Doğu Karadeniz Bölgesi’ne 4 gün önce gezi amaçlı gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, tarihi Bilim Sanat Merkezi ve Atatürk Köşkü’nü gezdi. Bartholomeos, Sürmene ilçesine de geçerek, camiye dönüştürülen tarihi Cida Kilisesi’ni ziyaret etti.

Cuma gününden bu yana Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illerini gezen Fener Rum Patriği Bartholomeos, bugün de merkez Ortahisar ilçesi Hızırbey Mahallesi'nde bulunan Bilim Sanat Merkezi’ni, ardından Çamlık'ta bulunan Atatürk Köşkü’nü gezerek incelemelerde bulundu.

Atatürk Köşkü’nde gezerek yetkililerden bilgi alan Bartholomeos, daha sonra beraberindeki din adamlarıyla birlikte daha sonra Sürmene ilçesindeki Dirlik Köyü’nde bulunan ve camiye dönüştürülen tarihi Cida Klisesi’ni ziyaret etti.

Cami imamıyla bir süre sohbet eden Bartholomeos, camiye ait anı defterini iyi dileklerini yazarak imzaladı. Anı defterine Türkçe yazan Bartholomeos, daha sonra yazdıklarını okudu. Camiye gelerek Bartholomeos’u karşılayan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, ilçede restore edilmek istenilen tarihi yapılarla ilgili projeleri anlattı.

Anı defterine Allah’ın bir ve tek olduğunu yazan Bartholomeos, yazısında şu ifadeleri kullandı:


“Dirlik eski Cami’yi memnuniyetle ziyaret ettik. Dedelerimizin klise olarak kullandıkları binanın bugün ibadet yeri olarak kullanılması takdire şayandır. Yüce Allah birdir ve tekdir. Hepimiz de onun evlatlarıyız. Dirlik köyü halkına, imam kardeşimize, belediye başkanımıza iyi mesailer ve sıhhatli günler dileriz.”

Öte yandan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon’un önemli turizm merkezlerinden biri olan Uzungöl’ü gezdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon’da gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından beraberindeki din adamlarıyla birlikte Çaykara ilçesine gelerek buradaki Uzungöl’ü ziyaret etti.

Göl etrafında gezinen Bartholomeos, göl önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi. Turistlerin ilgi odağı olan Bartholomeos, bir çok turistle ayak üstü sohbet ederek, çocuklara hediyeler verdi.