Araklı'daki çöp tesisi için yapılan toplantıya Çevik Kuvvet Müdahale Etti 
Haber : Muzaffer Beşinci   www.trabzonhaber24.com

 Araklı'da kurulması planlanan çöp toplama tesisi için yapılan bilgilendirme toplantısına halk izin vermedi.

 
Trabzon'da, çöp tesisi tartışmaları giderek büyüyor. Daha önce Araklı ilçesi'nin Turup bölgesinde yapılması düşünülen çöp tesisinin Taşönü mevkiine kaydırılması Araklılılarda büyük rahatsızlık yarattı.

Trabzon ve Rize Katı Atık Birliği (TRABRİKAB) tarafından yapılacak tesis hakkında bölge halkını bilgilendirme amacıyla Araklı Kültür Merkezi'nde saat 14.00'te başlayan toplantı öncesinde yurttaşlar astıkları afiş ve dövizlerle tepkilerini gösterdi.

Haber61'in aktardığına göre, toplantı sırasında proje hakkında bilgi veren yetkilinin konuşmasını kesen bir yurttaş, Araklı halkının çöp tesisi istemediğini söyleyerek karşı çıktı. Kürsüyü indirerek yetkililerin konuşmasına izin vermeyen yurttaşların büyük tepkisi üzerine toplantı iptal edildi.


 
"BAKAN SÜLEYMAN SOYLU BİZE SÖZ VERDİ"

Toplantıya damga vuran Osman Dilber isimli yurttaş, "Katı atık tesisi yapacakları alan birçok yaşam alanına çok yakın. Buradaki insanlar mücadele ediyor. Doğu Karadeniz'de modern bir tesis yapmadan sermayenin daha fazla kar amacı güderek bunu yaptırmaya kalkması bedbahtlık örneği. Bundan önceki siyasiler söz verdi. Bakan Süleyman Soylu bize söz verdi. Cumhurbaşkanı'nın mektup istediği zamanları biliyoruz. ÇED raporlarının aslında hepsi olumsuz." diye tepkisini gösterdi.

"5 TANE RAPOR VAR BUNA RAĞMEN TESİS YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Taşönü heyelanlı bölge olduğu için evi olmadığını ve konternerde yaşadığını anlatarak tehlikeye işaret eden bir yurttaş, "Mühendise 'Taşönü'ne çıktın mı, orayı biliyor musun' diyorum, 'Bilmiyorum' diyor. Bilmediğin yere nasıl tesis yapıyorsun? Aşkale burayı belediyeye kakaladı. Burada yapılacak her tesiste insanlar altında kalacak. bunun sorumluluğu bu insanlardadır. Nerde buranın mülki amirleri, belediye başkanları siyasileri? İnsanlara ne olduğunu bilmeden, anlatmadan kağıt imzalattırıyorlar. 5 tane rapor var buna rağmen nasıl tesis kurarsınız?" dedi.

"BAKAN SÜLEYMAN SOYLU AĞIRLIĞINI KOYSUN"

Araklı Türkeli Mahallesi muhtarı Hasan Taşkın, Trabzon'un doğu yakasında zaten mevcut bir çöplük bulunduğunu ve yeni kurulacak çöplüğün batı yakasında olması gerektiğini savunarak 'Uygulamalarda adalet istiyoruz. Trabzon'un doğu bölgesi olan Sürmene'de, Of'ta kuruldu. Neden batı yakasında kurulmuyor da Araklı'da kuruluyor? Katı atık arıtma tesisi ilk kurulduğu zaman Rize'yle birlikte kurulacaktı. Yıllar geçti, sıra Rize'ye geldi ve şimdi Rize'yi aradan çıkardılar. Rize'de neden kurulmuyor. İlla Trabzon'da yapılacaksa batı yakasında yapılsın. Tüm yetkililere adalet için sesleniyorum. Bakan Süleyman Soylu'ya buradan sesleniyorum. Ya ağırlığını koysun ya da bizim huzurumuzda desin ki 'Beni aştılar.' Bakan gelsin diyebiliyorsa bunu bize desin' dedi.


"ÇED RAPORU AMACINA UYGUN YAPILMAMIŞ"

Taşönü mevkiinin heyelan bölgesi olduğu için tesis yapılamayacağını savunan yurttaşlardan Süleyman Duran "ÇED raporu amacına uygun yapılmamış. Aslında Trabzın İl Sağlık Müdürlüğü'nün gelip burayı incelemesi ve açıklama yapması gerekiyor. Bu toplantıya vekillerimiz, Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkililer katılmalıydı. Vatandaşların sağlığını ilgilendiren her konu çok önemli." şeklinde belirtti.

"YÜZDE 83 ALAN SİYASİLER NEREDE"

Araklı'nın Turup bölgesine çöplük yapılacağı zaman yasal destek verdiğini ve aynı desteği Taşönü için de desteğini sunan avukat Adnan Bekir, "ÇED raporu yasal değil. tüm yasal haklarımızı kullanıp buraya çöplük yapılmasını engelleyeceğiz. TRABRİKAP sözleşmesine göre bu sene çöp tesisi yapılması sırası Rize'de. Yüzde 83 ile buradan rekor oy alan siyasiler nerede? Halkın karşısına çıkıp neden izahta bulunmuyorlar? Hepsi halktan kaçıyor. Halkın arkasından işler çevirip Taşönü çöplüğe çevirmeye çalışılıyor. Araklı halkı aptal değildir. Burayı çöplüğe çevirmelerine izin vermeyecekler." diyerek son verdi.