BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDE GERGİNLİK 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı bugün belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclis toplantısında gündemle ilgili ve gündem dışı gelen bazı konularda Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun kendi ekibine yönelik çıkışları ve tepkileri dikkat çekti. CHP grubu adına başkana yazılı olarak öneri veren CHP’li Cahit Turan Meydan Parkı Atatürk Alanı’ndaki kırılan lambalar ve taşların onarılmasını istedi. Gümrükçüoğlu bunun hemen yapılacak bir şey olmadığını, bu konuda ihale yapılacağı ifade etti. Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik Karaca Mağrası yolunun asfaltlanmasından ötürü Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek ‘’Çayırbağı Doğankaya yolunuda böyle asfaltladınız, uyardım kenar tahkimat ve kanallarını yapın yoksa yol bozulacak dedim. Dediklerimiz yapılmadığı için döktüğünüz asfalt kalktı. Şimdi aynı şekilde mağra yolunun da kenarlarında kanallar yapılmamış. Bu yola döktüğümüz asfalt bari boşa gitmesin’ diye uyardı. Başkan Gümrükçüoğlu ilgili birimi uyararak gereğinin yapılmasını istedi.

 DOLMUŞLAR, HAMAMİZADE VE GÜLCEMAL

MHP’li Ali Sağır’da gündemde olmayan birkaç konu hakkında bilgi istedi. Sağır, ‘Gülcemal Projesi hakkında bilgimiz yok. Burada dolgu ne zaman bitecek. Dolgu alanında neler olacak,  Kaşüstü Yolu ile ilgili acil olarak önlem alınması gerekiyor. Trafik çok sıkışıyor. Hastane yoluna dönerken dolmuş minibüsler orada bir şeridi kapatıyor. Bunu önleyemez miyiz? Birde seçimlerden önce Hamamizade İhsan Bey Kültürmerkezi’nin otoparkını ne zaman hizmete açacağınızı sormuştum. Arkadaşlarımız Haziran ayında biter demişti. Sizde demiştiniz ki? Ali Sağır kardeşim bunu takip eder, niye bitmedi der, biz Ağustos ayında bitireceğiz diyelim’. Ama Eylül ayı oldu halen daha otopark hizmete açılmadı’ sorularını Gümrükçüoğlu’na yöneltti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi GümrükçüoğluGülcemal Projesinin 1. Etabının dolgu tahkimatının 2017 yılında biteceğini, fakat 800 dönümlük bir alan olduğu için diğer etapların tamamlanmasının uzun süreceğini ifade ederek ‘Bu proje içinde, dolgu alanları üzerine balık tutma iskeleleri, su sporları merkezleri, balıkçılarımız için kayıklarını çekecekleri yerler, sosyal faaliyetler ile ilgili alanlar, insanların denize girebileceği güvenli alanların oluşturulması gibi birçok alan planlıyoruz’ ifadelerini kullandı.  Kaşüstü yolu ile ilgili yeni bir düzenleme hakkında Karayolları Bölge Müdürlüğü’nde projenin ihale edildiğini belirten Gümrükçüoğlu bu konuda Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Çolak’ın bilgi vermesini istedi. Çolak projenin trafik komisyonu tarafından kabul görmediğini ve proje değişikliği beklediğini ifade etti. Kaşüstü Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yolu ile ilgili de Gümrükçüoğlu ‘Ben Ulaştırma Komisyonu Başkanı Osman Gökhan Bali’ye talimat vermiştim. O dolmuşları görmek istemiyorum orada demiştim. Onlara okulun önünde yer de tahsis etmiştim fakat neden bunu hayata geçirmediniz, eğer uymuyorlarsa Trafik Şube Müdürümüz ile görüşün gereğini yapsın. Orada dolmuşları istemiyorum, o yolun daralmasını istemiyorum’ sorularını yöneltti. Bali’de aslında o alanı kullanmamaları yönünde şoförlere uyarı yapıldığını fakat yeniden konuyu değerlendireceğini ifade etti. 

 MAÇKA’DA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ BEŞİKDÜZÜ’NDE ÖĞRETMENE VEFA

 Meclise gündem dışı gelen maddelerin ardından gündeme geçti. Gündemin ilk Maddesi’nde Beşikdüzü’nde bir mahalleye 23 Nisan törenlerinde hayatını kaybeden öğretmen Veysel Alan’ın isminin verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi 2. Gündem maddesinde de Maçka ilçesindeki İpsarolin isimli yaylanın ismi, o yaylaya ilk evi yapan Çoban Osman Karakaş’ın isminin verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi. 

ARSA ALIMI VE MUHTARLIK BİNASI TEPKİSİ 
Mecliste yer alan gündem maddelerinden biri de Çamoba’da 112 ada ve 1 nolu parselin Ortahisar Belediyesi’ne muhtarlık binası yapmak üzere tahsis edilmesiydi. Fakat toplantı gündem maddelerinin yer aldığı tutanakta arazinin yüzölçümü yer almıyordu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı yüzölçümünün 1700 metrekare olduğunu duyunca ‘Bu ne kardeşim, muhtarlık binası 2 dönüm yere olur mu? diyerek tepki gösterdi ve mecliste kararı onaylatmayarak plan bütçe ve imar komisyonuna devredilmesini oylattı. Karar oy çokluğu ile kabul edildi. Yine meclise gündem dışı gelen konulardan bir tanesi de Akçaabat ilçesinde yer alan 9 bin metrekarelik içinde 2 adet su kuyusu bulunan 5 milyon bedel ile ihaleye çıkıp alıcısı olmayan arsanın büyükşehir belediyesi tarafından 2.9 milyon TL artı KDV bedelle satın alınması konusu idi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ‘Paramız var mı? 2.9 milyon artı KDV az para değil. İçinde su kuyusu var ise TİSKİ’ye soralım. Parayı o versin. Dedi. TİSKİ Genel Müdürü’ne mikrofon uzatıldı fakat o konuşmak istemeyince Gümrükçüoğlu komisyona devrini oylattı. Meclis oy çokluğu ile komisyona devrini kabul edince bu kez Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Çolak mikrofonu eline alarak ‘Sayın Başkanım ve Meclis üyeleri biz buranın ihalesine girdik teminatını yatırdık ve ihaleyi aldık, şu anda meclisten onay almamız gerekirdi. Komisyona devredip uzatmamamız gerekir’ dedi. Muhalefet sıralarından ‘Madem satın aldınız, neden bize soruyorsunuz, almadan sorsanıza’ denildi. Gümrükçüoğlu’da bu görüşe katıldı katılmasına fakat yasa gereği teminat yatırıldığı için alınmasının zaruri olduğunu düşünmüş olsa gerek meclisin komisyona devir kararının iptali için yeniden oylama yaptırdı ve sonradan 3. Bir oylama ile Akçaabat’daki taşınmazın Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmasına oy çokluğu ile karar verildi. Aynı mecliste komisyona devredilip, devir kararının iptal edilip yeniden oylanarak kabul edildiği belki de nadir konulardan biri olarak bu taşınmaz satın alımı maddesi tarihe geçti.

BÜYÜKŞEHİR YEŞİLYOL HAKKINDA BİLGİMİZ YOK

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen diğer bir gündem maddesideYeşilyol Projesi güzergahının Trabzon Büyükşehir Belediyesine devredilmesi idi. MHP adına söz alan Ali Sağır bu güzergah ile ilgili bilgi istedi, Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Çolak ‘Sayın Meclis üyeleri, bizim de bu konu hakkında çok bilgimiz yok, komisyona devredilir diye konuya çalışmadık’ deyince Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu devreye girerek ‘Arkadaşlar Büyükşehir olmasaydık zaten bu yol ile ilgili Özel İdare sorumlu olacaktı. Fakat şimdi Büyükşehir sınırları içinde kalan bölümün sorumluluğunu Büyükşehir Belediyesi’nin devralıp DOKA ile gerekli çalışmaları yaparak ilgili kurumları koordine etmesi gerekir’ ifadelerini kullandı. Yeşilyol Projesi’nin Büyükşehir ağına alınması ile ilgili müzakerede oy çokluğu ile kabul edildi.