İŞKUR İSTİHDAM FUARINA BÜYÜK İLGİ 

Haber : Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com 
 KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışına Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sezgin, Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, işverenler ve  iş arayanlar katıldı.

 Vali Öz, “Kalkınmanın ve gelişmenin temeli üretimdir. Üretimin de en önemli girdisi işgücü ve insan kaynağıdır. Bunun temelinde de nitelikli işgücü ve mesleki eğitim var. İşgücü niteliğinin geliştirilmesi ve piyasa şartlarıyla uyumla halde sürdürülmesi için pek çok mekanizma var. Bu anlamda son yıllarda devletimizin politikalarıyla kurumlarımız hem nitelik hem de kurumsal yapı olarak piyasa şartlarına ve günün ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR teşkilatımız aktif işgücü politikaları uygulayan ve bu konuda piyasanın ihtiyaçlarına göre hareket eden bir yapıya kavuşturuldu. İstihdam garantili kurslar, işbaşı eğitimleri, meslek kursları, işgücü piyasası araştırmaları gibi pek çok konu ile birlikte iş ve meslek danışmanları, iş bulma ve nitelik kazanma konusunda da danışmanlık yapan nitelikli elemanlara kavuştu.

Bunun yanında il istihdam ve mesleki eğitim kurumlarımızın vasıtasıyla ilin ihtiyacına göre hem örgün, hem de yaygın eğitim kurumlarının meslek dallarını belirleme ve aynı zamanda İŞKUR’un aktif işgücü piyasasına yönelik projelerinin karar mekanizması olan kamu-yerel yönetim, sivil toplum ve özel sektör katılımıyla mekanizmalar oluşturuldu. Dolayısıyla yapılan bu çalışmalar tesadüfi veya geleneksel anlayışla değil piyasanın ihtiyacına göre yapılıyor. İlimizde eğitim kurumlarımızda bölgenin ihtiyacına göre mesleki eğitim konularına daha fazla ağırlık veriyoruz. İl genelinde Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri ve diğer meslek alanlarında yapılanmaya giderken ihtiyaç olan ilçelerimizde de mesleki eğitim alanındaki okullarımıza giderek ağırlık veriyoruz. İŞKUR’un aktif işgücü politikalarına yönelik proje ve kurslarına da yoğun katkı ve katılım sağlıyoruz.

Bölgemizde işsizlik oranı dünya ve Türkiye’ye göre iyi durumdadır. Mevcut işgücümüzün niteliğini ve üretim kapasitesini geliştirmemiz gerekiyor. İşgücü talebi ile işgücü arzını karşılaştıracak mekanizmaları piyasa ihtiyacı olan mesleklere yönlendirilmesini sağlamalıyız. İşte İŞKUR’un düzenlediği bu fuarlar arz-talep karşılaşmasını sağlama açısından çok önemlidir. Huzurlu, güzel ve kalkınmış Türkiye’yi beraber yaşarız diyor, bu fuarın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, “İŞKUR özellikle son yıllarda önemli projelere imza atarak istihdama büyük katkılar sağlamaktadır. Son 6.5 yılda 30 bin 649 kişi işe yerleştirildi. Trabzon’da 2013 yılında işsizlik oranı yüzde 7,4’lerdeydi. TR 90 bölgesinde Trabzon yüzde 2014 yılında 6,2 oranında seyretmiştir. Trabzon’da 30 bin işsiz var. İşverenlerimiz 13 bin işçi talebinde bulunuyor ama bunun 5 binini temin edebiliyoruz. İşbaşı eğitimlerine önem verildiği taktirde de işsizlik oranı daha da azalacaktır” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Bütün istihdam fuarlarının sonucunda önemli birliktelikler ortaya çıktığı gibi istihdama da önemli katkılar sağlanıyor. Ancak iş arayanların hangi iş alanında iş bulmak istiyorsa o alanda yapılan eğitimlere katılmaları çok faydalı olacaktır” diye konuştu.

Uygulanan projelerle işgücü piyasasına kalıcı ve rasyonel çözümler getirildiğini ifade eden İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sezgin, “Bu fuarı düzenlememizin amacı, iş arayanlarla işverenleri bir araya getirerek istihdama katkı sağlamaktır. İki gün boyunca sürecek olan bu etkinlik işsiz vatandaşlarımızın kariyer yolculuğuna ivme kazandıracaktır” dedi.

Konuşmaların ardından istihdama en çok katkı sağlayanlara plaketleri verildi.

2 gün boyunca sürecek olan fuara ilimizden ve diğer illerden 100 civarında firma katıldı.