BAŞKAN RAHMİ ÜSTÜN BEDAVA MASKE DAĞITTI 

Tüm Dünyayı ve Ülkemizi kasıp kavuran Koronavirüsü ile mücadele için Sürmene Belediyesinin tüm imkanlarını seferber etti. Başkan Rahmi Üstün Sürmene Mahalle ve Sokaklarını tek tek dezenfekte ettirdi,dezenfektan ile yıkattı, Covit-19 Koronevirüsüne karşı Sürmene Halkını bilinçlendirmek için yazılı ve görsel İnternet haber sitelerini devreye sokarak üzerine düşen görevi yerine getirdi. Üstün daha sonra Sürmene Kaymakamlığı ve Abdullah Kanca MYO ile ortaklaşa ürettikleri Siperlikli Maskeden sonra şimdide Sürmene Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortak ürettikleri bez maskeleri Sürmene içinde hergün dışarı çıkmak zorunda kalan Esnafa Sürmene Belediyesi Zabıtaları ile ücretsiz dağıtarak bir ilki gerçekleştirdi. 
Sürmene Belediyesi ve Sürmene Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yapılan maskeler bundan böyle vatandaşa ücretsiz olarak hergün dağıtılmaya devam edecek.

BAŞKAN ÜSTÜN LÜTFEN MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMAYALIM

Üstün ; Türkiye'de vaka sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de görülen vaka sayısı 27 bini aşmış durumda. Toplam can kaybı ise 570'ten fazla. Bu kapsamda 31 Büyükşehre araç giriş ve çıkışı yasaklandı. Bu bağlamda Trabzon ve Sürmene İlçemize'de dışardan araç giriş çıkışı izne tabi oldu .

 20 yaş altı ve 65 yaş üstü için sokağa çıkma sokağı devam ederken, maskesiz dışarda dolaşmak da artık yasak kapsamında. İşin ciddiyetini kavrayamamış pek çok insan tehlike saçtığının farkında bile olmuyor maalesef. Umarız vatandaşımız maske takar bilinçlenir ve daha dikkat ederiz.


 Korenavirüs Nasıl Bulaşır ?

Yeni Coronavirusun, diğer Coronaviruslar gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.

Belirtileri Nelerdir ve Tanısı Nasıl Konulur?


Üst solunum yolu hastalıkları belirtilerinden bazıları olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş virüsün belirtilerindendir. Bu belirtilere ilaveten COVID-19 nısı için, son 14 günde hastalığın görüldüğü ülkelerden(Çin, Kore gibi uzak doğu ülkeleri, İran vb) gelmiş olmak yada hasta biriyle yakın temas öyküsü olması gerekmektedir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum kalp-akciğer hastalarında, bağışıklık sistemleri yetersiz kişilerde veya yaşlılarda daha sık görülür. Virüsün teşhisi için klinik belirtileri hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak hekim gerek gördüğünde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile virüsün genetik parmak izine bakılan  laboratuvar testleri kullanılabilir.

Ateş, Öksürük ve Nefes darlığı Varsa Dikkat!
COVID-19’a maruziyetten semptomların başlamasına kadar olan süre (inkübasyon süresi) 2 ile 14 gündür. COVID-19 enfeksiyonu teyit edilmiş birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla, ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkmıştır. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulgularının da tabloya eşlik ettiği görülmüştür.

Virüsün bulaştığı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar geliştiği ve bu hastaların yaklaşık %3’ünün hayatını kaybettiği görülmüştür. Ölümlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler (ileri yaş, şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Özellikle genç erişkinlerde, semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir. Bazılarında hiç belirti yoktur ve bu hastalar genellikle iyileşirler.

Özetle Hastalığın Belirtileri:
Ateş
Öksürük
Nefes darlığı
İshal(Daha az)
Bulantı ve kusmadır

Nasıl Tedavi Edilir?

Corona virüs hastalığı(COVID-19) olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan hastalar ilaç tedavisine gerek duymadan iyileşebilir. Ancak bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için, hastaya ağrı kesici ve ateş düşürücüler, öksürük ilaçlarıyla bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.