CUMHURBAŞKANI BAŞYAVERİ SÜRMENELİ TOPÇU KURMAY ALBAY ALİ YAZICI TÖRENLE GÖREVİNE BAŞLADI 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başyaveri Tank Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban, görevi, törenle Trabzon Sürmene Aşağı Ovalı Mahallesinden Topçu Kurmay Albay Ali Yazıcı’ya devretti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, başyaverliği simgeleyen "beyaz kordon", Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki makam odasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Topçu Kurmay Albay Yazıcı’ya takılmasıyla birlikte görev değişimi resmen gerçekleşti. 

Törende, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Hasan Doğan’ın yanı sıra yaverler de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Albay Özdaban’a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yeni görevinde başarılar dilediği, ayrıca yeni Başyaver Albay Yazıcı’ya da başarı dileğinde bulunduğu öğrenildi.

Törenin ardından başyaverler ve yaverler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda 29'uncu Başyaver olarak 3 yıllık görevini tamamlamasının ardından 2015 Kıta Komutanlığı atamalarıyla, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanı olarak Lefkoşa’da görevlendirilen Tank Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban, törenin ardından eşi Hülya, çocukları Ferit (12), Akcan (8) ve Mehmet Serdar Özdaban (2) ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Başyaverlik görevini Özdaban’dan devralan Topçu Kurmay Albay Ali Yazıcı, son olarak Sofya’da Askeri Ataşe olarak görev yaptı.

Yaverlik kurumunun tarihçesi

Yaverlik kurumu, günümüze kadar yaşatılan önemli devlet geleneklerindendir. Osmanlı Devleti'nde de çeşitli adlar ve unvanlar altında hizmetler yapmıştır. Padişah Sultan Abdülaziz’in Mısır gezisi (1863) sırasında, padişaha eşlik eden Serasker Fuat Paşa için ilk defa "yaver" unvanı kullanılmıştır.

Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun ağalarından biri olan "Silahtar Ağası", padişahın silahını taşımış ve kapıkulu askerleri ile padişah çadırının korumasını sağlamış ve "Saray Başyaveri" olarak görev yapmıştır.

Mustafa Kemal de 1917’de Almanya ziyaretinde Veliaht Vahdettin’e "yaver" olarak refakat etmiştir. 1923 yılından itibaren de Osmanlı’dan gelen köklü kurum devam ettirilerek, "başyaver ve yaverler" Cumhurbaşkanlığı’nda aralıksız görev yapmışlardır.

Diğer ülkelerde yaverlik, "Aide-De-Camp" olarak adlandırılmaktadır. Başta ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler olmak üzere sayıları 90’ı aşkın ülkede yaverler, devlet başkanlarının yanında görev yapmaktadır.