Alper Kanca Avrupa Dövmeciler Birliği Başkanı 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com  

Avrupa Dövmeciler Birliği’nin bu sene Torino’da yapılan Genel Kurulunda, Türk dövme sektörünün lider firmalarından, KTÜ Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulunun kurucuları KANCA Dövme Çelik A.Ş.’nin Genel Müdürü Trabzon Sürmeneli Alper Kanca, Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE) Başkanlık görevine seçildi.
Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE), dünyanın önde gelen otomotiv markaları başta olmak üzere makine, savunma, enerji sektörlerinin üretimlerinde vazgeçilmez ve büyük önem taşıyan dövme parçaları üreticilerini aynı çatı altında toplayan Avrupa”nın tanınmış ve etkin bir meslek örgütüdür. Türkiye, 2000 yılından sonra gözlemci olarak faaliyetlerine katıldığı Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE)' ne 2006 senesinde Dövme Sanayicileri Derneği (DÖVSADER) ile resmen üye oldu. 
2010 yılına gelindiğinde ise, Türk dövme sanayisi, iş hacmi, bilgi birikimi, teknolojisi ve Avrupa'ya olan ihracatı sayesinde EUROFORGE derneği içinde saygın bir yer edindi. Bunun bir göstergesi olarak da, 2010 yılında Brüksel'de yapılan Genel Kurulunda Alper Kanca, Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE)'nin Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti. Alper KANCA 7 Ekim de yapılan Genel Kurul da ise katılan tüm üyelerin oybirliği ile Başkanlık görevine seçildi.
Böylece Dövme Sektöründe Avrupa'daki tek federasyon olan Euroforge’da ilk defa bir Türk sanayicisi bu derece üst bir görev üstlenmiş oldu. Avrupa'nın saygın meslek kuruluşlarından birinde bir Türk’ün böylesi önemli bir göreve gelmesinin önemli olduğunu belirten Alper KANCA şunları belirtti; “Eskiden Avrupa'daki meslek örgütlerine üye olmak istediğimizde bile sorunlar çıkartıyorlardı, bahane arıyorlardı. Hiç bir şey bulamasalar “ Derneğinizin merkezi İstanbul'un hangi tarafında? Asya tarafında ise sizi üyeliğe alamayız “ diyorlardı. Özellikle de Türkiye algısının bozulduğu, gerek siyaset gerekse iş dünyasında Türkiye ye yönelik endişelerin ortaya çıktığı bir dönemde, Avrupa'nın değişik ülkelerinden meslektaşlarımızın ısrarla beni başkanlık için önermelerini, ittifakla aday göstermelerini önemsiyorum. Türk Sanayicileri olarak işkolumuzdaki en iyi firmaların bulunduğu Avrupalı bir meslek örgütünde kendimizi kanıtlamış, kabul ettirmiş olmanın gururunu yaşıyorum Bu sadece benim şahsi olarak başarım değil, aynı zamanda Avrupalı iş ortaklarımızın Türk Sanayiine duydukları güvenin ve saygının da bir işaretidir. Türkiye'nin doğru şekilde tanıtılması, uğradığı haksızlıkların anlatılması için daha fazla İş insanının Avrupa'daki derneklerde, federasyonlarda görev almasını önemli görüyorum. Türkiye algısını düzeltmek, hak ettiği yere getirmek sadece Siyasetçilerin görevi değildir. Daha fazla sanayicinin, iş dünyası temsilcisinin de benzer görevler almasını diliyorum.
Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE) kısa tarihçe:
II. Dünya savaşı sonrasında, 1953 yılında, Alman, İngiliz ve Fransız dövme sanayici dernekleri İskoçya'da bir araya gelerek, Avrupa çatısı altında daha kapsamlı bir dernek kurmak için alt yapı çalışmalarına başladılar. Zaman içerisinde olgunlaşan bu girişim, Avrupa ülke derneklerinin, 9 Kasım 1961 tarihinde Paris'te temeli atılan Avrupa Dövmeciler Birliği, EUROFORGE çatısı altında buluşmalarıyla resmiyet kazandı. Zaman içerisinde diğer Avrupa ülke derneklerinin de katılımıyla büyüyen EUROFORGE, 2000 yılında yeni bir yapı ile tüm Avrupa'yı kapsayan, dövme teknolojisinin her türünü içinde barındıran, otomotivden havacılığa, iş makinelerinden madenciliğe kadar birçok alanda etkin bir konuma geldi. Bugün, EUROFORGE; Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa'nın en gelişmiş on bir ülkesindeki 350'den fazla dövme sanayici üyesi ile, yaklaşık 80.000 çalışanı, 6 milyon ton dövme hacmini ve yaklaşık 15 milyar Avro'luk iş hacmini temsil etmektedir. Dövme sanayisini her alanda geliştirme amacını taşıyan EUROFORGE, uluslar arası dövme sektörü ağının genişletilmesi, ana sanayi ile çelikçiler arasında kalan dövme sanayici üyeleri için adil rekabet koşullarının oluşturulması ve devamının sağlanması, çevre çalışmaları, istatistiki bilgilerin sağlanması, sektör sorunlarının dile getirilmesi gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.
Alper KANCA Kimdir?
1963 Trabzon-Sürmene doğumlu, Orta ve Lise tahsilini İstanbul-Çavuşoğlu Kolejinde, İşletme lisans ve Yüksek Lisansını Viyana İktisat Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 
1991-2007 Yılları arasında aile şirketi Kanca Dövme Çelik AŞ.’de muhtelif sorumluluklar aldıktan sonra, 2008 yılından itibaren Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 
Yurt içinde ve yurt dışında birçok mesleki kuruluşlarda üyelikleri vardır. Dövmeciler Derneğinde (Dövsader) Yönetim Kurulunda yer almaktadır. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Otomotiv Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği dışında, Üyesidir. Ayrıca TAYSAD Organize Sanayi Bölgesinin ( TOSB ) Başkan vekili ve Yönetim Kurulu Üyesidir. 
Alper KANCA Mart 2016’dan itibaren Türk Otomotiv Tedarik Sanayinin tek temsilcisi olan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nde (TAYSAD) Başkanlık görevini de yürütmektedir. Evli, iki çocuk babası olan Kanca, Almanca ve İngilizce bilmektedir.