Dr.Ayhan Çağılcı'dan Rekor ,Bir Yılda 600 Hastayı Ameliyat etti 
Haber : Ömer Altıntaş   www.trabzonhaber24.com

 Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrah Olan Opr.Dr.Ayhan Çağılcı bir rekora daha imza attı. Geçmişinde Sürmene -Devlet Hastanesi Başhekimliği'de olan Genel Cerrah Bölgenin aranılan Cerrahı olma özelliğine sahip . Bölgede ismi bilinen doktorların başında gelmekte .Yaptığı önemli ameliyatlarla başarısı sürekli gündem olan Dr.Çağılcı yeni bir rekorla yine Karadeniz Bölgesinin Şampiyonu oldu. İşte Rekorların sahibi Opr.Dr.Ayhan Çağılcı'nın kendi ağzından yıllık 600 Hastalık Hemoroid Ameliyat Rekoru . 

OPR.DOKTOR AYHAN ÇAĞILCI 
Kanamalı Hemoroidde Hemoff uygulamasındaki 1 yıllık tecrübem ve diğer tedavi kombinasyonları;
Bazı meslektaşlarım Hemoff ile ilgili tecrübelerimi soruyor.
Ben 1 yıldır Hemoff kullanıyorum.30 vakam oldu.Bir yılda 600 hemoroid müdahalesi yapıyorum.Yani % 5 e tekabül ediyorAncak referansla geldiklerini de bildirmek isterim..Baslangıcta dünya literatüründe de pek kullanım sonuçları yayınlanmadığından ben de acemilik çektim.Şimdi kullanım endikasyonlarım ve ilacın hazırlanışını zaman içinde oturttum..İlk 2016 Haziran'da yazdığım yazı da da görüleceği üzere ilacın kanayan hemoroid pakesini söndürmesi beni etkiledi.
Endikasyonlarım;
1.Şiddetli hemoroid kanamaları(kan nakli gerektiren)
2.Band ligatötün uygun olmadığı dentat Linea bölgesi kanamalar. Anterior preprostatik kanamalar
3 .Anestezi konsültasyonunda ancak lokal anestezi ile opere olabilecek hastalar.ASA 3 ve ASA 4 hastalar
4.Mide ,meme,prostat, Akciğer kanseri nedeniyle kemoterapi,radyoterapi almış,genel ve spinal anestezi ile cerrahi hemoroidektomiyi kaldıramayacak,genel durumu bozuk hemoroidal kanaması olan hastalar.
5.pelvik radyoterapi almış kanamalı hemoroidlerde pakeye Hemoff+ internal sfinktere Botox 100 ünite ile şimik sfinkterotomi yapıyorum.
6.Coumadin,coraspin,ecoprin gibi kan sulandırıcı kullanan akut hemoroidal kanaması olan hastalar.
İlacın hazırlanışı; Botox izotonik (2 CC)ile sulandırırken, Hemoff 'u %5 dextroz 3 CC ile sulandırıyorum ,( İzotonik ile kristalleşiyor )ve 5 CC lik enjektör iğnesi ile Hemoff u çektikten sonra 3 CC de %5 dextroz çekiyorum, enjektör de karıştırıyorum sonra enjektör ucunu PPD ucu ile değiştiriyorum.Anal bölgeyi Emla krem +%2 aritmal ile lokal anestezi yaptïktan sonra(kan sulandırıcı kullanıyorsa sadece Emla) Plastik anoskop ile kanayan hemoroid pakesini tesbit edip Hemofu kanayan hemoroid pakesinin içine enjekte ediyorum.Genelde 2 cc yetiyor.Kalanı diğer pakelere uyguluyorum. Aetoxysklerol uygulamasının aksine beklemiyorum ,(aetoxysclerol de 10 sn bekliyorum).enjektörü hemen geri çekiyorum..İkinci kez enjeksiyon yapacaksam(başka pake) PPD ucunu mutlaka değiştiriyorum. Çünkü İlac ppd ucunda donuyor ve aynı şekilde anoskopu da hemen siliyorum yoksa anoskopu atmak zorunda kalırsınız, donarak anoskopa yapışıyor ve çïkmıyor.Hemoff uygulamasında Lokal anestezik olarak Emla krem kullanıyorum.Yetmezse %2 aritmal yarım ampul intersfinkterik- uyguluyorum.(kan sulandırıcı almıyorsa)
Aetoxysclerol %3 lük ,band ligasyonun distaline uygularken, Hemoff u tek başına kanayan pakenin içine enjekte ediyorum.Aetoxysclerolu binlerce kutu kullandım ancak tek başına kanamalı hemoroidlerde etkili olduğunu görmedim, İnfrared koagülasyon da 15 yıldır kullanıyorum ve Band +skleroterapi zeminine uyguluyorum. Band 10 günde zeminini düzeltirken İnfrared fibrozis ile mukozayı yastığa zımbalıyor bu da zaman gerektiriyor Hemoroidde .Lazer uygulaması nekroz yaptığından kanayan pakeye etkili olabilir ancak genelde High ligasyonband birlikte kullanıldığından lokal hastada uygulama zorluğu ve ayrıca kan sulandırıcı kullanan hastada ayrı bir kanama sebebi olabilir. .Aetosklerolü ,High ligasyon veya band ligasyonun distaline uyguluyorumAncak Kan sulandirici alan genel durumu bozuk hastada uygulamak hastayı riske atar Çünkü yaptığın müdahale de kanama sebebi olabilir.Oysa Hemoff tek başına çok etkili ve henüz ikinci kez müdahale gereken hastam olmadı.Ancak anal fissür+kanamalı hemoroid olan bir hastam ı ikinci kez fissürektomi için opere etmek zorunda kaldım.Kanama kesti ama sancı ve sızısı devam etti.4 ayda ancak iyileşti.İlk kullanımlarında dışı ve Hemoff u sulandırmamıştım.2.5 ay sonra Hemoff pake ile bütün olarak düştü.Takip süresince GTN merhem kullandırdım.Stentli ecoprin kullanan hasta idi.Yine kanamalı bir Hemoroidde Hemoff kanamayı durdurdu ancak hastada yine Kr anal fissür ek olarak mevcuttur.LİS yaptığım bu hastaya Postop GTN krem de verdim.İBS hastasıydı.Hastayı maalesef memnun edemedim.Kolonoskopi ve reoperasyonu reddetti.Baska doktora gitmek için ameliyat ve patoloji raporlarını aldı.O hastaya fissürektomi de yapmıştım.Şunu düşünüyorum Hemoff intrarektat kütle etkisi yaparak intrarektat basıncın azalmasını engelliyor .O nedenle Kr.Anal fissür+ kanamalı hemoroid vakalarında yukarıdaki endikasyon kriterleri yoksa tercih edilmemeli.Zaten ben de anal fissür+hemoroid vakalarında ;LİS+FİSSÜREKTOMİ+ANOPLASTİ ,internal hemoroidlerde de band ligasyonun+skleroterapi +zemine distaline 3 atış İnfrared koagülasyon.Ben buna BİS+LİS YÖNTEMİ diyorum ve 5 yïldır başarı ile kullanıyorum. 

Yine desending kanamalı hemoroidlerde ligasür hemoroidektomi ve zemin tamiri 4/o vichril ile yapïyorum.Eğer Anal fissürüde varsa LİS+FİSSÜREKTOMİ sonrası sağ posterolateral hemoroid pakesini flep şeklinde serbestleştirip fissürektomi zeminine rotasyon flep yapıp 4/0 vichril ile anokutaneal hatta tesbit ediyorum.Böylece hastanın ameliyat sonrası defekasyonda acısı çok az oluyor .Buna da Kr. Anal fissür +desending hemoroid seçkin vakalarda 20 civarında yaptım.PAKE FLEBİ diyorum.Yine Graid 4 hemoroidlerde uyguladiğım ligasür hemoroidektomi+zemin tamiri sonrası seçici vakalarda Botox uyguluyorum böylece ameliyat sonrası spazm ve ağrı daha az oluyor.Hemen her hastaya Postop dönemde GTN+Hametan+Stafin krem kombinasyonu en az 3 hafta günde 3 kez öneriyorum,sıcak su duş durulama sonrası.Oturma banyoları ışık artık 10 yïldır onermiyorum, çünkü İYE riski bulaş nedeniyle yüksek.Ayrıca postop 8 saatten itibaren ilk 10 gün daflon2*2 öneriyorum ve laksatif lüzum hali öneriyorum.Ornisid Forte 2*1 5 gün.spinal hastalara 3 lt 3 lt sıvı öneriyorum.Kabızlık kadar ishal de zararlıdır.Uzun saatler su içmemek kabızlık riskini arttırdığı dan hemoroid cerrahisi sonrası ilk yıl oruç önermiyorum
Hemoff, genel durumu bozuk,kan sulandırıcı kullanan, internal kanamalı hemoroid hastasında Emla krem kullanilarak uygulanabilecek son çare , embolizan ajandır.Seçici vakalarda ve doğru kullanımda faydası tartışılmaz.Müdahale sonrası.24 saat müşahade ile taburcu ediyorum..Lokal olduğundan 3 saat sonra R 2 ,6 saat sonra R3. Aspirin veya coumadin tedavisini kesmiyorum.İNR 2 üstü sadece Emla ile sadece Hemoff ,o kadar.
1 yıl önce ilk yazımı yazdığımda Sağlık bakanlığı bu ilacın genel cerrahi hemoroidlerde kullanımını onaylanmamıştır.Şimdi SUT kodu 610 530 onay verdi.Hasta başı istemde gerekçe(endikasyon) ve 3 imza gerekiyor. SGK ödemesi var.Yalnız başka kod yazılmamalıdır.
Şimdilik bu kadar yeter.Soru olursa cevaplarım.Saygı ve sevgilerimle.