimizi hepimiz biliyoruz.  Maç esnasında, alınabilecek tedbirlerin kısıtlı tedbirler olduğunu ifade etmek isterim. Bunu son 2-3 maçta kendim müşahede ettiğim için söylüyorum” diye konuştu.

  BAKAN SOYLU ; SEYİRCİ GELMİŞ HAFTA SONU ŞARZ OLMAYA 

“Maçlara otobüslerle, orada ki stadın içinde ki çalışanlar sayesinde oraya girmesi yasak olan bir çok unsurun girdiğini görüyoruz. Kıymetli valilerimize şunu ifade ediyoruz. Kolluk görevlilerimize bu bizim sorumluluğumuz olduğu mesele. Girdiği andan itibaren sahanın içi özel güvenlik görevlileri, sahanın dışı gibi bir mazerete sığınmak bu olayın sorumluluğunu bizden almaz. Rahat spor yapabilme alanını bırakarak, kendi takımını desteklemeye gelen, hafta sonu bundan keyif almaya çalışan, bir taraftan deşarj olmayı ortak duyguyu orada yaşamayı gerçekleştirmeye çalışan seyircilerimizin hakkını korumak bizim en temel görevimiz.  Bu konuda 6222 çok açık. Burada boşluk kalabilecek hiçbir noktası söz konusu değil. Özellikle biz bunu Eskişehir- Göztepe maçında yaşadık. Olaylar cereyan ettikten sonra acaba hangi ilden oraya Jandarma ve Polis takviye ederiz diye düşündük. Ama bu bizim eksikliğimiz. Olaylar olmadan evvel tertibat almak durumundayız. Bütün illeri maça göre kolluk kuvvetleri konuşlandırmış değiliz. Bir takım takviyeler söz konusu. Özellikle önemli maçlarda, neler yapılabileceği noktasında çalışmalar yapılıyor”

 SPOR ORTAK DİL

Gençlik ve Spor Bakanı Bak ise, “Geçen hafta Samsun’da yaşadığımız olaylar, daha öncesinde Eskişehir - Göztepe,  orada yaşanan olaylar bir sinyal olarak gösteriyor.. Diyor ki yeni sezonda adımlarımızı çok daha temkinli atmamız gerekiyor. Spor ortak bir dil. Gençliğin ve sporun gündemini belirleyen meşgul eden önemli bir aktivite. Spordan keyif almak gerekiyor. Oraya izlemeye giden seyircilerin müsabakalardan keyifle temaşa zevkini alması gerekiyor.  Spor ortak bir dil. Burada 6222 sayılı yasanın bize sporda şiddetin önlenmesi, şikenin önlenmesi ile alakalı kanunlaşan bu yasanın uygulamalarında bazı sıkıntılarımız olabilir. Bunları görüşmek üzere geçen yıl Bakanlığımız değerlendirme toplantısı yaptı. Bu toplantı sonucunda bazı öneriler ortaya çıktı” dedi.  

BU DURUM TOPLUMSAL SORUN

Bu durumun toplumsal bir sorun olduğunu kaydeden Bakan Bak, “Bu toplamsal bir sorun. Toplumsal olarak hareket etmeliyiz. Seyirci taraftar topluluğu var, bunlara fanatik diyebiliriz holigan olarak değerlendirebiliriz. Bu kitleyi psikolojik olarak sosyolojik olarak iyi etüt etmeliyiz. Biz onlarla iletişimimizi çok iyi sağlamamız lazım. Önleyici tedbirleri sağlamamız lazım. Bir müsabakayı küçük olsun, büyük olsun önemsememiz lazım.  Türkiye Kupası finali de aynı, amatör müsabaka da aynı. Kendi değerleri içinde ayrıştırabilir. Karşınızda heyecanlı, dinamik kitle var. O kitleyi kontrol etmemiz, iletişim halinde sonuca gitmemiz gerekiyor. Statlara gidiyoruz. Meşaleler yakıyor. Deplasmana gelen taraftarla otobüsle geliyor. Arama yaptığınızda nelerle karşılaşıyorsunuz. Müsabakaya mı gidiyorlar başka bir şeye mi?  Spor yöneticileri açıklama yapıyor, ”Şunu yaparım bunu yaparım”  Teknik direktör daha dikkatli sözler söylemeli. Herkese burada görev düşüyor” diye konuştu.