Başkan Üstün Bulgaristan Romanya'da Ecdadına gitti 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün Tarihi Kentler Birliğine üye belediyelerle düzenlenen gezide Osmanlı İmparatorluğunun 600 yıl yönettiği Bulgaristan ,Romanya da yapıp bıraktığı tarihi eserleri ve şehitlerimizin şehitliklerini ziyaret ettiler.

Başkan Rahmi Üstün Bulgaristan ve Romanya'yı kapsayan gezide Ecdadın Ayak izleri ve Tarihi Mirasını yerinde inceleme fırsatı bulurken iki ülkeninde Mimarisini yakından inceleme fırsatı buldu. Sürmene Belediye Başkanı Üstün Bulgaristan ve Romanya ziyaretlerine Edirne Selimiye Camiinden başlayarak devam etmeleri Osmanlının nasıl bir miras bıraktığını anlamaları için güzel bir yol oldu. 

Araştırmalar Gösteriyorki Osmanlı İmparatorluğu Balkanlar’da 15787 adet mimari yapı inşa ettiğini ortaya koymuştur.

Sadece Bulgaristan’daki mimari eserlerin sayısı 3399 adettir; bu sayı, 2356 adet cami-mescit, 142 medrese, 273 mektep, 174 tekke-zaviye, 42 imaret, 116 han, 113 hamam-ılıca-kaplıca, 27 türbe, 24 köprü, 16 kervansaray, 74 çeşme, saat kuleleri, hastaneler, bedestenler, kütüphaneler ve çeşitli sanat eserlerinden meydana gelmiştir Günümüzde

BU ESERLERİN BÜYÜK BİR KISMI YOK OLMUŞTUR ;

orijinal halini koruyan eser sayısı ise çok azdır

Vardar Nehri üzerinde, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından yaptırılan Taş Köprü (Fatih Köprüsü) ve Samokov’da bir Türk çeşmesi bu mimari yapılardandır.

Romanya Babadağ’daki Sarı Saltuk Türbesi; Arnavutluk Kruya’da Sarı Saltuk Türbesi; Bosna-Hersek Blagay’da Sarı Saltuk Türbesi , Saraybosna’da Gazi Hüsrev Bey Camii , yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü; Bulgaristan Sofya’da Mahmut Paşa Camii ve Kervansarayı, Şumnu’da Şerif Halil Paşa Camii, saat kulesi , Obroçişte-Balçık’ta Akyazılı Tekkesi ve İmareti; Köstendil’de Koca İsnak Paşa Köprüsü, Uludere Harmanlı Köprüsü; Filibe’de Sultan Murat Hüdavendigar Camii, Karagöz Paşa Medresesi, Hünkar Hamamı, Şahabeddin Paşa Hamamı i; Kosova Priştine’de Sultan Murat Hüdavendigar Türbesi; Makedonya Üsküp’te Sultan Murat Camii, Kurşunlu Han , Manastır-Bitola, Pirlepe’de saat kulesi ; Yunanistan Kavala’da Mehmet Ali Paşa Medresesi ; Budapeşte’de Gül Baba Türbesi , Peç’te Kazım Paşa Camii gibi çeşitli örnekler günümüze kadar ulaşmıştır .

Ancak ne var ki, bu yapıların bazıları bakımsız ve ihmal edilmiş durumdadırlar Özellikle Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan gibi ülkelerdeki eserler, Eski Yugoslavya’da bulunanlara göre çok daha kötü durumdadır Türk kültür mirasının bir parçası olan bu önemli eserler, yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar İhmal ve bakımsızlığın yanı sıra yıkılmayan bazı önemli tarihi binaların farklı amaçlarla kullanılması, bilinçsiz bir şekilde tadilat çalışmalarında bulunulması, eserlerin ideolojik olarak tahrip edilmesi bu mimari yapıların tükenmesine yol açmaktadır

Macaristan’da Osmanlı’dan kalan en büyük mimari eser olan Gazi Kasım Paşa Camii şu anda kilise olarak kullanılıyor Caminin kubbesi, Hunyadi Yanoş heykeliyle yüz yüze Peç’in en kalabalık meydanına bakıyor

Macaristan’ın her yerinde Osmanlı’nın izlerine rastlamak mümkün İşte, Kanuni döneminde kuşatılmasına rağmen, kışın bastırması sebebiyle alınamayan, 1596 yılında III Mehmed tarafından fethedilen Eğri Kalesi’nden bir görünüm III Mehmed, bu zaferden dolayı, Osmanlı tarihinde “Eğri Fatihi” olarak anılır

Balkanlardaki Türk eserlerinden Bazıları:

ARNAVUTLUK

- Tiran: Kaplan Paşa Türbesi

Korça:Mirahor Camii ve Mirahor Türbesi

İşkodra: Buşatlı Mehmet Paşa Camii

Vlora: Muradiye Camii Berat: Bekârlar Camii

Elbasan: Çarşı Hamamı

BOSNA HERSEK

- Sarayevo: Ferhat Bey Camii Bursa Bedesteni

Travnik: Süleyman Paşa Camii

Banyaluka: Ferhat Bey Camii

Mostar: Saruca İbrahim Paşa Camii

Kladanj: Hacı Bali Bey Camii

Odzak: Çarşı Camii

Visoko: Tekke Tuzla: Cami

BULGARİSTAN

- Filibe(Plovdiv): Perşembe Pazarı Camii

Razgrad: İbrahim Paşa Camii

Köstendil: Fatih Camii

Provadija: Abdulaziz Camii

Selvievo: Malkoç Bey Türbesi

Karlovo: Karlı İli Mehmed Bey Camii

HIRVATİSTAN

- Zadar: Valpovo Han

Dırniş: Cami

Osijek: Kaleiçi Mustafa Paşa Camii

KARADAĞ

- Podgoriça: Hasan Ağa Camii ve Türbesi

Bar: Starigrad Camii minaresi

Çetinje: Türk Konsolosluğu binası

KOSOVA

- Priştine: Yaşar Paşa Camii

Prizren: Gazi Mehmed Paşa Hamamı Prizren Kalesi,Prizren Rüştiyesi

Cakova: Büyük Tekke

MACARİSTAN

- Eger: Valide Sultan Hamamı

Peç: İdriz Baba Türbesi Yakovalı Hasan Paşa Camii

Zigetvar: Kanuni Sultan Süleyman Camii Erd Camii

MAKEDONYA

- Ustrumca: Banitsa Köyü Camii Hünkâr Camii

İştip: Hüsamettin Bey Camii

Pirlepe: Çarşı Camii

Manastır: Haydar Kadı Camii İshakiye Camii

Radoviş: Cami minaresi

Pirlepe: Çarşı Camii

Debre: Fatih Camii

ROMANYA

- Köstence: Hünkar Camii

Hırşova: Sultan Mahmut Camii

İshakça: Mahmut Yazıcı Camii

SIRBİSTAN

- Belgrad: Şeyh Mustafa Paşa Türbesi

Niş: İslam Ağa Camii Novi

Pazar: Altın Âlem Camii İsa Bey Hamamı

 Tarihi Kentler Birliğine üye Belediyelerin oluşturduğu bu gezinin en güzel ayağı Tarihi dokusu ile Ruscuk oldu 178.000 Kişilik Ruscuk Şehrinde Tarih ve doğa Muhteşem .

Ruscuk Kısaca Bulgaristan'da Tuna Nehri kıyısında bulunan bir şehirdir. Tuna nehrinden yaklaşık 20 metre yükseklikteki düzlükte kuruludur. 178.000 nüfusuyla Bulgaristan'ın 5. büyük şehridir.
Güneyinde, Şumnu yolu üzerinde bir tepe mevcuttur. Tuna'nın karşı kıyısında (Romanya'da) Osmanlıların Yergöğü dedikleri Giurgiu şehri vardır.Ruscuk Osmanlı için çok önem arz etmekte idi. 

Tarihi Kentler Birliği Üyesi Belediyelerin Belediye Başkanları Perşembe günü İncelemelerini tamamlayarak Türkiye'ye dönmüş olacak.