ESKİ TRABZON VALİSİ YENİ İSPARTA MHP MİLLET VEKİLİ ADAY ADAYI NURİ OKUTAN 100.OOO DOLARLIK ÖDÜLÜ BAKIN NE YAPMIŞ 

Haber : Ömer Altıntaş   www.trabzonhaber24.com 


Seçimlere yaklaşık 80 gün kaldığı şu günlerde, siyasetin harareti yükseliyor. Hemen her partiden adaylar boy göstermeye devam ediyor. Özellikle bu seçimde aday adayları ile ön plana çıkan Milliyetçi Hareket Partisi'nin, en önemli kozlarından birisi olan; Sakarya eski Valisi Nuri Okutan'ın CV'si çok önemli hizmetlerle dolu.
Bakın, MHP Isparta Milletvekili Aday Adayı Nuri Okutan, geçmişte ne hizmetlerde bulunmuş;

Nuri OKUTAN,1996 Yılında Kelkit Kaymakamı iken uygulamaya koyduğu “Proje Bazında Kalkınmada Kelkit Modeli” olarak literatüre geçen proje ve çalışmaları ile Türk İdareciler Derneği Tarafından Yılın İdarecisi ödülü kazandı.
Kaymakam olarak görev yaptığı Harmancık, Narman, Kelkit’ten, Valilik yaptığı Siirt’ten Fahri Hemşehrilik Beratı aldı.
Siirt Valisi iken eğitimde uygulamaya koyduğu ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından literatüre alınan “Nuri Okutan Modeli” ile Siirt’in % 3 olan Okul Öncesi Eğitim oranını 3 yıl içinde %63’lere çıkararak 2003 ve 2004 yıllarında Türkiye birincisi oldu.
Sakarya Valisi iken okul öncesi eğitim oranını “Nuri Okutan Modeli” ile %7’den %72’ye çıkararak 2006 Yılında Türkiye birincisi oldu.
Sakarya Valisi olarak eğitime katkıları ve başarıları nedeniyle 2006 Yılında geleneksel Vehbi Koç Vakfı’nın 100 bin dolarlık ödülün sahibi oldu.
Kendi şahsına verilen para ödülünün tamamını eğitime bağışlayarak, merhum annesi adına Sakarya’da Fatmana OKUTAN Okulu’nu inşa ettirdi.
Trabzon Valisi olarak göreve başladığında %37.79 olan okul öncesi eğitim oranı, yine UNİCEF literatürüne geçen ve bilimsel anlamda “Örnek Olay” konusu olan “Nuri OKUTAN Modeli” ile 2007 yılında yüzde 61.80’e, 2008 yılında ise yüzde 84.60’a çıkardı.
Trabzon Nuri OKUTAN döneminde okul öncesi eğitimde 2008 yılında Türkiye ikincisi, 3-4 yaş çocukların okula kazandırılması alanında ise Türkiye birincisi
Seçilmişleri ve Atanmışları İzleme Derneği (İZDER) tarafından “Türkiye’ de Yılın Adamları ve Kuruluşları” seçiminde ‘Yılın Valisi’ ödülü, 2008 yılında Trabzon Valisi Nuri OKUTAN’a verildi.
Nuri OKUTAN, Şanlıurfa’da %22 olan okul öncesi eğitim oranını 1 yıl içinde %64’e, ikinci yılın sonunda %72,43’e çıkardı.
Toplumsal Etik Derneği tarafından her yıl mesleğinde etik değerlere en çok özen gösteren kişilere verilen “Meslekte Etik Davranışları Teşvik Ödülü”ne 2010 yılında Şanlıurfa Valisi Nuri OKUTAN layık görüldü.
5 Aralık 2011’de Cenevre’de düzenlenen “Busan’dan Rio’ya +20: Dengeli kalkınma ve bölgesel uyum için küresel bir politikaya doğru” konulu uluslar arası konferansta konuşmacı olarak ülkemizi temsil etti. Küresel Dernekler Forumu Nuri OKUTAN’ı “ülkenizdeki bu seviyede bir birimin lideri olarak görevlerinizin bir parçası olarak, vatandaşlara yakın olmakla birlikte, küresel yönetişim için de stratejik bir konumda ve bu seviyedeki kamu politikaları dahilinde uygulamanın tam merkezinde bulunmaktasınız.” İfadeleriyle taltif etti.
Nuri OKUTAN, 2007 yılında Dünya Çocukları Birliği’nden “Okullaşma çalışmalarına katkıları ve sokak çocuklarına yardımlarından dolayı” Sakarya Valisi olarak “Çocukların Eğitimde Teşekkürü” ödülünün sahibi oldu.
Nuri OKUTAN, 2008 yılında Birleşmiş Milletler Ortak Program Yöneticiliği tarafından “kadın ve kız çocuklarının aleyhine seyreden toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması amacıyla yaptığı çalışmalardan dolayı” “Kadın Dostu Kentler” ödülüne ayık görüldü.
Nuri OKUTAN, 2007 Yılında Trabzon Valisi iken, Türkiye Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Vakfı (TAÇSAV) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “ Atatürk Haftası Hizmet Ödülü” ne layık görüldü.
Nuri OKUTAN, 2007 yılında Trabzon Valisi iken, Gökçe Karataş Vakfı tarafından “görev yaptığı illerde yaptığı olağanüstü hizmetler sayesinde okullaşma oranındaki artışı sağlama ve bu konuda aldığı bireysel ödülleri aynı amaçla kullanması” nedeniyle “Yılın Eğitimde Hizmet” ödülünü kazandı.
Nuri OKUTAN, 2009 Yılında Şanlıurfa Valisi iken, ”Doğudan batıya, kuzeyden güneye binlerce öğrencinin bir araya gelmesini sağlayan, her türlü ön yargıyı kaldırarak; birlik, beraberlik, barış ve kardeşliği güçlü bağlarla temin eden, Türk eğitim tarihinin en kapsamlı ve önemli projelerinden biri olan “Gönül Köprüsü Projesi”ne gösterdiği yakın ilgi, sağladığı imkan ve katkılarından dolayı” Milli Eğitim Bakanlığı ve bir çok kuruluştan takdirname ve çok sayıda ödül kazandı.