ERDOĞAN -BAYKAL GÖRÜŞMESİ BORSAYI UÇURDU
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 


Borsa İstanbul'da kazanımlar CHP milletvekili Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından erken seçimin tercih edilen bir çözüm olmadığını ifade etmesi ve Erdoğan'ın tüm koalisyon olasılıklarına açık olduğunu ifade etmesinin ardından yüzde 2'yi aştı.

BÜYÜME VERİLERİ OLUMLU ETKİLEDİ

İlk seansı beklentilerin üzerinde açıklanan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisinin desteğiyle yüzde 1'in üzerinde kazanımla kapatan BIST-100 endeksi .XU100, Baykal'ın açıklamalarının ardından 79,800 puanı aşarak yüzde 2'nin üzerinde yükseldi.

BAYKAL ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

CHP Antalya milletvekili seçilen Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından gazetecilerin soruları üzerine, erken seçimin tercih edilen bir çözüm olmadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "her türlü koalisyon çözümüne açık olduğu... olası bütün modelleri değerlendirmeye olumlu yaklaşacağı izlenimini aldım." dedi.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Yatırım Finansman Strateji Bölümü Müdür Yardımcısı Göksel Tekiner, "Erken seçim olasılığının azaldığına işaret eden açıklamaların etkisiyle borsanın toparlandığını gördük." dedi.

"ERKEN SEÇİM PİYASA İÇİN TEHLİKE"

Uzmanlar pazar günkü seçimlerin ardından hisse senetlerinin seyri üzerinde belirleyici faktörün koalisyon, hatta erken seçim ihtimalini barındıran hükümet kurma çalışmaları olduğunu ifade ediyorlar. Uzmanlar erken seçim olasılığı uzaklaşana ve yeni hükümet kurulana kadar hisse senetlerindeki kazanımların sınırlı olacağını ifade ediyorlar.

DALGALANMALAR OLACAK

Garanti Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmede de siyasi gelişmelerin endeksin geniş bir bantta gidip gelmesine neden olabileceği ifade edilerek, "Koalisyon-azınlık hükümeti-erken seçim seçenekleri konusunda bir belirginleşme sağlanana kadar 75000-76000/80000-81000 geniş işlem bandında dalgalı eğilim ihtimali kuvvetli" denildi.

HİSSELERİ OLUMLU DESTEKLEYEN ETKİ

Diğer taraftan bu sabah TÜİK tarafından açıklanan verilere göre gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.3 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Reuters anketine katılan uzmanlar büyümenin yüzde 1.6 olmasını bekliyorlardı.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ BORSAYA YARADI

Uzmanlar seçim sonuçlarının ardından 2.80'in üzerine sıçrayan dolar/TL'deki toparlanmanın da hisseleri desteklediğini ifade ediyorlar.

Sabah güne 2.7451/2.7475'ten güne başlayan dolar/TL gün içinde doların küresel değer kaybına paralel olarak 2.73'ün altını gördükten sonra 2.7410/2.7415'ten işlem görüyor.