Mehmet Salih Akyüz CHP’den Aday Adaylığını Açıkladı 

Haber :Ömer Altıntaş www.trabzonhaber24.com Mimarlar Odası Trabzon Şube eski Başkanı Mehmet Salih Akyüz,  2019’da yapılacak yerel seçimler için Ortahisar Belediye Başkanlığına CHP’den aday adayı olduğunu resmen açıkladı. Bugün CHP Ortahisar İlçe Başkanlığında aday adaylığı için basın toplantısı düzenleyen Akyüz, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Akyüz, Trabzon’un Ortahisar’ın binlerce yıllık tarihi, kültürel geçmişiyle İpekyolu üzerinde konumlanmış bir ilçe olduğuna dikkat çekerek, “Turizm, eğitim ve ticaret alanında olması gereken yeterli gelişmeyi gösterememektedir. Tarihi kimliği, kültürü, iklimi ve doğa harikalarıyla dolu coğrafi yapısıyla gerek yerel, gerek yabancı turistin vazgeçmeyeceği çekim merkezi olmaya aday ilçemiz. Bizlere düşen, şehrimizin özünde var olan bu değerleri, zenginlikleri, ortaya çıkarmak planlamalarla kesintisiz gelişmeyi kente kazandırmaktır” dedi
Akyüz, açıklamasına İmar, Trafik, Yeni Yerleşim Alanları ve Altyapı, Kentsel Dönüşüm, Meydan (Taksim(( ve Çevresi, Çocuk Dostu kent, Spor Kenti, Turizm, Eğitim ve üretim Kenti, Yeşil Alan Parkları ile Belediye Hizmetleri başlıkları ile devam etti.
KIRSALDAN KENTLERE DOĞRU YAŞANAN HIZLI GÖÇ..
İmar ile ilgili konuşan Akyüz, “Ülkemizde son 20  - 30  yılda, kırsalda kentlere doğru yaşanan yoğun ve hızlı göç akımı ilçemizde de imar ve planlama sorunlarını beraberinde getirmiştir. Yakın zamana kadar kent merkezinde var olan belde belediyeleri bir birinden farklı, aceleci ve öngörüsüzce yaptıkları planlamalarla şehrin gelişimine ve  görünümüne ne yazık ki olumlu katkılar verememişlerdir.
Yeniden birleşim sonrası ortaya çıkan kent dokusunu irdeleyip, bilimsel verilerle üniversitelerimiz ve şehir planlamacılarımızla, planlama tekniklerini geliştirerek süreçlere geniş ölçüde katılımlar sağlayarak Kent Vizyonu etkisinde kentin imar ve yapılaşma geleceğine projeksiyon tutacağız” dedi.
Trafik ile ilgili ise Akyüz, kent merkezinde trafik ve otopark sorunlarına bir türlü kalıcı çözümler üretilemediğine dikkat çekti.
Trafik sorunu ile ilgili önerilerini sıralayan Akyüz, “Ne yazık ki ilçemizde kent merkezinde trafik ve otopark sorunlarına bir türlü kalıcı çözümler üretilememiştir. Trabzon’umuz ve Trabzonspor’umuz için çok önemli olan ve Mimarlar Odası başkanlığımız zamanında kent içinde, çevresiyle birlikte, yerinde yenilenmesi için uğraş verdiğimiz Avni Aker Stadı’nın yıkılarak, sahilde Akyazı dolgu alanında yeniden yapılması, çok önemli  trafik sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Maç günleri zorunlu olarak kullanılan şehirlerarası Karadeniz  sahil yolu tıkanmakta,  ulaşımda hayati mağduriyetler  yaşanmaktadır.
MİNİBÜS TAŞIMACILIĞI AĞIRLIKLI GÜNEYE..
Önerilerimizde sahil yolu dahil olmak üzere, Akyazı dolgu alanı ve içinde yer alan Şenol Güneş Spor Kompleksi’nden başlayarak, şehir içini boydan boya kat eden yollarda  toplu taşıma (hafif raylı sistem dahil olmak üzere)araçlarını devreye sokmak, minibüs taşımacılığını ağırlıklı  olarak  güneye doğru dik yollara aktarmak bulunmaktadır.
Ulaşım şeması yenilenip, meydan ve civarındaki yoğunluk, yaya öncelikli gürültüsüz trafik moduna düşürülecektir. Kentin tamamı için Trafik Mastır Planı hazırlanacaktır.
Bu konuda  değerlendirme ve çalışmalar  Kent Yaşayanları, KTÜ, Şoförler Odası, Trafik İl Müdürlüğü, Trabzon  Büyükşehir  Belediyesi gibi diğer bileşenleriyle ortaklaşa sürdürülecektir” diye konuştu
KANUNİ BULVARI..
Yeni yerleşim alanları ve altyapı ile ilgili konuşan Akyüz, “Kanuni Bulvarının  bir an önce tamamlanması için İlçe Belediyemiz elinden gelen her türlü katkıyı verecektir.
Hava kirliliğinin ortadan kalkması için, doğalgaz altyapı çalışmalarını hızlandıran kullanımını teşvik eden destekleri sağlayacağız.
YOL, SU, KANALİZASYON SORUNLARI
Şehrimizin doğusunda-batısında ve güneyindeki mahallelerde yaşanan mevcut  alt yapı (yol, su, kanalizasyon) sorunlarını hızla çözeceğiz.
Tarihi doku içerisinde kalan alanlarda ve dar sokaklı mahallelerde, geleneksel doğal taş parke yapımıyla şehrin karakterini ortaya çıkaracağız. Taş parkeli yollar, yağmur sularının toprağa sızmasını sağlayarak olası su taşkınlarını da önleyecek, yer altı sularına kaynak yaratacaktır.
Kentin büyümesi güneye doğru baskılanmaktadır. Güney sırtlarında, eğitim alışveriş ve sosyal donatılarıyla kent merkezine ulaşımı kolay,  yeni bir  yerleşim merkezi  planlamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki otuz yıl için düşünülen bu planlama, kent gelişimini güneye sağlıklı bir şekilde taşıyacak, kent merkezini de oldukça rahatlatacaktır” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMLER..
Kentsel dönüşü projelerinde hak ve adalet eşitliliği titizlikle sağlanacağını kaydeden Akyüz,  “Boşaltılan Zağanos ve Tabakhane vadilerinde, amacını ortadan kaldıran yapılaşmalara izin verilmemesi,  tarihi dokunun ortaya çıktığı bu alanların, halkın sosyal kültürel ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi ve yaşatılması sağlanacaktır” diye konuştu.
MEYDAN’DA HEYKELLİ, IŞIKLI BÜYÜK FİSKİYELİ HAVUZ
Meydan çevresi ile ilgilide konuşan Akyüz, “Meydan parkında yanlış uygulamalarla geri dönüşü olmayacak şekilde  kurumaya yüz tutmuş ağaçların yerinde  titiz bir şekilde yeniden ağaçlandırma yapılacaktır.
Taksim’de (Meydan) kentin tarihi geçmişine ve vizyonuna  yakışır şekilde heykelli, ışıklı büyük bir fıskiyeli havuz yapılacak, bu alan tarihsel kimliğiyle  daha  çekici hale  getirilecektir” dedi.
DİSNEYLANTT TÜRÜ OYUN EĞLENCE ADASI…
Çocukların doğasında olan yaratıcılıklarını ön plana çıkarmak için Disneyland Türü oyun eğlence adası, su parkı, hayvanat bahçesi gibi mekanları kente kazandıracaklarını söyleyen Akyüz, 19 Mayıs Kapalı Spor Salonunun yerinde yeniden modern bir şekilde yapılması için çalışmaları olacaklarını söyledi. Akyüz, “19 Mayıs Kapalı Spor Salonu’nun, yerinde yeniden modern bir şekilde yapılması için çalışmalarımız olacak. Yanındaki Yavuz Selim Futbol Sahası, kent belleğindeki yeri korunarak modern bir şeklide tasarlanacak, şehrin güneyinde yeni bir semt sahası kazandırılarak semt sahaları kültürünün yaşatılması sağlanacaktır” dedi.
OTOGARDAN VE HAVALAANINDAN BAŞLARAK…
Turizm ile ilgili de konuşan Akyüz, “Belediyemiz olarak kent merkezinde Meydan Parkı  ve civarında 24 saat hizmet verebilecek turizm  danışma ve bilgilendirme (information) ofisi oluşturacağız.
Eğitim ve Üniversite kenti Trabzon’umuzda, kent, esnaf, öğrenci ve öğretim üyeleri arasında güveni, sevgiyi, saygıyı yükseltecek kent platformlarını kuracağız.
Otogardan ve Havaalanından başlayarak yeme içme, dinlenme yerlerinde, dükkan mağaza, alışveriş merkezlerinde, küçük medeni dokunuşlarla, kurallarla, hizmet kalitesi yukarıya çekilecek, kentin cazibesi artırılarak  tercih edilme nedenleri çoğaltılacaktır” dedi.
ÜRETİME YÖNELİK KENT AKADEMİSİ
Akyüz, sözlerine özetle şu şekilde devam etti:
Yerel El Sanatları Eğitim Tasarım ve Üretimine yönelik Kent Akademisi kurmayı tasarlıyoruz.
Yerel El Sanatları modern tasarımlarla geliştirilecek, genci yaşlısı kent yaşayanları  bu eğitimleri alacak, üretimlerini yapar hale gelecekler. Pazarlanacak   bu ürünlerle gelir elde edecekler. Kırsal alanlarımızda geleneksel hale gelmiş bahçe tarımını ve üretimlerini destekleyeceğiz.
Kentimizin parkları ve yeşil alanları çoğaltılacak. Sahil alanında ve yeni stadın dolgu alanında tarihi kente yakışır çınar ağırlıklı ağaçlandırmalar yapacağız.
Kentin güneyinde kırsala bitişik alanlarda aileler ve çocukları için piknik alanları planlayıp, yaşam alanlarını genişleteceğiz.
Kent-Belediye iletişimi kesintisiz sağlanacak, hizmetlerin zamanında ve eksiksiz uygulanması önceliğimiz olacaktır”
İKTİDAR YATIRIMLAR YAPTI AMA SORUNLARI ÇÖZEMEDİ… 
CHP’in 2014 seçimlerinde yaşanan oy farkını nasıl kapatacağı şeklindeki soruya Akyüz, “Partimizin kendi gücü var, potansiyeli var. Burada belediye başkanlıklarını alabilmiş bir partiyiz. Ama son zamanlarda konjonktürle olarak bazı siyasi dönüşümler oldu. Bir süreçler yaşandı.  Ama sonuçta bu yerel yönetim seçimi. Umuyorum başarılı olursa genel yönetimlere yansıyacaktır. Burada farklı görüşten insanlarda var. Hep beraber ortaklaşa bir gelecek hazırlayabilmek. Biz aslında yapacağımız projeksiyon bu. Yatırımlar gelebilir, siyaseten evet bugün ki iktidar belki de 1 milyar dolara Trabzon7a yatırım getirmiştir. Ama bu yatırımlar bizim sorunlarımızı çözememiştir. Bir çoğu da yanlış yatırımlar olmuştur. Akyazı koyunu ortadan kaldırıp, zor ulaşabilen üstelik bu kentin bir kültürü geleneği olan futbolunun, bugün ki Trabzonspor’u yaratan geçmişinin şartları nasıl geldiği unutularak bunu yerinden taşınması büyük problem olmuştur. 
Esas olan burada şampiyon olursunuz olamazsınız önemli değil. Ama bu kentin hamurunda futbol vardır. Futbol semt sahalarında yeşermiştir. Bir ağacı koparıp başka yere diktiğinizde tutmaya bilir. 
Trabzon’un bir geleneği vardı. İnsanlar sokakta bayrakla yürüyerek, kent içinde annelerimiz balkondan onlara destek verirdi şimdi ne oldu, o gelenek ortadan kalktı. 
Biz stat yapılmasını istemez miyiz? 
o zaman dediler ki Mimarlar Odası karşı.. 
O stadın önermelerimizde yerinde yenilenmesiydi.. 
Burada ki yatırımı ne kadar sorunu çözdü, bize sorun taşıdı. Artı trafik sorunu getirdi. 
İtfaiyenin orada bir üst geçit yapıldı, o zaman da söyledik. Bu yönelme yanlıştır. Siz sahilden gelen yolu direkt Erdoğdu’ya çıkarın. Nedeni şuanda görüyoruz.
Halbuki o yol dik yukarı çıksaydı.. Bile bile yapılıyor. 
Evet bir takım yatırımlar yapılabilir ama geri dönüşü çok büyük problem olan yatırımlar var. Bunu yaparken daha akılcı plancı yapılsa çok daha güzel şeyler şehrimize kazandırılabilirdi. 
Bizim hizmeti vereceğimiz insanlar zaten bu kent insanı. Buna AK Partilisi, MHP’lisi, İYİ Partilisi, biz herkesi davet edeceğiz. Herkesin oyuna talibiz. Ayırmıyoruz. Bütün arkadaşlarımız bu kentin insanlarıdır. Bize inanırlarsa bu platformda bu işi başaracağız” dedi.