Kaya’nın SADAT ile ilgili sorularını yanıtlayan Akdere, “MKE’nin SADAT kurumu veya kurum içerisindeki yöneticileriyle herhangi bir alışverişi olmamıştır, herhangi bir kayıt kesinlikle yoktur.” diyerek MKE’nin silah ve mühimmatlarını sattıklarını iddia eden SADAT yönetim kurulu üyesi Mehmet Naci Efe’yi yalanladı.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “paramiliter bir kuruluş” olarak tanımladığı ve seçim güvenliğine yönelik tehdit olarak gördüğü SADAT ile ilgili tartışmalar bu kez de TBMM’de KİT Komisyonu görüşmelerinde gündeme geldi.


SADAT’IN “MKE’NİN SİLAHLARINI SATIYORUZ” AÇIKLAMASINI SORDU!


MKE Genel Müdürü Yasin Akdere’nin ve MKE Yönetim Kurulu Başkanı olan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin de bulunduğu KİT Komisyonu görüşmelerinde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “SADAT yönetim kurulu üyesi ve ortaklarından olan bir kişi kendisine yöneltilen bir soruya ‘Biz MKE’nin ürettiği ürünleri yurt dışında müttefik olduğumuz ve ülkemizin izin verdiği ülkelere götürüp satıyoruz.’ cevabını veriyor. MKE gibi dünyanın 10 savunma şirketi arasına girme hedefi koymuş bir kurum kendi ürettiği ürünleri pazarlayamıyor da SADAT gibi yapısı tartışılan bir kuruma neden ihtiyaç duyuyor? MKE gibi güzide bir kurumumuzun böyle tartışmalı bir kuruma silah ve mühimmat vermesini ya da bu tür pazarlama işlerinde aracı olarak böyle bir kurumu kullanmasını ben anlayamadım açıkçası. Bunu lütfen bize bir izah edin.” dedi.


Kaya konuşmasının devamında, “SADAT yönetim kurulu üyesinin açıklamalarından yola çıkarak; bugüne kadar SADAT’a ne kadar silah ve mühimmat verilmiştir? Hangi marka ve çapta silahlar bu insanlara teslim edilmiştir? SADAT'ın dost ve müttefik ülkeler dediği ülkeler hangileridir?” sorularını yöneltti.


MKE GENEL MÜDÜRÜ, SADAT YÖNETİCİSİNİ YALANLADI!


CHP’li Kaya’nın sorularına cevap veren MKE Genel Müdürü Yasin Akdere, “Bu konuda kendimizi ifade etmek için bu soruyu sorduğunuzdan dolayı size çok çok teşekkür ederim. SADAT kurumu ve Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’nin hiçbir şekilde alışverişi olmamıştır. SADAT kurumu veya kurum içerisindeki yöneticileriyle, yöneticilerinden biriyle özel şirket dahil olmak kaydıyla hiçbir temsilcilik verilmemiştir.” dedi.


KAYA: “KENDİLERİNİ MEŞRULAŞTIRMAYA Mı ÇALIŞIYORLAR?”


Kaya’nın “yalan mı söylüyorlar?” sorusuna cevap veren MKE genel müdürü , “Son 2,5 senenin yöneticisi olarak benim dönemimle, eskiyi de analiz ettirdik gündeme geldiğinde herhangi bir kayıt kesinlikle yoktur efendim.” şeklinde cevap verdi.


Ahmet Kaya, Genel Müdür Yasin Akdere’nin açıklamaları üzerine “kendilerini meşrulaştırmaya mı çalışıyorlar o zaman” yorumunda bulundu.