İSKEP TRABZON'DA TOPLANDI 

Haber : Melek Çakır   www.trabzonhaber24.com 

Trabzon'da gerçekleşen İSKEP Toplantısında Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Konuştu.Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hazırlanan ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında olduğu 12 belediye ile işbirliği yapılarak yürütülen İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin (İSKEP) tanıtım toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu; İSKEP Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Paulo Pedroso ile kamu kurum-kuruluşlarının yetkilileri ve proje sorumlularının da hazır bulunduğu toplantıda yaptığı konuşmada söz konusu çalışmanın toplum için önemine dikkat çekti.

İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi’ne Büyükşehir Belediyesi olarak büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Toplumun birliğini, beraberliğini; gerek sosyal yönden, gerek sağlık yönünden ve gerekse ekonomik yönden engeli olan insanlarımızın istihdam edilebilirliğini sağlayacak şekildeki bu çalışmayı çok önemsiyoruz, proje kapsamında vazifelerimizi fazlasıyla yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Tanıtım toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada söz konusu projenin hedef kitlesi üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok önem verdiğimiz bu projede TBB’nin öngörüleri ile birlikte Diyarbakır, Bursa, Kahramanmaraş, Kayseri, Urfa, Trabzon ve Van büyükşehir belediyeleri, Kars il belediyesi Ankara-Altındağ, Bursa-Yıldırımlar, Ankara-Keçiören ve Mersin-Toroslar belediyeleri paydaş olarak katılmaktadır. Sağ olsunlar mülki idari amirlerimiz bu projeye her türlü desteği sağlıyor. Bu projede hedeflenen, engeli olan vatandaşlarımızdır ve ya ekonomik olarak daha alt katmanlarda beraber olduğumuz kardeşlerimizdir. Gece kondu bölgelerinde yaşayanlar da dâhil, ekonomik düzey itibariyle belli bir düzeyin altında olanlar, aile içi şiddete maruz kalan hanım kardeşlerimiz, etnik kökenleri itibariyle toplumun biraz dışında tutulanlar, çalışan çocukların ebeveynleri olanlar, şöyle ve ya böyle uyuşturucu ile bir teması olmuş olanlar, tekrar topluma, çalışma hayatına katılmasını istediklerimiz ve yine has bel kader ömürlerinin bir döneminde eski tutuklu ve hükümlü yaşanmışlıkları olan vatandaşlarımızı hedeflemektedir bu proje... Yani toplumun bir ve beraber olması hedeflenmekte, son derece soysal, son derece insani bir proje. Diğerlerinden bu yönüyle farklılık ortaya koymakta…”

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi kapsamında ve sosyal belediyecilik anlayışıyla gerçekleştirdiği bazı çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda şu ana kadar tüm diğer paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İlgili proje kapsamında Zağnos Kültür merkezimizin, Belediye bünyesinde hizmet vermek üzere Sosyal Hizmetler Destek ve İstihdam Rehberlik birimlerine tahsis edilmiştir. Ofisin eksiklerinin giderilip TBB’den gelen teknik incelemeler sonrasında görev alacak olan 12 personel ve iki koordinatör 14 Ağustos itibariyle akademik uzmanlardan eğitim almaya başlamışlardır. Projenin devamlılığının sağlanması için kurumlarla ortak yazılı protokollerle imza altına alınmıştır. Trabzon’un Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile Yaşam Boyu Öğrenme protokolü yapılıp mesleki eğitim kursları açılmaya devam edilmektedir. 2009’dan hemen sonra Trabzon’a kazandırdığımız kazandığımız Kadın Konuk Evi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na hizmetini sunmak üzere tarafımızdan devredilmiştir. Sağ olsunlar orayı hanım kardeşlerimizi en iyi şekilde rahat ettirecek şekilde hizmette tutuyorlar. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak İŞKUR il müdürlüğümüz vasıtasıyla 23 proje gerçekleştirdik. 4 bin 150 insanımız süreli de olsa istihdam edilebildiler. Bu projeler kapsamında yapılan istihdam çalışmalarında önce söylediğim gruplar çok ama çok dikkate alındı. Halen daha Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 480 insanımız bu projeler kapsamında çalışmaya devam etmektedir. Trabzon İl Nüfus Müdürlüğü ile aramızda ilişkilerin hızlı olabilmesi için veri şifreleri personelimize eğitimle iletildi. Yoksulluk riski altında yaşayan yaklaşık 5 bin aileye çok çeşitli sosyal ve fiziki destekler Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandı. Yine bu proje kapsamında 3 ayrı dönemde çalıştaylar gerçekleştirilip bu çalıştaya sivil toplum kurumlarımız, resmi kurumlarımız, akademik personel ve iş dünyasının katılımı sağlandı. Bugüne kadar bu konuda 5 detaylı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Ortak havuz oluşturtacak yazılım programı aktif olup yüz yüze yapılan görüşmelerde cinsiyet eşitliği sağlanarak, 100 dezavantajlı insanımızı işlendirme cihetine gidildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bu projeye çok önem verdiğini sizlerle tekrar paylaşıyorum ve bu konuda katkı sunmuş olan AB mensuplarına TBB’ye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, ilgili kurumlarımıza ve mülki amirlerimize tekrar şükranlarımı ifade ediyorum.”

İSKEP NEDİR?
İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Teknik Destek Projesi (İSKEP) Avrupa Birliği–Türkiye mali işbirliği kapsamında yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’nın (İKG OP) “Sosyal İçerme” önceliği çerçevesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hazırlanan İSKEP Projesi, Türkiye’de sosyal içermenin gelişimine katkı sunulması, toplumun tüm kesimlerini içeren bir iş gücü piyasasının oluşturulmasına destek sağlanması, yerel yönetimlerin etkilerinin artırılması, yerel düzeyde sosyal uyum ve iyi yönetişimin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda uygulanmaktadır.

Bu çerçevede 12 belediye ile işbirliği yapılarak, ilgili illerde yaşayan dezavantajlı kişilerin iş gücüne erişimini engelleyen sorunların belirlenmesine ve giderilmesine, dezavantajlı kişi ve grupların kayıt altına alınmasına, söz konusu kişiler için sağlanan istihdam ve sosyal koruma hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülmesi planlanmıştır.

İstihdamına Katkı Sağlanması Planlanan Hedef Gruplar:
•Engelli Vatandaşlar
•Eski Hükümlü ve Tutuklular
•Gecekondu Bölgelerinde Yaşayanlar da dâhil Yoksul veya Yoksulluk Seviyesinde Olan Kişiler
•Roman Vatandaşlar
•Özel İtina Gösterilmesi Gereken Diğer Kişi ve Gruplar (Uyuşturucu bağımlıları, aile içi şiddet mağduru kadınlar, sığınma evlerinde kalanlar, yalnız ebeveynler, çalışan çocukların ebeveynleri, evsizler, mevsimlik tarım işçileri, yaşlılar, göçebeler vb.)