“Ölmeden Önce Değil,Olmadan Önce Doktara Gidin”

Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahı Operatör Doktor Ayhan Çağılcı ;Olmadan önce;
    Sevgili dostlarım;
     Çalışmak  ustalığı, ustalık bilgeliği,bilgelik hakimiyeti  getirir.Bu hakimiyet hayata bakışını  değiştiri ,bilge kişinin.Farklı bakar,farklı görür farklı yorumlarsın.Farklı seyleri seversinfarklı şeylerdenhaz alırsın..Bu felsefe çoğu zaman  aşırı yorgunluk versede bana zihinsel ve fiziksel açıdan,başardığmıı gormek en büyük mutluluktur benim için.Ancak çalısıp uğrasıp.basarisız olduğum hastalarim yok mu.Var  elbet.Bu da beni sonsuz ,derin bir üzüntüye sokar.İşime devam ederim,, aynı yoğunluk devam eder ama ben kendimi bilir öyle yaşarım.Yıllar geçse de asla unutulmayacak  derin yaralar açar ,taa derinlerde yüreğimin.
      Bir cerrah için en büyük üzüntü hastasını kaybetmesidir.İste bu noktadan sonra kurgulanmış din teselli eder bizleri.
     Dün acil bir hastayı ameliyat aldık
   Kadının çok sayıda çocuğu var.Biri tıp fakültesi nde sağlıkcı,ikisi öğretmen olmak üzere ,Diğerleriyle henüz tanişmadım, Tanışırız gün be gün..Hasta hastanede yaşam mücadelesi verdiği sürece.
     Hasta bilinen 79 yaşında,bence daha da fazla.Kocasıyla yaşıyor "köroglu ayvaz "misali kendi ihtiyaçlarını kendisi görüyor,derdi olmadan pek kimseye söylemiyor diyor oglu.Oğlunun şu cümlesi aklıma takıldı,ameliyattan sonra konuşurken.
    "Annem ölmeden önce doktora gider."
    Aslinda dediği doğru, çünkü hastayı acile getirdiklerinde nefesi durmak üzere idi.Acil ekibi hemen hastayı solunum cihazına bağladı.Hastayı o şekilde ameliyata aldık.
    Rektum kanseri,kalın barsak delinmesi,en az 2 günlük vak'a.
    Karını 25 litre serum ile yıkadiktan.sonra, yeniden ameliyata başladık herşeyi değiştirerek ve kanseri çıkardık,şimdi solunum cihazına bağlı hayat mücadelesi veriyor.Boyle bir hastam yaşamıştı.Sifa ile taburcu olmuştu,5 yıl kadar önce.80 yaşında,Çaykaralı.
   Olması gereken ne ,kitapta yazan yani;
    50 yaşından sonra en az 5 yılda 1 kolonoskopi , gastroskopi.40 yaşında mamografi ve jinekolojik muayene.Yılda bir rutin tahliller.Vucudunuzda olmaması gereken bir akıntı veya şişlik farkettim Özde geciktirmeden doktora başvurun.İnanin o hastalıktan erkenden kurtulmak,o hastalığı ötelemekden çok daha mutlu edecektir sizi ve sevdiklerinizin.
     Bir başka yapılmasıı gereken,; karın ağrısı kas ağrısı gibi ağrı kesicilerle tedavi edilmez, mutlaka ilaç almadan önce doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
    Ölmeden önce değil "olmadan önce"doktora gidin.
    Saygılarımla.