Kaymakam Tezcan'dan Trabzon Ayakkabı Sanatı'ına Destek 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

 Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından Trabzon Ayakkabı Sanatı, Trabzon Ortahisar'da Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü Ayakkabı ve Saraciye Teknolojileri Bölümünde Yaşatılmaya çalışılıyor.

 Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından Ayakkabı İmalatı, Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü Ayakkabı ve Saraciye Teknolojileri bölümünde yaşatılmaya devam ediliyor.  

Deri ve Çivilerin kullanıldığı Ayakkabı İmalatı, 7 Eğitilebilir Engelli gencin hem sanat hemde iş sahibi yapılması için 3 usta öğretici 2 tanede usta'nın yardımları ile bugünün teknolojisine uygun farklı konseptlerde işlenerek yaşatılıyor. Ayakkabı Atölyesinin yaşaması için Araklı- Arsin Kaymakamı Adnan Tezcan'ın iki yıldır verdiği mücadele taktire şayan. 

Araklı Kaymakamı Adnan Tezcan ve  Eşi Araklı Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Tuğba Işıldak Tezcan yapılmakta olan Ayakkabıların kalite ve görselliği ile bire bir ilgilenmekte . 

Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve ASO  Müdürlüğü Ayakkabı ve Saraciye Teknolojileri Alan Şefi  Vural Aliyazıcı Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olduğunu söyledi.

ARAKLI-ARSİN KAYMAKAMI ADNAN TEZCAN 2 YILDIR AYAKKABI BÖLÜMÜNÜN AYAKTA KALMASINI SAĞLADI 

Aliyazıcı Araklı Kaymakamı ve  Arsin'ede 2 Aydır vekaleten Kaymakamlık yapmakta olan sayın Sayın Adnan Tezcan'ın değerli katkıları ile 2 yıldır kursumuzda ürettiğimiz kaliteli ve gerçek deriden yapılma Ayakkablarımız Araklı ve Arsin'deki Öğrencilerin ayaklarını ısıttı . Aliyazıcı Sayın Araklı Kaymakamı Adnan Tezcan ve Eşi Araklı Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Tuğba Işıldak Tezcan Hanımefendi hem üretim safhamızda hemde satış safhamızda bizlere müthiş katkı yaptı iki yıldır onların vermiş olduğu siparişleri ancak yetiştirmekteyiz onların sayesinde Eğitilebilir Zihinsel Engelli, Çocuklarımız hem meslek öğreniyorlar hemde Trabzon Ayakkabısı sanatı da yaşamış oluyor dedi. 

ARAKLI - ARSİN KAYMAKAMI ADNAN TEZCAN 

Araklı Kaymakamı Adnan Tezcan Kışa girerken bulduğum sponsorlarla 2 Yıldır Çocuklarımızın Bot İhtiyaçlarını karşıladık yazın okullar biterken de Yazın Giyebilecekleri Ayakkabı ihtiyaçlarını karşıladık . Tezcan Araklı ve Arsin'deki İhtiyaçlı Öğrencilerimiz ve Kuran Kursu Öğrencilerimiz ile diğer ilçelerdeki Öğrencilerimiz için verdiğimiz ayakkabı siparişleri hem toplum yararı hemde Sanatın kaybolmasını önlemiş oluyor. Tezcan Eşimle beraber Kalıp Çıkartanlar birlikte ayakkabı modelini çıkartarak hem yeni moda hemde sağlam Modern Trabzon El İşi Ayakkabı sanatını gündemde tuttular . Tezcan bu yıl sadece kışlık Ayakkabı Siparişimiz 650 Çift Henüz yazlık ayakkabılarımızı sipariş vermedik önce kışlık ayakkabılarımızı teslim alalım hemen akabinde Yazlık Ayakkabı sıparişimizide vereceğiz . Ayakkablar çok kaliteli ve deriden yapılmakta Dışarıda aynı ayakkabıya 500-600 isterlerken  biz burada 100-110 Liradan sıparış verdik dedi. 

Çivi ve telle yapıldığı için eserlerin görselliğinin yüksek olduğunu dile getiren ALİYAZICI, "Amacımız Ortahisar'da kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatı yaşatmak. Bunun için de hedefimiz Eğitilebilir Engelli Gençlerimize bu sanatı Öğretmek " ifadelerini kullandı.

Ayakkabı İmalatının göründüğü kadar zor olmadığını belirten Aliyazıcı, şöyle devam etti:

"Ayakkabı , Deri ve çivi ile yapılıyor. Önce kalıbımızı hazırlıyoruz, daha sonra desenimizi belirliyoruz, ardından da deriyi dikip çivilerimizi çakıyoruz. Çivilerimizi çaktıktan sonra da belli bir süre bunu bekletip bağçıklarını takarak kullanılmaya hazır hale getiriyoruz. Bu sanatı farklı konseptlerde, istediğimiz her ayakkabı modeline uygulayabiliyoruz.

"İlkokul çağından, 60-70 yaşına kadar herkes yapabilir"
Ayakkabı Sanatının sabır istediğini ifade eden Aliyazıcı, Yaş sınırımız yok. İlkokuldan başlayarak, 60 ile 70 yaşına kadar herkes bu işi yapabilir. Farklılık ve değişik bir sanatla uğraşmak isteyenler burada bulunuyor. ''Amacımız Gençlerimize uğraş ve El Becerisi kazandırıp topluma kazandırmak ''

Aliyazıcı El Emeği Göz Nuru Ayakkabı sanatına olan ilgi her geçen gün artmakta, bu durum bizleri mutlu ediyor. Yaklaşık 2 yıldır 13 kursiyerimizle üretim ve satış yapıyoruz. Bu süreçte güzel yol aldık. Gerek Alacahan'ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, gerekse yöre halkımız inanılmaz ilgi gösteriyor. Yoğun talep alıyoruz. Özellikle yurt dışında katıldığımız festivallerde çok güzel satışlar yaptık. Bu sayede Osmanlı sanatını yaşatıyoruz hem de Eğitilebilir Zihinsel Engelli Gençlerimiz ürettikleri ürünlerden gelir elde edebiliyor. Bu durumdan son derece mutluyuz."diye konuştu.

Yurt içinde de satışlarının sürdüğünü bildiren Vural Aliyazıcı, "Güzel çalışmalar yapıyoruz. Bu da satışlarımızı etkiyor. Farklılık arayan herkesi bekliyoruz. Osmanlı sanatını yaşatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.