PEKŞEN O KARAR HAVA KUVVETLERİNİN KARARI DEĞİL 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, “Böylesine bir politik durumu etkileyecek, stratejik durumu değiştirecek bir kararı hava kuvvetlerinin vermesi mümkün değildir.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, “Böylesine bir politik durumu etkileyecek, stratejik durumu değiştirecek bir kararı hava kuvvetlerinin vermesi mümkün değildir. Hava kuvvetleri yalnızca icra eder” dedi.

Pekşen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin komşuları ve çevre ülkelerle olan ilişkilerini düzenleyen politikaları olduğuna, bu politikalarla ilgili kararların da hem siyasi hem stratejik boyutu bulunduğuna dikkati çeken Pekşen, stratejik boyutu belirleyen en önemli yapılardan birinin Milli Güvenlik Kurulu olduğunu vurguladı.

Söz konusu olayda operasyonun yürütülmesiyle görevli olan birimin ise Hava Kuvvetleri komutanlığı olduğunu belirten Pekşen, “Böylesine bir politik durumu etkileyecek, stratejik durumu değiştirecek bir kararı hava kuvvetlerinin vermesi mümkün değildir. Hava kuvvetleri yalnızca icra eder. Hava kuvvetleri bu icralarını yaparken de geçmişte yaşanılanlardan da ciddi deneyim almıştır” diye konuştu.

Pekşen, uçağın düşürülmesine ilişkin de Hava Kuvvetleri Komutanlığının yazılı bir talimat gelmedikçe böyle bir kararı alma ve analiz etme görevi olmadığını savunarak, şöyle devam etti:

“Bugünlerde gazetelerde siyasi sorumlular sorumluluktan kurtulmak için ‘Kuvvetin üzerine nasıl bu sonuçları yıkarız’ gayreti içindeler. Ama şu belli; bu ülkenin stratejilerini, siyasi tavrını kuvvet belirlemez. Bütün bunlar bir yerlerde kotarılmış, görüşülmüş ve en son icracı olarak pilotun görev alanına kadar durum aktarılmıştır. Onun için hiç kimse ‘pilot şöyle yaptı, pilot böyle yaptı’ diyerek bu işin içerisinden sıyrılamaz. İlk günden itibaren kahramanlık nutukları atılırken şimdi sorumluluğu atma gayretleri var. Demek ki vurma kararı, o siyasi karar, kendi kafalarında da ‘acaba doğru bir karar mıydı?’ diye soru işaretleri yaratmıştır.”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pekşen, “Siz bu karara ilişkin devletin birtakım yerlerinde yazılı bir emir olduğunu mu düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine “Geçmişte yazılı emirler olmadan iş yapanların başlarına neler geldiğini hepimiz gördük. Onun için yazılı emir olmadan Türkiye’de artık hiç kimse kolay kolay hareket etmez. Hava Kuvvetleri Türkiye’nin müthiş bir gücü, hepimiz gurur duyuyoruz. Ama Hava Kuvvetlerini harekete geçiren siyasi irade. O siyasi irade güvenilir değil” karşılığını verdi.