OPR.DR.AYHAN ÇAĞILCI'NIN KALEMİNDEN - ''YAS (AĞLAMA) ODASI'' 
www.trabzonhaber24.com Haber Servisi 

Trabzon Kanuni Eğitim AraştırmanHastanesi Genel Cerrahı Opr.Dr.Ayhan Çağılcı Hocamısın kaleminden virgülüne dokunmadan aktrıyoruz...

Sevgili dostlarım,güzel gúnler,huzurlu haftalar,mutlu yıllar derken,yıllar geçer,hastalıklar yavaş yavaş kendini gôstermeye başlar.Çaresi olan hastalıklar tedavisi olan hastalıklar,sürekli ilaç kullanılması gereken hastalıklar,ameliyatla düzelen hastalıklar,ek tedavi gerektren hastalıklar,nadir görúlen hastalıklar,kanser,kalp hastalığı,şeker hastalığı,psikolojik hastalíklar,kazalar,travmalar,yaşlılık ve ekleri, daha neler neler.
Ve sonuçta muayene,tahlil,tetkik derken,doktor úmitsiz konuşmaya başlar.Olasılıklardan bahseder.RİSKLİ der.Hasta psikolojisi,her ne kadar iman etmişsek de ,DOĞDUĞUMUZA İNANDIK,ÖLÜME İNANDIK İMAN ETTİK desek de ,sıranın bize geldiği ,yavaş yavaş,ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR ,misali ölumün yaklaştığına inanmaz.

,EY ALLAHIM NEDEN BEN,EY ALLAHIM DAHA ERKEN DEĞİL Mİ,DAHA BENİM KÜÇÜK COCUKLARIM VAR,DAHA HAYATÍMI BİLE YAŞAMADIM,ŞİMDİ NE OLACAK,BAŞKA BİR ÇÖZÜM YOK MU,BU HASTALIKDAN EN İYİ KİM ANLAR,NE GEREKİRSE YAPARÍM, gibi dúşünce ve duygu fırtınası,içe kapanma,dost ve arkadaşların seni görmemesı için yanlızlığa sürükleniş,acı ve ízdıraplar,rahat bir nefes almak ,ağrısíz bir dakika geçirmek için çabalar.Doktor başlangıç da daha çok uğrarken,sonraki saatler de morfin benzeri ilaçlar ile uyutma,ağrı kesme ve yoğun bakım günleri veya serviste yakın aile,eş ,çocuk, kardes ,ana baba ve evlatlarla

GEÇMEK BİLMEYEN İFADESİ İMKANSIZ,ACILI RUH HALİNİN TÜM VÜCUT POSTÜRÜNE VE  GÕZLERE YANSIMASI.
ÕLÚMÚ DAĞLAR TAŞLAR KABUL ETMEMİŞ,ALLAH U TAALA ÖLÚMÚ İNSANOĞLUNA VERMİŞ,BİLİNC AKIL VE ŞUUR İLE BİRLİKTE.
Õlúm genelde gúnlük hayatta hiç akla getirilmez.Koştumaca,iş,aile,hayat múcadelesi,...Kimi guzel bir hayat,kimi çileli,kimi kõtúlúk yaparak,hak yiyip,harami misali bir hayat sürerken,kimisi de iyi ameller işleyip,sabírlı olarak hakkın yolunda bir hayat súrmúştúr.Çok seveni vardír.Yakínları gõzünún içine bakar,inanamaz,inanmak istemez, O ' na sıra geldiğine.Doktor bilgi vermiştir,zaman yaklaşmış suur yavaş yavaş kapanmaya,solunum sıklaşmaya ve derinleşmeye başlamış ,gõzler gökyüzúne sabit kıpırdamadan bakmaya başlamış, díş uyarılar,Anne anne ,seslerini,oğlum oğlum seslerini ,kardeşim seslerini duymaz olmuştur
RUH YAVAŞ YAVAŞ İADE EDİLMEKTEDİR GELDİĞİ YERE,BEDEN ARTIK TAMAMLAMIŞTIR FANİ DÚNYADAKİ SÚRECİNİ. BU SAHNEYE CAN DAYANMAZ.
Nihayet yavaş yavaş solunum,bir iki derin nefes alır veya almaz,yûzeyleşir ve durur ,kalp durur Õlüm gelmiştir artık.
Sevgili dostlarım, 27 yılda gõrdüklerim ve ozlenimlerime,geçenlerde ameliyat ettiğim bir hastam,TUZ,BİBER EKTİ.Ameliyatı lokalle yapıyordum.Çocugu tıp fakúltesi 3. sínıf õğrencisi.Büyük oğlumla liseden arkadaş.Samimi bir hanımefendi.

1 HAFTA ÖNCE ABLASI HASTANEMİZ BÕBREK KANSERİNDEN ÕLMÜŞ. Hocam ,dedi,NEDEN HASTANELERDE "AĞLAMA ODASI""YOK
.Benim ablam õldú.Ağlamak istiyorum ,etrafımda diğer hasta sahipleri,ağlayamıyorum. Hasta yakını diyor ki

,KARDEŞİM ÕLMÚŞ AĞLAMAK İÇİN ODA YOK.Haklı.Batıda " YAS ODASI " var.
Yas danısmanı var.ve din görevlisi var.Õlúmü doktor tarafından yakın olduğu bildirilen hasta yakınlarína doktor tıbbı bilgi verdikten sonra ,psikolag YAS DANIŞMANI ve DİN GÕREVLİSİ YAS ODASÍNDA ÕLÜM ÕNCESİ BİLGO VERİYOR.ÕLÚM SONRASÍ AĞLAMAK İSTEYEN YAS ODASÍNDA,İSTER AĞLÍYOR,İSTER ÇÍĞLIK ATIYOR,İSYER PERİŞANLIĞINÍ YAŞIYOR.
PEKİİ BİZDE NE OLUYOR;HASTASI ÕLEN 
HASTA SAHİPLERİ AĞLARSA,BAĞIRIRSA GÜVENLİK ÇAĞRILIP BAHÇEYE ÇIKARILIYOR.
Kavgalar da genelde o sırada oluyor,hazırlıksız psikolojik duruma baskı isyan getiriyor.
HASTANELERİMİZ DE BU EKSİKLİĞİN DE
YETKİLİLERCE BİR AN ÕNCE FARKEDİLİP GİDERİLMESİ DİLEĞİMLE,herkese mutlu sağlıklı yarınlar dilerim