*ULAŞTIRMA MODLARINDA*
*BAŞARI HİKÂYESİ YAZDIK*

*910 MİLYARLIK YATIRIM*
*257 BİN İSTİHDAM SAĞLADIK*

*TÜRKİYE, AK PARTİ İLE*
*ULAŞIMDA UÇUŞA GEÇTİ*

*ULAŞILMADIK YER BIRAKMADIK*

*VATANDAŞIMIZ İSTİYOR*
*AK PARTİ YAPIYOR!*

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam eden Plan ve Bütçe görüşmelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde AK Parti döneminde ulaşım ağında yapılamaz denilenlerin yapıldığını ve hayallerin gerçeğe dönüştürüldüğünü söyledi. “Ulaşım modlarında 910 milyarlık bir yatırım gerçekleştirdik, bu yatırımların totalinde 257 bin kişinin istihdamına imkân sağladık, gayrisafi yurt içi hasılaya 386 milyar TL katkı sunmuş olduk.” diyen CORA, kamu-özel iş birliğiyle yapılan yatırımlarının önemine değindi. CORA, “Bu yatırım modeline karşı çıkmak apaçık bir şekilde söylüyorum: Kuru gürültüden başka bir şey değildir veya konuyu bilmemektir.” dedi. 
*CEMAZİYÜLEVVLİNİZİ BİLİYORUZ*
Muhalefetin kamu-özel iş birliği yatırımları üzerinden bir algı oluşturmaya çalıştığını ifade eden CORA, “Biz bu yaklaşımınızı, neyi amaçladığınızı çok iyi biliyoruz, biz zihniyetin cemaziyülevvelini çok iyi biliyoruz. AK Parti döneminde kara yolları, hava yolları, deniz yolları, demir yolları, haberleşme alanında hülasa tüm ulaştırma modlarında bir başarı hikâyesi yazılmıştır. Ulaşım hizmetleri yerler de gezerken şimdi ulaşım kalitesini artıran bir marka değer ortaya çıkardık.” şeklinde konuştu.
*KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİYLE YAPILAN YATIRIMLARIN YÜZDE 86’SI TAMAMLANDI*
Kamu-özel iş birliğiyle yapılan yatırımların ulaşım yatırımları içerisindeki önemine vurgu yapan CORA, “Kamu-özel iş birliğiyle yapılan yatırımların toplam ulaşım yatırımları içerisindeki değeri 214 milyar TL civarındadır. Bu yatırımların yüzde 86'sı tamamlandı ve bunun tutarı 184 milyar civarındadır. Yani eğer bunlar kamu-özel iş birliğiyle yapılmasaydı bu 184 milyar merkezi bütçeden karşılanması gerekiyordu. Devam eden yatırımlar 30 milyar civarındadır. Bu yatırım modeline karşı çıkmak apaçık bir şekilde söylüyorum: Kuru gürültüden başka bir şey değildir veya konuyu bilmemektir.” ifadelerini kullandı.
*BU YATIRIM VE FİNANSMAN MODELİDİR*
“Kamu-özel iş birliği yatırımları, yap-işlet-devret modeli 1986 yılından beri uygulanmaktadır. Toplam 237 projenin 68'i bizden önce yapılmıştı.” diyen CORA, “Keşke daha çok yatırımı memleketimize getirmiş olsaydınız. Bu bir yatırım modelidir, bu bir finansman modelidir. Bu işin yapılabilmesi için hedef projenin hem ‘feasible’ hem ‘credibly’ olması gerekir. Vatandaş bizden yol istiyor, biz de bunun için bir çare üretiyoruz. ‘Nasıl yapabiliriz?’ diye düşünüyoruz. Bu tür yatırımları 3996 sayılı yasaya göre gerçekleştiriyoruz. Bir defa bu tür yatırımlar uluslararası sermayeyle yapılıyor, yurt içindeki bankalardan kanun gereği bu yatırımları gerçekleştirmek için kredi kullanmak mümkün değildir.” şeklinde konuştu. *PROJELERİMİZİ TAMAMLAYAMAZDIK*
Kamu-Özel iş birliği yatırımlarıyla bütçe kaynaklarına alternatif bir finansman sağlandığı noktası üzerinde önemle duran CORA, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet KAYA’ya seslendi. CORA, “Bu yöntemle esasında bütçe kaynaklarına alternatif bir finansman imkânı sağlıyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan projeler merkezi bütçeden yapılmış olsaydı birçok projeyi gerçekleştirmemiz mümkün olmayacaktı. Sayın Kaya bir anlık kamu-özel iş birliği yatırımlarından vazgeçtiğimizi düşünün...O zaman Kanuni Bulvarı'nı yapamazdık, o zaman Tanjant Yolu'nu, Sahil Yolu'nu bitiremezdik, Erdoğdu Yolu'nu yapamazdık, Maçka-Trabzon arası yolları yapamazdık, Edirne'nin, Kırklareli'nin, Van'ın, Hakkâri'nin yollarını yapamazdık.” dedi.
*EN ÖNEMLİ ALTYAPI DEĞERLERİ OLACAK*
Kamu-özel iş birliği yatırımlarına yapılan garanti ödemeler hakkında da açıklamalarda bulunan CORA, “Geçen yılın bütçe çalışmalarından edindiğim izlenim ve bu yıla ortalaması 10-15 milyar civarındadır ki hava yolu projelerinde bu yıl hariç 6 milyarın üzerinde de bir kâr yapılmıştır. Bu projelerden garanti ödemesinin üzerinde gelir elde ediliyor, bu projeler belirli bir süre sonra ülkemizin en önemli altyapı değerleri olacaktır, ülkemizin bir serveti olacaktır. Yap-işlet-devret modellerinin esasında ülkemiz için bir kazanç olduğunu, yaparken de kazanıldığını, işletirken de işletme maliyetlerini hesapladığınızda kazanıldığını, devrederken de devletin kazandığını iyi bir şekilde bilinmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.