BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU TRABZON BOTANİK'İ DÜNYAYA TANITTI
Haber : Ömer Altıntaş / Melek çakır   www.trabzonhaber24.com 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TRT Haber’de canlı olarak yayınlanan ‘Gündem’ adlı programa katılarak Çamoba’da 103 dönüm alanda yapımı devam eden Trabzon Botanik’i tüm dünyaya tanıttı. 
Trabzon Botanik’in yapım çalışmalarının olduğu alanda TRT muhabiri Halil Aksoy’un sorularını yanıtlayan Başkan Gümrükçüoğlu tamamlandığında önemli turizm merkezlerinden biri olacak Trabzon Botanik’in ses getirecek büyük bir yaşam alanı olacağını kaydetti.
Başkan Gümrükçüoğlu Trabzon Botanik’in yapıldığı alanın 30 yıldan beri Belediyeye kazandırılması için uğraş verildiğini kaydederek, “Bizim çalışma dönemimiz sırasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat tensipleriyle birlikte buranın Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi sağladı. Bu tahsisin sonucunda bütün üniversite öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odalarıyla birlikte 103 bin metre kare alanı içeren bu bölgede hazırladığımız projeyi ihale ettik ve yüklenici firmaya 5 Ocak 2015’te yer teslimini yaptık. Cennet köşesi bu bölge 540’ı aslında endemik olan yani diğer bölgelerde hiç ama hiç bulunmayan iki bin üç yüz elli tür bitki bulunduran bir bölge. Otuz yıldır talep edilen bölge bir askeri eğitim alanı olarak kullanılıyordu. İşte bu tahsisin sonrasında tabi ki silahlı kuvvetlerimize de burada teşekkürlerimizi ifade etmemiz lazım. Onların da yeni yer temini sonrasında tüm Trabzon’a tüm ülkeye kazandırılması mümkün oldu” ifadelerini kullandı.
Dünyada şehirlerin ülkelerini temsil eder duruma geldiklerini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Mesela bir Gürcistan Batum Botanik ile anılıyor. Singapur uluslararası ölçekte botanik parkıyla anılıyor. Avrupa’da Viyana, Londra, Göteborg gibi şehirlerin hepsinde bu öne çıkar. Güzel doğal, tabiat alanların olduğu dünyamızda Trabzon Botanik hakikaten ses getirecek bir büyük yaşam alanı, bir büyük eğitim alanı, bir büyük dinlenme alanı olarak tüm Karadeniz Bölgesine ve bütün Türkiye’ye dünya turizmine kazandırılmış olacak. Bunun sevincini yaşamaktayız. “şeklinde konuştu. 
Trabzon Botanik çok geniş bir proje.
Trabzon Botanik’in çok geniş bir proje olduğunun altını çizen Başkan Gümrükçüoğlu, “Burada geçmişe çok saygılı kalmaya gayret ettik. 22 kadar binamız var. Bunların bir kısmı tatbikatlarda kullanılan eğitim alanları. Bu binaların içinde bitki müzeleri, bitki yetiştiriciliği, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ile birlikte ve diğer bölümleriyle bütün kamu kurum kuruluşlarının istifade edebileceği şekilde eğitim binalarını içeriyor. Çim bahçelerini içeriyor, su seralarını içeriyor, seyir teraslarını içeriyor, özelliklede çocuklar için Trabzon Botanik’in burada kurgulanmasını ve çocukların da doğayla buluşmasını, hatta bitki yetiştiriciliğini öğrenmelerini sağlayacak olan mekanlarıyla birlikte, bütün yapılarıyla, seyir teraslarıyla, göletleriyle, doğal şaleleriyle birlikte hem bilimsel eğitime, hem insanların bitki ve tabiat sevgisini kendilerine bir alışkanlık olarak kazandırılacak biçimde tasarlandı, projelendirildi ve çalışmaların yapımı sürdürülmekte.” ifadelerini kullandı.
Trabzon Botanik, şehrin turizmine önemli katkı sağlayacak
Trabzon’un dört bin yıllık tarihi bir kent olduğunu kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Hakikaten medeniyetlerin çok büyük eserler bıraktığı bir şehir. Önemli tarihi ve turistik yerler var. Ayasofya Camii, İskenderpaşa Camii, Gülbaharhatun Camii, Alacahan, Bedesten, Sümela Manastırı gibi tarihi eserleri ve doğal güzellikleri olan bir şehirde yaşıyoruz. Bunların yanında Trabzon Botanik şehrimizin marka değerine önemli bir katkı sağlayacak. Bir yaşam alanı, bir gezinti alanı, bir soluklanma alanı ve bir bilgi edinme alanı olarak botanik parklar her zaman şehirleri hatta ülkeleri tanıtabilmişlerdir. Biz de iddialıyız. Trabzon Botanik tüm Türkiye’yi tanıtan çok önemli bir yaşam alanı olacak, çok önemli gezinti alanı, çok önemli bir inceleme alanı olacak. Dolayısıyla turistlik turların tümünün güzergahlarına burayı yerleştirmiş bulunmaktayız. Hizmete açıldığı zaman az önce söylediğim değerleri izleyen tüm turistlik turlar mutlaka Trabzon Botanik’e en az yarım günlerini ayırmış olacaklar ve çok memnun olarak buradan ayrılmış olacaklarına eminim. ” dedi. 
Trabzon Botanik’in 2017 yılında tamamlanması planlanıyor
Trabzon Botanik’i 2017 yılında tamamlamayı planladıklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Zaten verilen süre itibariyle, gerek bizim mühendislerimiz, gerekse yüklenici firmanın mühendisleri, teknik elemanları çalışmalarını sürdürüyor. Tam yirmi dört ay sonra buranın tamamlanmış olacağını ifade ediyorum. Trabzon’a, tüm Doğu Karadeniz’e, Türkiye’ye ve tüm insanlığa şimdiden hayırlı olsun. Çok güzel bir marka değeri bütün dünyaya kazandırmış olacağız.” şeklinde sözlerini tamamladı