Başkan Genç ,Görevde Geçirdiği 5 Yılının Hesabını Verdi 

Haber: Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Zorlu Grand Otel'de beş yıllık görev süresini değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. 
2014'TE VERDİĞİMİZ SÖZÜMÜZÜN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİK


Kurulurken ve kurulmadan önce seçim öncesinde hemşerilerimizle samimi ve içten olarak yapmayı arzu ettiğimiz projeleri halkımızla paylaştık ve desteklerini istediklerinin altını çizen Genç, “Sizinle paylaştığımız düşünceleri beşinci yılın sonunda yaptıklarımı ve yapamadıklarımı açık ve şeffaf bir şekilde sizlerin karşısına çıkacağım ve açıklayacağım dedim. Bu toplantı da işte bunu yapacağız. Hangi projeleri taahhüt etmiştik, hangilerini yapamadık, hangilerini hangi saikle yapamadık. Hepsini açıklamak istiyorum. Önümüzdeki dönemde de aday sıfatımla projeksiyon koymayı da hedefliyorum.”dedi.
BELEDİYECİLİĞİ BEŞ İLKE ÜZERİNDE OTURTTUM
Genç, “ 2014 yılında kurulan bir belediye olarak bir taraftan kurumsallaşma sürecimizi tamamlarken diğer taraftanda hizmetlerimizi yürütmeye çalıştık. Biz belediyecilik anlayışımızı beş temel unsur üzerine oturttuk. Bunlar, kültürel, sosyal, çevre dostu, hizmet belediyeciliği, katılımcı belediyecilik anlayışı doğrultusunda yönetmeyi taahhüt etmiştik.”ifadelerine ver verdi.
ÜÇ ALAMETİFARİKAMIZ VAR


Kültürel belediyecilik alanında bir tarih müzesisözlerinin olduğunu vurgulayan Genç, “  Bu şehrin üç alameti farikası var. Biz, tarihi, kültürel ve sanatsal bir şehiriz. Bugüne kadar bunlarla ilgili birşeyler yapılmış. Biz de üzerinize koymak istedik. Tarih Müzesi'ni kurmak için Hafsa Sultan Konağı'nı devraldık. Ve burayı Tarih Müzesi yaptık. Müzemize 7088 adet tarihi vesikayı topladık ve Osmanlı ve cumhuriyet dönemine ait eserler Kanuni, Fatih, Yavuz'un köşelerini oluşturduk. Şehrimizin tarihi kimliğinin oluşmasına katkı sağladık. Elde ettiğimiz tarihi unsurların çoğunu vatandaşlardan topladık hâlâ daha topluyoruz. Bir medeniyeti yapmak isteyenlerde yıkmak isteyenler de işe müzelerden başlarlar. Suriye'de işe müzelerden başladılar. Trabzon basının da kurumsal bir hafızaya kavuşması için önümüzdeki dönemde basın müzesi yapacağız.”dedi.
Genç, “ Şehir giriş anıtları sözümüz vardır. Güçlü, tarihsel bir imaj uyandırmak için güney, batı ve doğu kısımlarına bunları yapacaktık. Bu hayata geçmedi. Bu alanlar bir prosedüre tabi olduğu için bunu hayata geçiremedik. Bunlar için sponsorlar da bulmuştuk. Maliyetinden değil de yasal prosedürden dolayı yapamadık.”bilgilerine yer verdi. 
Genç, “Saray Atik ile ilgili vaadimiz vardı. BurayıYukarı Hisar ile birlikte düşünerek bir taraftan Osmanlı'ya ait izlerin diğer yandan da Kommenos Krallığına ait kalıntıların ortaya çıkarılması için bu iki alanımızla ilgili yeni dönemde inşallah adımlar atacağız. Bu alanlarla ilgili koruma alanı statüsü vardı. Bunları yargıyla ayrıştık. İnşallah yeni dönemde bunları yerine getirerek tarihi değerlerimizi turizme kazandıracağız. Bir diğer sözümüz Kalepark'tanAtapark'a bir kültür aksı oluşturmaktı. Turizm trendini göz önüne aldığımızda şöyle bir saptamayı yaptık. Turistler fazla kalamadıkları için ekonomik yönden bir girdi oluşturmuyor. Bu cümleden olmak üzere, Kültür müdürlüğümüzle birlikte bir proje geliştirdik. Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi geliştirdik. Bunun birinci etabını tamamladık. Bakanlığımız, bu projenin 2. ve 3. etabını bütün maliyetiyle üstlendiler. Bu mekanları daha güzelleştirip turistlerin alışverişlerini artırmamız lazım. Pazarkapı'da iki adet binamızı restore edip şehrimize kazandırdık. Kalepark'ın hukuku süreçlerini takip ettik. Burası, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne geçti. Burayı önümüzdeki dönemde halka açacağız.”dedi. 
İkinci ana başlığımız sosyal belediyecilik kapsamında Hisaray adında projelerinin de olduğunu belirten Genç, “Ev hanımlarının el sanatlarını desteklemek için kazaziye, tezhip, takı gibi kursların olduğu yerleşkeler ürettik. Hisaray merkezinde açtığımız Giysi Mağazası'nda bir taraftan da giysi yardımında bulunduk. Bugün itibarıyla 196 aileye kişi olarak 303 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Talep eden herkese ulaşıyoruz. Diğer çalışmamız oyun ve oyuncak müzesiydi. Bununla ilgili Sunay Akınla görüştüm. Bu içimde uhde kalmıştı... Uygun bir mekan bulamadık. Yeni dönemde inşallah bunu gerçekleştirmeyi arzu ediyorum. Trabzonlu sanatçılarımızın ürettiği değerlerin sergilenmesini oldukça arzu ediyorum.”söyledi. 
Genç, “Engelsiz yaşam merkezi oluşturduk. Belediyemizin yeni yerleşim alanında derneklerimiz için mekanlar tahsis ettik. Şehrimizde yer alan 1607 dernek var. Ben dedim ki Ortahisar Belediyemizin yerleşkesinde üç kesime ayrıcalık sağlayalım. Bunlardan bir tanesi şehitlerimizin ve gazilerimizin yakınlarının kurduğu dernekler, şehrimizde 17 tane engelli derneğimiz var. Bunlarla ilgili mekan tahsisini sağladık.Komşu il derneklerimiz için de yer kalırsa onlara da bu imkanı sağlayacağız. Kent parklarımızda ücretsiz Wifi hizmeti vereceğimize dair Bir de Ekopark'ımızda bunu gerçekleştirdik. Kitap ve oyuncak kumbaramızı okullarımıza teslim ettik.Çocuklarımızın iyi bir donanıma sahip olması için Çocukların Ortahisar'ı projemiz vardı. Bununla ilgili çocuk meclisi oluşturduk. 8- 12 yaş arasındaki çocuklarımıza yaz okulu gerçekleştirdik. Mülteci çocukların entegrasyonu için çocuk korusu oluşturduk. Çevre ve trafik konusunda pratiklerinin gelişmesi için tiyatro gösterileri düzenledik. Önümüzdeki dönemde de aynı anlayışla birlikte çalışmalarımız sürdüreceğiz. “dedi.
Genç, “Çevre dostu belediyecilik doğrultusunda "Bir fidan bir insan" projemizin devamı olarak "Fidanınla büyü bebek projesi"ne dönüştürerek bebeklerimizin ailelerine 909 adet fidan gönderdik. Bundaki amaç çocuklarımızı da yeşille ilgili bir bilinç oluşturmaktı. Bu kapsamda çocuklarımızla birlikte Çukurçayır gibi mahallerimizde çok sayıda fidan diktik.  Ortahisar'ımızda 43 adet fidan dikimi yaptık.”kelimelerini kullandı. 
Ksnuni Su Parkı projelerinin de olduğunu dile getiren Başlan Genç, “ Görselliği için bu projeyi önemsedik. Bununla ilgili projemiz hazır. Meclisimizden karar da aldık. Bunu Büyükşehir ile mutabakat sağlayamadık. Bu görselliğin ayrı bir zenginlik katacağı düşüncesindeyiz. Bu çalışmamızı inşallah aynı alanda ya da Gülcemal'de yapacağız. Çevre dostu belediyecilik kapsamında doğalgaz projemiz vardı. Belediyecelik konusunda temel görevlerimiz temiz hava ve temiz çevreyi oluşturmaktır. Şehrimizdeki kötü havanın kaldırılması için çok ciddi çalışmalar yapıldı. şu an itibarıyla 100 bini aştı. Kullanım sayısı 64 bin konutta kaldı. Bu konuda bir farkındalık oluşturalım. Bütün vatandaşlarımızı doğalgaz aboneliği konusuna çağırıyorum. Doğalgaz konusunda merkezde çok büyük sorunuz kalmadı. Şehrimizin tamamına doğalgaz geldi.Temizlik işlerimiz katı atık yönetimiyle ilgili çok iyi çalışmalar yaptı. Katı atıkların alınması ve nakil noktalarına ulaştırılması bizim sorumluluğumuzda. Bir taraftan da atıklar konusunda toplumsal farkındalığı artırmaya çalıştık. Atık pil ve atık yağ yarışmaları düzenledik. Bu konudaki hassasiyetimizi sürdüreceğiz.”dedi. 
Genç, “ Kent parkları ile ilgili Avni Aker, Yavuz Selim'in bulunduğu alan TOKİ tarafından devralındı. Burada biraz risk alarak biraz da toplumsal farkındalığı ortaya koymak adına, kent parkı düzenlenmesini istedik. Yavuz Selim'in korunması taraftarıydık. Bu düşüncemi ciddi olarak toplumsal kabulüyle birlikte her platformda savundum. Nihayetinde bu fikri Cumhurbaşkanımız da uygun gördüler. Çok şükür bu anlayışla hayata geçirilecek olması bizi mutlu ediyor. Bu şekliyle proje tamamlanma aşamasında, inşallah yakın zamanda TOKİ tarafından ihale edilecek. Buraya spor müzesi de dahil edildi. Kent parklarıyla ilgili olarak sözümüz vardı. Beşirli'deekolojik özellikleri olan bir Ekopark hayata geçirdik. Yazın kışın rağbet görüyor. Burayı her ziyaretimde oradaki hemşerilerimiz bizden bunların sayısını artırmamızı istiyor. Pelitli Kent parkımızı yaptık. Pelitli Kentsel Dönüşüm projesinin içinde hayata geçirdik. Orada da 5 bin 400 m2 alan oluştu. Burayı da park haline getirip hizmete açacağız.Narlıbahçe Kentsel Dönüşüm alanı Büyükşehir tarafından kentsel dönüşüm alanından çıkarıldı. Birçok noktada kentsel dönüşüm olduğu için şehrin yükünü ağırlaştıracağını düşündük. Vatandaşlarımızın da bu yönde talepleri vardı. Yeni dönemde şehrimizin müteahhitleriyle birlikte bazı alanlarda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız.”söyledi. 
Genç, “ Değirmendere Kentsel Dönüşüm Projesi 471 adet sanayi esnafımız var. Onlarla her görüştüğümüzde onları ayrı bir alana transfer etmek istiyoruz. Çimento fabrikasının nakliyle birlikte, otogarın da içinde bulunduğu bir yapılanma ile ciddi manada buranın yenileşmesi adımlarını atacağız. Şehrimizin güney ve doğu girişlerinde yeni görüntüye ihtiyaç olduğu hepimizin ortak görüşü. 
Hizmet belediyeciliği başlığı altında Aygören Vadisi'nde ayrı bir projemiz var. Burada regrasyon projemiz var. İnşallah onu da hayata geçireceğiz. Tünel Akvaryum Projemiz de epey ilerleme sağladık. Çok teknik projeydi. Koruma Kurulunun onayı gerekiyordu. Tünel kısmımızı tamamladık. Niye bunu önemsedik. Şehrimize gelen ciddi sayıda Arap turist var. Onlar çeşitlilik istiyor. Yani turizm çeşitliliğini artırmak için bunu hayata geçirdik. Ankara'dan bu tarafa  böyle bir akvaryum yok. Şimdi eş zamanlı olarak akvaryum kısmına başlayacağız.”dedi. 
Meydan-Boztepe-Çukurçayır aksında nüfus yoğunluğu çok fazla olduğunun altını çizen Genç, “  Kanuni Bulvarı'nın buraya çare olacağı düşüncemiz var. Ama Çukurçayır'ın güney taraflarındaki yolları standartlara uygun hale getireceğiz ki, trafik sorunu bir nebze olsun çözülsün. Çok ciddi bir şekilde trafik noktasında bize en çok gelen talep bu güzergahtı. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığımıza gerekli bilgileri aktardık. Kadınlar Yüzme Havuzu Projemiz hayata geçmedi. Bir talep vardı. Daha evvel meclis kararı alınmasına rağmen hayata geçiremedik. Orman Okulu alanında yapacaktık. Gençlik ve Spor müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde Mehmet Akif Yüzme Havuzu'nu devraldık. Kadınlarımıza ve engellilerimize haftanın belirli günlerinde bu imkanı sağlayacağız. Gençlik ve Bilim Merkezi, yer sorunu nedeniyle hayata geçemedi.Tema Park projemizi Mağmat'da hayata geçireceğiz. Burada 600 dönümlük alanı mera vasfından çıkardık ve Ortahisar Belediyemize devrini sağladık. Bu projeyi yabancılar çok ciddi olarak takip ediyor. Proje dört etaptan oluşuyor. Projenin lokasyon alanlarının devri için bakanlıkta çalışma var. Bu da tamamlandığı zaman projemizi hayata geçireceğiz. Şehrimize turizmin ekonomik girdi sağlaması için önemsiyorum.”söyledi. 
Boztepe Güneş Kule Projesi
Genç, “ Boztepe'de seyir terası yapalım istedik. Talepde var bu konuda... Boztepe’de 2 önemli değerimiz var. Ahi Evrem ve Ali Şükrü bey.. Hem ön kısmında seyir terası oluşturalım, arka kısmında kültürel mekan oluşturalım. Oraya gelen gençlerimiz çocuklarımız bu şehrin değerlerini, tarihini öğrenerek yetişsinler.. Bu düşüncemiz inşallah Büyükşehir Belediye Başkan adayımızla paylaştığımızda olumlu baktı. Büyükşehir Belediyemiz ilçe belediyelerinin projelerine de yer verecek. Murat Zorluoğlu Bey bu konuda söz verdi. Ben bu projenin yanında  bir proje daha o kitapçığa göndereceğim. Büyükşehir'in bünyesinde takip edilmiş olacak. Projeyi biz hayata geçireceğiz ama müşterek olacak..Şuanda oraya gururla dalgalandırdığımız Türk Bayrağımızı yaptık. Ama Güneş Kuleyle kastımız orada vericilerin yarattığı görsel kirlilik var. Bu vericileri bir araya toparlayarak, burayı estetik hale getirelim. Projemizi Alan Tahsisi itibariyle Milli Savunma Bakanlığına gönderdik. İnşallah bu dönem gerçekleşemeyen bu projemizi gelecek dönemde hayata geçireceğiz.
Katılımcı belediyecilik gereği muhtarlarımızla birlikte 23 kez toplantı yaptık. Yeni dönemde aynı şekilde yapacağız. İyi bir mesai birlikteliği gerçekleştirdik. Meydan Parkı'nda Açık hava çalıştayları yaptık. Hakikaten şehrin ortak iradesini görmek adına çok istifade ettik. Bunların raporlarını aldık. Gerek mobil belediyecilik, gerek interaktif belediyecilik gibi alanlarında ciddi gelişmeler yaşadık. Sivil Toplum örgütlerimizle, siyasi partilerimizle sürekli irtibat halinde oldum. Belediye meclis kararlarımızı büyük bir ekseriyetle oybirliğiyle aldık.”Kelimelerine yer verdi. 
Genç, “ Yaptıklarımızı ve yapamadıklarımız paylaştım. Karnemizi halkımıza sunduk. Takdiri Trabzon halkı verecek. Yeni bir seçim arifesindeyiz. 18 yıldır Trabzon'da siyaset yapıyorum. Siyaseti samimiyet özerine kurguladığınız zaman ve o siyasetiniz halk tarafından kabul edildiği zaman eksikleriniz de halk tarafından müsamaha görüyor. Ben 18 yıldır hep samimiyet üzerine hep halkımızla paylaşmaya çalıştım. Bunun da her siyasetçi de bulunması gereken bir özellik olduğunu savundum. Büyükşehir yapılanmasınada büyükşehir üst ölçekte yapılanmalı. Şehrin alt belediyecilik hizmetlerini ilçe belediyelerinin yapması lazım. Büyükşehir'in Düzköy'de itfaiyecilik, Şalpazarı'nda cenaze işleriyle ilgilenmemesi lazım. Büyükşehir projeksiyonu ortaya koyacak. Turizm ve diğer konularla ilgili yatırımlarını bu şehre çekecek. Bu zaman zarfından, o yol Büyükşehir'e mi Ortahisar'mı ait gibi anlaşmazlıklar oldu. Yol işlerini bir belediye komple üstlenmeli. Sistemin belediyeleri çatıştıran unsurlarının temizlenmesi lazım. Bu yönde çalışmaların olduğunu biliyoruz.”dedi. 
Pazarkapı'da yaşam alanı oluşturduklarını dile getiren Genç, “  26 Vatandaşımızın burada kalalım talebine olumlu cevap vererek burayı yapıyoruz. Binalarımız tamamlanmak üzere. İnşallah belediye binamız ile birlikte ayrı bir yaşam alanını ilçemize kazandıracağız. Gençlerimizin eğitilmesine yönelik Altın Çağda Bilim Sergisi düzenledik. Sokak kütüphaneleri kurduk. EBYS Sistemini kurduk. Tapu-Kadastro ve emlak işlemleri tek elden yapılıyor. Üniversiteye hazırlık kurslarımızdan 2325 öğrencimiz lisans ve önlisans programlarına yerleşti. Ücretsiz kurslarımızdan yararlandılar. Bu kurslarımız devam ediyor. Okullarımızdan hangi talep gelirse gelsin, yerine getirmeye çalıştık. Sporla ilgilendik ama dezavantajlı gruplardan başladık. AmputeFutbulTakımı ve İşitme Engelliler takımı kurduk. Türk Yıldızları'nı iki kez buraya getirdik. Bu yıl da talep de bulunduk. Türk Yıldızları'nın en yoğun katılım 9 Eylül'de İzmir'de oluyor. Geçen yıl rekoru Trabzon kırdı. Onlarda gelmeyi çok arzu ediyorlar. Milli birlik ve beraberliğimize katkı sağlamak için Mardin'e Siirt'te ve Ürgüp'e gittik. Aynı coğrafyanın insanıyız. Biz gittik onlarda buraya mercimek ve bulgur festivali yaptılar. Şehrimizdeki göçmen ailelerle birlikte kardeş aile projesini hayata geçirdik. 125  göçmenaileyi, kardeş aileyaptık. Bunlardan bir tanesi de benim kardeş ailemdir. Afganların Kurtuluş Savaşı'nda yanlarında olduğunu bilmemiz lazım. En temel hak olan insan hakkı ve yaşam hakkı olduğu için bunları atmamız lazım.”kelimelerine yer verdi. 
Genç, “ Selçuk Aydın Spor merkezi'ni kurduk. Sporla ilgilenen gençlerimiz için ayrı bir aktivasyon alanı oluşturduk. Ortahisar Belediyesi kurulduğunda asfalt plenti, beton santrali yoktu, konkasör tesisimiz yoktu. Bunları 11 milyon TL kredi ile hayata geçirdik. İnşallah, 31 Mart'tan sonra da vazifemizi devam ettirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle birlikte tekrar aday gösterildim. Bu kanaatin oluşmasına katkı sağlayan teşkilatlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum.”söyledi. 
Genç, “ Büyükşehir Belediye Başkanı Adayımız Murat Zorluoğlu Bey ile birkaç kez biraya gelerek istişarelerde bulunduk. Çok olumlu bir fikir birlikteliği sağladığımızı buradan ifade etmek istiyorum. Murat Bey'in trafik ve ulaşım ile ilgili bir projeksiyon ortaya koyacağını biliyorum. Özellikle Değirmendere'de regrasyon alanının hayata geçmesi için çalışmalar olacak. Yeni dönemde de çok çok iyi bir çalışma olacağını düşünüyorum. 31 Mart'ta halkımızın görüşü ne ise ona saygı duyacağımı belirtmek istiyorum. Bu neticede bayrak yarışıdır, seçim yarışıdır. Yeni dönemde de şehrimizin bütün kesimlerini hitap edecek bir projeksiyonla çalışma yürüttüğümüzü ve bunları halkımızla paylaşacağımı söylemiştim.