Başkan Zehirlenmemek İçin Yapılması Gerekenleri Sıraladı 
Haber : Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ;   Kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine dikkat çekerken karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için alınacak önlemler hakkında uyarılarda bulundu.

Trabzon’da doğalgaz çalışmalarının ivedilikle sürdürüldüğünü belirten Gümrükçüoğlu, soba ile ısınma yönteminin halen yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekti. Trabzon’un Ortahisar, Of ve Akçaabat ilçelerinde doğalgaz çalışmalarına devam edilirken diğer ilçelere doğalgaz arzı sağlanması için de çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Gümrükçüoğlu, ”Kömür sobasından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmesi ülkemizin kanayan yarasıdır. Her yıl özellikle kış aylarında ısınmak amacıyla yakılan kömür sobaları birçok vatandaşımızın ölümüne neden olmaktadır. Ülkemizde kış sezonu boyunca ısıtmada kullanılan araçların yüzde 85,9’unu sobalar oluşturmaktadır. Bu sobaların yüzde 76,4’ünde ise kömür kullanılmaktadır. Bu yoğun kullanım beraberinde, soba-karbonmonoksit, CO zehirlenmelerini getirmekte, her yıl özellikle büyük kentlerimizde gündemindeki yerini korumaktadır” ifadelerine yer verdi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU; ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ TEK TEK SIRALADI

Soba (karbonmonoksit) zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirleri dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu yapılması gerekenleri sıralayarak vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: 1-) Bacalarınızı yılda en az 2 defa, soba borularınızı ayda 1 defa temizleyiniz veya temizletiniz. 2-) Tıkalı bacalarınızı açtırınız ve ve çatlak bacaları tamir ettiriniz. 3-) Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat ediniz. 4-) Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayınız. 5-) Soba borusunu baca deliğini daraltacak şekilde bacaya fazla sokmayınız. 6-) Sobalarınızın TSE standartlarına uygun olmasına ve emisyon belgesi bulunmasına dikkat ediniz. 7-) Sobaların ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat ediniz. 8-) Sobaların ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat ediniz. 9-) Sobalarınızda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan (lastik-plastik) maddeleri kullanmayınız. 10-) Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatmadan önce sobaya kömür atmaktan kaçınınız. 11-) Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız. 12-) Rüzgârlı (lodoslu) havalarda sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı tedbirli olunuz. 13-) LPG tüpü kullanılan katalitik sobalar, dar ve kapalı mekânlarda oksijeni çok çabuk bitirip söneceği için gaz kaçağı yapıp tehlike arz edecektir. Dar ve kapalı mekânlarda uzun süre kullanmaktan kaçınınız. 14-) Hiçbir soba türü gözetmeksizin yukarıdaki tedbirleri uygulayınız ve halk arasında uyuyan soba olarak bilinen sobalarda da zehirlenme olabileceğini unutmayıp gece yatarken soba kapaklarını kapatmayınız.