Vaka sayıları ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, Kovid-19 tanısı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi, önlemler ele alındı ve veriler doğrultusunda girilecek normalleşme süreci görüşüldü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans aracılığıyla katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenliyor.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Türkiye'miz koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Dünyada salgının hızı kesilmiş değil. Türkiye'de ise vaka 4 haftada zirveye ulaştı ve düşüşe geçti. İyileşen hasta sayısı ile toplam vaka sayısı arasındaki fark azalıyor, salgını kontrol altına aldık. Sonuçlar, tanı ve tedavideki başarı, salgını kontrol altına aldığımızın kanıtlarıdır. 

Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalarımızda bazı değişikliklere gidebiliriz. Altını çizerek söylüyorum ki koronavirüsle mücadelenin ikinci döneminin ilk günlerindeyiz. Tedbir çok önemli.  Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Evimiz virüse karşı en güvenli ortam olmaya devam etmektedir.

İşimizi düzene koyma isteği duyuyoruz, bayramda büyüklerimizin ellerinden öpebilmek istiyoruz. Küçük mutluluklar bile şu anki hayatımıza renk getirecek.

Başlayan yeni dönem bildiğimiz anlamda tipik bir normalleşme dönemi değildir, kısıtların biraz esnediği bir dönemdir. Yeni dönem tedbirlerle özlemlerin sentezidir, başlayan günler 11 Mart’tan gösterdiğimiz çabanın şimdiki ödülüdür ama bu ödül büyük ödül değildir.

Risk devam etmektedir, kontrolün kaybı ikinci bir dalganın davetçisi olacaktır, bunu birçok ülkede gördük. Türkiye’de salgın kontrol altına alınmıştır, Mayıs ayına kıyasla Haziran’a ilişkin öngörülerimiz daha somuttur ama tekrar söylemek istiyorum koronavirüs tehdidi ortadan kalkmış değildir.

2020 öncesi anlamında normal hayata dönüş fikri bütün dünyada yanlış bulunmaktadır, bugüne kadar her ne kadar normale dönüş ifadesi yer yer kullanılsa da biz buna yeni hayatın normallerini oluşturmak diyoruz. Tüm yeni gelişmelere esas teşkil edecek ana fikir de budur, yeni normal için büyük bir motivasyon ve sağduyu ortaya koymalıyız.

Salgın hastalık karşısındaki kazanımlarımızı korumalıyız.

'KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT'

Önümüzdeki günlerde evlerimizden daha sık dışarı çıkacağız, virüse karşı mücadelede bu yeni durumun kuralları tedbirleri olmalıdır ‘kontrollü sosyal hayat’ bunların bir özetidir.

Yeni yaşam biçimidir, özgür ama tedbirli bir hayat tarzına geçiyoruz. Kuaföre gidebileceğiz ama önce orada tedbirlerin alınıp alınmadığına bakacağız.

İki temel kural var, birincisi dışarı çıkmamız gerekiyorsa mutlaka maske kullanacağız, ikincisi sosyal mesafeyi dikkatli bir şekilde koruyacağız.


Bütün insanlık salgına karşı zorunlu olarak benzer bir hayat yaşamaktadır, sağlık ordumuz olarak bu süreçte test kapasitemizi düşürmeyeceğiz arttıracağız. Her yeni vakada filyasyon yöntemini titizlikle uygulayacağız. Toplu mekanlarda düzenli taramalar yapacağız, eskisinden daha fazla dikkatli olacağız. Sizlerden de aynı şeyi bekliyoruz, hedefimiz yeni hasta sayısının yeni vefat sayısının sıfır olduğu bir tablo.

MASKE UYGULAMASI

Şu ana kadar dağıtım yapılan maske sayısı 160 milyondur, bu yeni dönemde ihtiyacı daha fazla olabilecek vatandaşımız olacak. Kısıtlı serbestliğin olduğu dönemde ihtiyaç daha fazla olacak bu ihtiyacı gidermek anlamında yüksek bir fiyat olmamak kaydıyla bir fiyat belirlenecek.

Zannediyorum yarın ya da Cuma günü itibariyle Ticaret Bakanlığımızın bu konu ile ilgili bir açıklaması olmuş olacak.

FFP maskeleri daha çok sağlık çalışanlarının kullanmak üzere olduğu bir maske ve biz bunları reçeteye bağladık.

TFF 

Bilim Kurulu'nda görüşülen TFF kararıyla ilgili herhangi bir görüşmemiz olmadı bugün. Özellikle futbol hassas bir konu. Geniş kitleleri ilgilendiren bir alan. Burada kararı vermesi gereken federasyonun olduğunun altını çizmiştim. Federasyonun özgür iradesiyle kendi kararını verebileceğini söylemiştim. Biz şu dönemde federasyonun bir sağlık kurulu olduğunu biliyoruz. Kendilerinin bir çalışması olduğunu da biliyoruz. Özgür kendi iradeleriyle federasyon zaten verdi. Bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur. 

AVM’LERİN AÇILMASI

Bilim Kurulu ya da bakanlığın ya da hükümetimizin AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir kararı olmamıştır. İşletmelerin kapatılmasıyla ilgili kararı olmuştur. AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir karar olmadı. Açılmasıyla için de bir kararına gelmesi gerekmiyordu, zaten açıktı. İşletmelerin kendisi bunu sürdürmedi. AVM'leri kendileri kapatmıştı. Şu süreçte kuaför, berberler açılmış oldu. Esaslar yayınlanıyor olacak. Giyim evleri ve zücaciyelerin açılmasıyla ilgili de rehber yayınlanacak. Restoranlar, kafeler, lokantalar AVM'leri işletmeleri açıyor olsalar da bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek.

YKS VE LGS


YKS ve LGS kararı hükümetimizin bir kararıdır. Bu alınan karar da zaten açıklandı. Bundan sonraki süreçte bu imtihanların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili Bilim Kurulu’na konu gelmiş olacak. Bilim Kurulu’nun önerisi ile sınavların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bildirmiş olacağız.