CHP MİLLET VEKİLİ ADAYI HALUK PEKŞEN ;ÖRGÜTE VE MUHTARLARA SİZ OY AĞACI DEĞİLSİNİZ 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

CHP Trabzon il örgütü ve milletvekili adayları Avukat Haluk Pekşen, Ali Turan Öztürk, Ahmet Kaya, Murat Özçilingir, Yavuz Karan ve Mustafa Aydın, İl Başkanlığı tarafından düzenlenen kahvaltıda muhtarlarla bir araya geldiler. Yemeğe CHP İstanbul milletvekili Faik Tunay'da katıldı.    Toplantıda ilk sözü Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Bekir Öztürk aldı. Öztürk, 1924'de ve 1944 çıkan iki kanunla birlikte muhtarların mahalleri yönettiklerini belirterek, "Artık gelişmiş Türkiye'de 2015 yılında muhtarlık camiasının geldiği noktada ortadır. Yetkisi ve bütçesi olmadan mahallere hizmet yapıyoruz. Bekçilik yapıyoruz. Kepçesi olmadan, bütçesi olmadan kamu görevi yapıyoruz.  Muhtarlar sigortası kendisi ödüyor. Sıkıntısı olan muhtara geliyor. Eğer muhtar olmazsa valilik, belediye ve kaymakam kapılarının önünden kalabalıktan geçilmez” dedi  CHP Trabzon milletvekili adayı Avukat Haluk Pekşen de, devlet organizasyonunda muhtarlık müessesesinin durumunun içler acısı olduğunu belirterek, "Devletin en tepesinde cumhurbaşkanı var. Sonra başbakan var. Sonra bakanlar var, vali, kaymakam, belediye başkanı ve muhtar var. Devletin organizasyon yapısı bu şekilde dizilmiş. En tepedeki cumhurbaşkanının kurumsal bir bütçesi var. Başbakanın, bakanların, valinin, kaymakamın, belediye başkanının bir kurumsal bütçeleri var. Hizmetin en ucundaki muhtarın ise yok. Niye? Niye olmadığı çok açık. Çünkü siyasi sistem, iktidar öyle planlanmış ve öyle organize edilmiş ki, devleti ele geçiren halkına en iyi şekilde bir sopa ile kontrol etme mantığı güdüyor.  Bugün tamda Ak Parti’nin yaptığı gibi muhtarlığı tehdit edip baskı yapıp elinde bir sopa varmış gibi korkutup oy devşirme çalışması yapıyor iktidar. Bu muhtarlığı böylece olağanüstü sıkıntılı bir iş haline getiriyor.  Muhtar bir yandan siyasal baskının hedefinde,  siyasi iktidarın temsilcileri ona diyor ki 'muhtar senin mahallenden bana oy çıkmadı', belediye başkanı diyor ki ‘niye randevu vereceğiz muhtara, oradan bize oy çıkmadı o muhtar bize çalışmadı.’ Devletin hizmetini ele geçirenler, hizmeti gereği gibi yerine getirmek yerine, siyasi partiye baskı unsuru olarak kullanıyor. Bunu muhtara bir dayatma olarak kullanabiliyor. Bu elbette demokrasi düzen içersinde kabul edilebilir bir durum değildir. CHP iktidarında bu çarpık düzeni değiştirerek muhtarlara tüzel kişilik getireceğiz ve bir de bütçe oluşturacağız." ifadesini kullandı.

HALUK PEKŞEN "MUHTARLARIMIZI BU DÜZENE MUHTAÇ ETMEYECEĞİZ"

 Muhtarlara ayrılan bütçenin hakkaniyetle ödenmediğini belirten Pekşen, " Mahallere ödenmesi gereken paralar belediyelere ödeniyor. Belediye Başkanları mahalle muhtarlarına ödemeleri gereken parayı hakkaniyete uygun ve adil bir şekilde ödemiyorlar. Az önce söylediğimiz gerekçelerle para ödüyorlar. Bunu ortadan kaldırmanın yolu çok açık. Mahallenin ve mahalle de oturan insanların sorunları var. Yol sorunu var. Sağlık sorunları, mahallede bulunan okulun, caminin sorunları var. Bütün bu sorunları çözmesi için ilk olarak başvurduğumuz merci muhtarımız. Muhtar çaresizlik içersinde kıvranıyor.   Bu sorunların çözümü noktasında belediye başkanına, kaymakama ve valiye ulaşarak bu sorunların çözmeye çalışıyor. Ne yazık ki onlara ulaşmakta çoğu zaman çok kolay olmuyor. O halde bunu niye değiştirmiyoruz. Bunu değiştirmenin yolu çok açık. Muhtarlarını bütçesini yasal bir zemine oturtacağız. Bu CHP iktidarında büyükşehir belediyeleri elde ettikleri gelirleri yasal bir düzenlemeyle paylaştıracaklar. Gelen payların yüzde  50'si büyükşehir belediyelerine, yüzde 30'u ilçe belediyelerine ve yüzde 20 payda muhtarlıklara gidecek. Yani mahalle muhtarlarının kendilerine özel bütçeleri olacak. Baktığımız zaman Trabzon'da her mahalleye yıllık 150 bin lira gibi bir bütçe civarında oluşacak. Bu para ile mahallerin sorunları ortadan kalkmış olacak. Muhtar hiç bir siyasetçinin peşine gitmez ve onları bu düzene muhtaç etmeyiz. Mahalle muhtarı belediye başkanının kapısında nöbet tutar mı? CHP toplumun beklentilerini karşılamaya yönelik çok iyi çalışılmış projeyle geldi.  Muhtarlarımızla ilgili tüzel kişilikle sürecini hızla yapacağız. Muhtarımıza bu bütçeyi vereceğiz” dedi    Cumhurbaşkanını ve Başbakanını temsil eden muhtarların devletin kapılarında perişan edildiğini belirten Pekşen, "Muhtarlarımızı statüsü kamu çalışına mı? Evet, kimi temsil ediyor.  Cumhurbaşkanını.  Cumhurbaşkanını temsil eden muhtara diyorsun ki, ‘beni temsil et’ ama yeşil pasaport vermeye sıra gelince vermiyorsun. Devleti temsil et bütün organizasyonlarda bulun. Demokrasinin lokomotifi ol ondan sonrada git sigortanı kendi öde. Böyle bir şey olur mu? Bu nasıl bir mantıktır? Kamu görevlisi gibi sorumlu tutuyorsun ama sigorta pirimini kendin öde diyorsun. Bu devlet organizasyonunda izah edilebilir bir durum mudur? Ödemedin icraya vereceğim diyorsun. Devlet kendi görevlisini kendi yaptırdığı hizmetten dolayı icraya veriyor. Muhtarı baskı altında tutarsa onu sürekli baskı altına tutacağını bildiği için böyle yapıyor. CHP iktidarı döneminde gerçek demokrasiye tabandan doğru başlatacağız. İşte onun için muhtarlıklara tüzel kişilik vereceğiz. Onun için muhtarlıklara bütçe vereceğiz. CHP iktidarı döneminde Türkiye'de herkes rahat bir nefes alacak" dedi.

TRABZON'DA 130 BİN İNSAN YARDIMLA YAŞIYOR

CHP Trabzon milletvekili adayı Avukat Haluk Pekşen Araklı’da düzenlenen CHP mitinginde yaptığı konuşmada, Trabzon Valisi’nin bir açıklamasını gazetelerde okuduğunda Trabzon’u iktidarın ne hallere düşürdüğünü açıkça gördüğünü belirterek, “Trabzon’da 750 bin nüfusun yüzde 20’si tam 130 bin insan sosyal yardım fonundan geçimini sağlıyor. Bu ne büyük bir dramdır bu kent için. Bu nasıl bir iktidardır ki, bir kentin nüfusunun yüzde 20’si sosyal yardımla ayakta durabiliyor. Bu nasıl bir dramdır, düşünebiliyor musunuz? Bir tarafta 130 bin insan akşamdan tencereye ne koyacağını kara kara düşünüyor, elektrik faturasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor, su faturasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor diğer tarafta bir saltanat, olmaz böyle bir şey. Buna Cumhuriyet Halk partisi sessiz kalabilir mi? Buna biz sessiz kalabilir miyiz, sevgili Araklılılar? İşte bunun için halk akın akın CHP’ye geliyor.” Şeklinde konuştu.  Pekşen geçmişte Trabzon’un büyükşehir yapılma durumu gündeme gelince bunun fiziki ve sosyal olarak uygun olmadığını anlattıklarını ancak buna kulak asılmadığını kaydederek, şimdi bunların ağır faturalarının vatandaşın cebine yansımaya başlamasıyla durumun daha da netleştiğini söyledi.  Pekşen, işte bu nedenle CHP iktidarında kapatılan belde belediyelerinin tekrar açılacağını söyledi.